Meghalt George Michael

2016.12.26. 10:25, rerecorder

gm.jpg

George Michael 53 éves korában 2016. december 25-én - a szűkszavú hivatalos közlemény szerint - békésen hunyt el otthonában, az Oxfordshire-i Goringban, a rendőrség nem kezeli gyanús körülmények közöttinek a halálát és egyelőre nem várható további közlemény a világsztár távozásáról.

Egyes források szerint szívelégtelenség okozta halálát, de mint ez is, úgy minden további információ csak találgatás. Vasárnap délután háromnegyed kettőkor hívták ki házához a mentőket és helyszínen halottnak nyilvánították, a család szűkszavú közleményét éjfélkor tette nyilvánossá az énekes-dalszerző sajtósa.

Georgios Kyriacos Panayiotou 1963. június 25-én született Észak-Londonban, apja ciprusi görög éttermes volt, az ötvenes években vándorolt be Angliába, anyja angol táncos. Középiskolában ismerkedett meg Andrew Ridgeleyvel, akivel 1981-ben megalapította Wham! nevű duóját, a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb brit popzenekarát, a szégyentelenül fülbemászó soulos popzene egyik esszenciális zenekarát. George Michael a Wham! 1986-os feloszlása után szólóban, első Faith című lemezével még nagyobb sikereket ért el, és kilencvenes éveket is az egyik meghatározó popsztárként kezdte, de a kiadójával művészi szabadságáért folytatott harcában egyre gyakrabban nem a zene miatt került címlapokra. 

George Michael dalszerző-producer-multiinstrumentalistaként is az élvonalba tartozott, és ugyan a Wham!-mel csak három nagylemezt készített, szólóban pedig négy, új dalokat tartalmazó stúdiólemeze jelent meg, de így is világslágerek tucatjai fűződnek nevéhez, a Wham!-mel hat, szólóban tizenegy dala vezette a brit és amerikai slágerlistákat, de egy Aretha Franklinnel közös kislemeze is No. 1 lett, összesen 39 olyan kislemez került be a top 10-be, amelyhez köze volt és összesen nagyjából 100 millió lemezeladás fűződik a nevéhez.

A popzene egyik legnagyobb sztárja volt a nyolcvanas-kilencvenes években, aki ugyan dalszerzőként is kiemelkedett, de a legtöbbeknek elsőre alighanem briliáns éneke ugrik be neve hallatán. A Wham!-mel elsőosztályú slágerekkel futottak be, a közmegegyezés szerint ezek sokáig a nyálas, cikis kategóriába tartozó dalok voltak, ám teljesen világos, hogy máig élvezetes zenéről van szó, a zenekar első lemezéről a szégyentelen nyolcvanas évekbeli nyári albumokról szóló összeállításunkban írtunk. A nyugati sztárzenekarok közül elsőként a kommunista Kínát is megjárt Wham! 1986-os feloszlása után George Michael szólókarrierbe kezdett első nagylemeze hat kislemezslágert termelt, a nyolcvanas évek egyik legnagyobb poplemeze lett, több mint 20 millió példányban fogyott, ami évtized egyik legsikeresebb teljesítménye. A lemezről és George Michael karrierjéről a 2011-es újrakiadás apropóján írtunk.

A kilencvenes éveket szupersztárként nyitó énekes második, a beszédes Listen Without Prejudice Vol. 1. című 1990-es albumán még magasabb művészi színvonalat képvisel, de a csendesebb, elmélyültebb dalokkal teli LP idején George Michael részben leszámolt saját sztárkultuszával, se a borítón, de még csak saját klipjeiben sem volt hajlandó feltűnni, és kiadójával, a Sonyval való hadakozás a poptörténet talán legmeghatározóbb zenei peréhez vezetett, amit az énekes elvesztett és ezzel majdnem teljesen tönkre vágta saját karrierjét. És ezzel a popzene művészi szabadságharcának fontos képviselője lett a szintén idén, szintén váratlanul elhunyt másik nyolcvanas-kilencvenes évekbeli meghatározó popsztár, Prince mellett. Harmadik szólólemezével, az 1996-os Olderrel tudott még egyszer nagyon sikeres lenni, de meghatározó már nem, inkább egyre gyakrabban a bulvárlapok címoldalára került fel, mint a zenei magazinok elejére.

1998-ban egy beépített rendőrrel szexelt egy nyilvános vécében Beverly Hills-ben, amiért letartóztatták, közösségi munkára ítélték és ami után nyilvánossá tette, hogy meleg - erről aztán nagyon szatirikus dalt és klipet is írt és forgatott Outside címmel. Ezután még három nagylemeze jelent, ebből az egyik (Songs From The Last Century, 1999) egy feldolgozásalbum (mások dalainak interpretálásban is elsőosztályú volt), az utolsó, 2014-es Symphonica pedig saját dalainak nagyzenekari átdolgozásait tartalmazza. Ezzel az anyaggal lépett fel utoljára Budapesten teltházas Sportaréna-koncerten, még a lemezmegjelenés előtt, 2011-ben (előtte pedig a 2006-os Twenty Five karrierösszegzéshez tartozó stadionturnén, a Puskás Ferenc Stadionban).

A 2000-es években tényleg sok volt körülötte a botrány és negatív eset, 2006-ban ismét nyilvános szexen érték, aztán többször drogbirtoklásért tartóztatták le, kétszer módosult tudatállapotban vezetésért kapcsolták, amiért először két évre bevonták a jogosítványát, másodszor már egy hónapot börtönben is kellett töltenie, de az egészségével is komoly problémái akadtak, 2011-ben egy hónapig egy bécsi kórházban kezelték súlyos tüdőgyulladással, ami alatt gégemetszést is végrehajtottak rajta és volt kómában is. Aztán 2013-ban kiesett az autójából egy brit autópályán, ekkor fejsérüléssel szállították kórházba. Utolsó új dalos kislemeze 2012-ben jelent meg, a halálközeli élményét énekelte meg a felvételen (White Light).

Halála teljesen váratlanul érte a világot, főképp mert épp ebben a hónapban kerültek ki hírek arról, hogy hosszú szünet után, többek között Naughty Boyjal új stúdiólemezen kezdetett dolgozni. Az éjszaka és a mai nap folyamán zenészbarátok és -társak (Andrew Ridgeley, Elton John, Madonna stb.) tucatjai fejezték ki megrendülésüket.

https://recorder.blog.hu/2016/12/26/meghalt_george_michael_223
Meghalt George Michael
süti beállítások módosítása