Elhunyt Chris Cornell

2017.05.18. 10:06, rerecorder

chris_cornell.jpg

Elhunyt Chris Cornell, a Soundgarden, az Audioslave és a Temple Of The Dog énekes-dalszerzője, közölte a zenész képviselője.

Az 1964-es, seattle-i születésű Chris Cornell ma hajnalban, május 18-án hunyt el váratlanul, órákkal azután, hogy tegnap este még a Soundgardennel színpadra lépett. A halál oka egyelőre ismeretlen, "hirtelen és váratlan".

sg-608x450.jpgChris Cornell egy nyolcvanas évek eleji feldolgozászenekar után 1984-ben alapította a Soundgardent, ahol először dobos-énekes volt, de hamarosan már csak a mikrofon mögött állt. Első kislemezük, a Hunted Down/Nothing To Say 1987-ben jelent meg, a grunge-hangzást meghatározó Sub Pop kiadó egyik legkorábbi kiadványaként, majd további két EP után átszerződtek az akkor még nagyobbnak számító SST független kiadóhoz. Ahonnan az 1988-as Ultramega OK debütalbum után már nagykiadóhoz kerültek, az A&M-hez, amelynél egyre sikeresebb albumokkal és az alakuló grunge-színtérhez közeli altmetálos, koszos hard rockos hangzással jelentkeztek (közben Cornell a formálódó Pearl Jam tagjaival egy emlékzenekarba is beszállt, a Temple Of The Dog a Mother Love Bone 1990-ben drogtúladagolásban elhunyt énekese, Cornell korábbi szobatársa és nagy barátja, Andrew Wood emléke előtt tisztelgett, az 1991-ben megjelent emléklemez egymillió példány felett fogyott). Az 1991-es Badmotorfinger című harmadik Soundgarden-album két héttel a Nevermind után jelent meg és szélesebb körben is befuttatta a kvartettet, mára több mint kétmillió példányban kelt el. A következő albumra ugyan sokat kellett várni, de a már sztárstátuszban kiadott 1994-es Superunknown - főképp a Black Hole Sun és Spoonman slágereknek köszönhetően - globális sikerzenekarrá tette őket. Az LP listavezető volt Amerikában, mára úgy kilencmillió fogyott belőle. A siker talán túl sok is volt, egy gyengébben fogadott 1996-os album után feloszlott az együttes.

chris-cornell.jpgCornell egy akusztikusabb, pszich-rockos megszólalású lemezzel (Euphoria Morning) kezdte szólókarrierjét 1999-ben, majd a Rage Against The Machine hangszereseivel alapított klasszikrockosabb megszólalású zenekart Audioslave néven. Ez sikeresnek is bizonyult, ugyan a 2002 és 2006 között kiadott három lemez egyre gyengébben fogyott (a 2002-es cím nélküli debüt még több millió példányban, a 2006-os Revelations már csak párszázerben). Cornell az Audioslave feloszlása után ismét szólózni kezdett, 2007 óta négy albumot adott ki (volt köztük nagyon rosszul fogadott dancepopos próbálkozás is, amelynek Timbaland volt a producere), az utolsó, Higher Truth címűt rocklemezt 2015-ben. A Soundgarden közben 2010-ben újjáalakult, turnézott, 2012-ben még jól fogadott visszatérő stúdiólemezt (King Animal) is kiadott, sőt számos interjúban utaltak arra, hogy az utóbbi években dolgoznak egy új anyagon. Később a Temple Of The Dog és az Audioslave is összeállt röviden, sőt az énekes az újjáalakult Mad Season szupergrupba is beszállt, ahol, ugye eredetileg az Alice In Chains-es, 2002-ben elhunyt Layne Stanley énekelt. Cornell 2006-ban James Bond-betétdalt énekelhetett (a Casino Royalhoz a You Know My Name-et), két Grammyt is nyert, első házasságából egy, a másodikból két gyermeke született.

Durva, de az öt legnépszerűbb grunge-zenekarból négynek már nem él az énekese: Kurt Cobain 1994-ben, Layne Stanley (Alice In Chains) 2002-ben, Scott Weiland (Stone Temple Pilots) 2015-ben hunyt el és most Cornell is követte őket.


A Soundgarden éppen turnén volt, tegnap este Detroitban léptek fel, egy néző töltött is fel részletet a koncertből, a Rusty Cage című dal:

 

https://recorder.blog.hu/2017/05/18/elhunyt_chris_cornell
Elhunyt Chris Cornell
süti beállítások módosítása