A legmélyebb dubtechno zenék Banyek szerint

2016.12.09. 18:35, Frontrecorder

banyek_1.jpg

A jamaicai dub hangzáselemeit, hangkezelési eljárásait a techno minimalista ágával keresztező dubtechno irányzat zenefolyama a kilencvenes évek eleje óta hömpölyög a maga medrében világszerte, Itthon az utóbbi években friss löketet kapott, az egyik legelkötelezettebb képviselője az underground elektronikus zenei közegben a kétezres éve eleje óta aktív Banyek. November végén jelent meg egy remek EP-je, ennek kapcsán felkértük, válogassa össze a kedvenc dubtechno-darabjait. Figyelem, mélyre megyünk!

"A dubtechnóval való megismerkedésem egy véletlen találkozás okozta többéves folyamat eredménye" - mondja a zenész-producer. "Előbb hallottam Vladislav Delay Chain Reaction-nél (a dubtechno alapforrásának számító Basic Channel kiadó fiók labele - a szerk.) kijött albumát, mint Aphex Twint, amikor 16 éves koromban az I&I Records-ban (elektronikus zenére szakosodott egykori budapesti lemezbolt - a szerk.) a kezembe nyomtak egy CD-t arra, hogy 'ambientet keresek'. A dubtechnöhoz így érkeztem meg, az ambienten keresztül. Egy stílus volt nekem a sok közül, de tizenvalahány év távlatából egyrészt szárba szökkent bennem a dub szeretete, illetve az ezen belüli műfajok sem koptak el soha. Már nem hallgatok annyi electrót vagy technót, de rengetegféle elektronikus dubot igen. Íme egy nem annyira alá-, mint inkább mellérendelő lista a kedvenc dubtechno darabjaimmal."


10. Dublicator: Transmission

A dubtechnónak alapvetően nagyon nehéz más műfajokkal egybeolvadnia, Dublicator, ez a magyar producer, aki gyakorlatilag fogalmam sincs, hány műfaj formáját tudja kiszedni magából minden erősebb feszengés nélkül, megírta ezt az ambientes darabot és működik. Rengeteg Lay-Up! buli záróakkordja volt, és mindig jó meghallgatni.


9. Merv: Dust

A szikárság a dubban a legnehezebb kihívások egyike, és kevesen tudnak jól kijönni ebből. Kelet mellett északra szoktam hallgatózni, de ezek a dánok sokáig nem kerültek fel a térképemre. Aztán szerencsére kommentelt az egyikük, így kerültek be a Maersk remixprojektembe is.


8. Rhythm & Sound: Carrier

Azok a rejtélyes hibák és disszonanciák rázzák egybe ezt a zenét, amik nagyon sok mostani felvételből hiányoznak; ez a szám jó értelemben véve "tiszta kosz", jó hallgatni. Egy klasszikus track a dubtechno tulajdonképpeni német alapítóitól (a Basic Channelként is Moritz von Oswald és Mark Ernestus duójától - a szerk.)


7. Zoltan Solomon: Jerky

Régiónk dubtechno közegének megkerülhetetlen auto(vagy anti)didakta figurája, akár egyedül, akár a Krisz Deakkal közös Odum formációban. A mai napig nem értem, hogy ezek a settenkedő groove-ok hogy működnek ennyire!




6. Grad_U: EV-5

A kelet-európai vagy eurázsiai techno mindig jobban megfogott, és ez a litván producer is csak egy példa a sok kiválóból. Tiszteletreméltó színvonalú mind a kiadás, mind pedig a megszólalás tekintetében; az a fajta dubtechno ez, amire feküdni és táncolni is szégyen nélkül tudunk. Sajnálhatom, hogy lemaradtam a Technodub Seance-ról, amin fellépett.


5. Aura Fresh: Fontaine

Nagyon ritkán hallani ennyi zeneiséget a dubtechnóban, és hozzá még iszonyú kellemesen is szól. Örülök, hogy többször is beszélhettem a készítőjével.


4. Quantec: Iboga

Ez a német producer az, aki minden olyan akkord-porcukrozást és -kirántást megcsinált, amit én is szeretek. Jó, hogy hagyja "lenni" a zenét. Jó lenne egyszer kezet fogni vele.


3, Kondens: Valvet (Substance Remix)

A dubtechno lehet dub techno is. Andreas Tilliander és Stefan Thor svéd duóját a német dubtechno-veterán remixeli, gyakorlatilag nincs olyan, amit ne szeretnék ebben a zenében: egyszerre absztrakt és fülbemászó, simán énekelheted az egyik szétsajtolt akkordmenetet. A Kondens amúgy iszonyú jó okos,táncos 2-step dubtechnót hoz össze élőben.


2. Waveform: Phase

Idetehetném bármelyik Waveform-zenét, mert ilyen gyengéden csak ő tudott keverni. Már-már erőtlennek tűnnek a hangsávjai, de pont ő tudta ezt a legjobban beállítani. Ha valaki nem tudja, mi az a dubtechno, és nincs oda a keményebb techno-hangzásokért, ez az első darabok egyike, amit megosztok az illetővel.

1. Vainqueur: Elevation

Tizenhét évesen vettem meg ezt a lemezt, és azóta semmi sem változott ezzel a zenével kapcsolatban. René Löwe nagyon jól játszik a kórus-effekttel és könnyeddé teszi az akkordokat, de szép terpeszhangok születnek így. Persze idehúzhatnám az összes többi Chain Reaction kiadványt is. A műfaj egyik úttörőjéről beszélünk, ezek mondhatni kortalan elektronikus zenék.


ez pedig Banyek legutóbbi dubtechno kiadványa, a Maersk című trekket és remixeit magába foglaló EP:

https://recorder.blog.hu/2016/12/09/a_legmelyebb_dubtechno_zenek_banyek_szerint
A legmélyebb dubtechno zenék Banyek szerint
süti beállítások módosítása