Lemeztáska – Beck Zoltán (30Y)

2016.11.10. 14:50, rerecorder

30y_beck_zoltan_2.jpg

30Y 2014-ben egy három EP-ből álló sorozattal tért vissza, 2015-ben egy Best Offal összegeztek (valamint elkészítették a Pécsi Balett A kis herceg című táncmeséjének zenéjét), most novemberben azonban – hat év után (ha nem számítjuk a régidalos Szentimentálét) – érkezett egy új dalokból álló, hagyományos sorlemez is. A digitális formátum mellett cd-n és kazettán is megjelent dicsőség bátran rugaszkodik el a hagyományos Y-hangzástól sok billentyűs hangszerrel és szokatlan hangképekkel. Beck Zoltán frontember az új album apropóján mesél kedvenceiről. Az anyagot november 12-én mutatják be az Akváriumban.

100_folk_r-3788836-1344457077-5613.jpegElső zenei emlék

Volt egy fehér furnérdobozos rádiónk a konyhában, gondolom, mindenkinek volt ilyenje akkoriban. És ha együtt ebédelt a család, azt nem lehetett nótaszó nélkül. Apámnak a Kék nefelejcs kezdetű volt a nótája, szerintem ma is kívülről tudom.

Első kazetta, amit saját pénzből vettél

Műsoros kazettát kaptam egyszer karácsonyra, talán 12-13 éves lehettem, az biztos, hogy már gitároztam. A 100 Folk Celsius kazettája volt, talán A jó öreg gépem volt a címe, de lehet, hogy nem volt ez lemezcím, na, ez a dal biztosan rajta volt (ez a Country című 1982-es első abum – a szerk.). Egyszerű harmóniasorok voltak, szóval lehetett rajtuk gyakorolni a G-dúrt meg a barrét.


LEGUTÓBBI INTERJÚNK BECK ZOLTÁNNAL - ÁTALAKULÁSRÓL, ÖNÉRTÉKELÉSRŐL ÉS AZ EP-KRŐL. 


Zene, ami zenélésre inspirált

led_zeppelin_led_zeppelin_ii-front.jpgNem a zenék indítottak meg, az egészen biztos, sokkal inkább a népballadák még általános iskolásként. Azokban valahogy a történetek a hiányos elmondását szerettem, egészen behúzott egy-egy ilyen történet, mintha a szakadékokba estem volna bele, nem is a leírt szövegbe, hanem a hiányaiba. Az viszont kétségtelen, hogy a Led Zeppelin II., a Rolling Stones kék albuma (az 1976-os Black And Blue – a szerk.) meg az Európa Kiadó Popzenéje sokat jelentett a számomra.


Meghatározó koncertélmény

Cseh Tamást láttam, a kilencvenes évek elején, nagyjából négyszázan voltunk, a hangtechnika katasztrófa volt. A második dalnál Cseh Tamás megkérdezte, hogy le tudná-e a technikus kapcsolni a hangrendszert, és hogy halljuk-e így, akusztikusan. Szóval néma csendben – de tényleg – hallgattuk a koncertet, varázsos élmény volt. 


Hatások a 30Y indulásakor

Mi magunk voltunk az a hatás: mindenki hozta a maga zenéit, a maga világát, és abból aztán néhány év alatt formálódott meg az a beszédmód, amit 30Y-nak hívunk.


Kedvenc magyar lemez

cseh_1869-500px.jpgEgyetlen kedvencet nehezen tudok mondani. A nyolcvanas évek lemezei közül a Nagy Feró+Bikini Hová lett…-je közös kedvencünk a Zazával, a legtöbb Cseh Tamás-Bereményi Géza-lemezt is ide sorolom, mondjuk a Fehér babák takarodóját, az Antoine és Desirét, vagy mondjuk az Új dalokat, a Hobo Blues Band korai albumait, főleg az Oly sokáig voltunk lennt, meg például a KFT-lemezeket. A kilencvenes évekből a Kispál és a Borz Ágy asztal tévéje kiemelkedő, a kétezres évekből ha kell keresnem, akkor biztosan eszembe jut az IHM Kényelmetlen lemeze, a Supernem Tudományos fantasztikusa, az első Hiperkarma, vagy a HS7 Tudom, hogy szeretsz titokban című lemeze. Szeretem az Óriás Példákját, a Parno Graszt rajzolt lemezeit, és inkább gesztusként, mint lemezegészként bírom az Uzipovot, a Mörköt, a Mongoozt. És nagyon izgalmasnak látom azt a szcénát, ami a dalszerző-előadók erős közösségét jelzi. De a jelen idő szórakoztatóipari dömpingjét nehezen viselem, a kockázatvállalás minimuma sincs meg ezekben és nem kedvelem a nyolcvanas évek dadaista undergroundjának újratermelőit se.


Kedvenc rocklemez

rem_-1293324-1461364891-3300.jpegHazudnék, ha egyet mondanék. A nagy öregek közül az R.E.M. Accelerate albuma, vagy a Pearl Jam Backspacere nagyszerű újraértelmezései saját életútjuknak. Az Arctic Monkeys-től az AM, és persze az új Last Shadow Puppets-lemez is eléggé elkapott, vagy éppen az A Moon Shaped Pool (azaz az idei Radiohead-album – a szerk.), amit csak szakaszonként lehet hallgatni, annyira súlyos.


Minden idők legjobb lemeze

Melyik zenekartól és melyik évtizedben?


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

A Rockdiszkontban találtam egy alsópolcos lemezt: a Grease bolgár nyomását, hallgathatatlanul összekarcolt kiadvány, de nem lehetett otthagyni. 


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Nincs stílusom.


Bűnös zenei örömöd

Bírom a Neue Deutsche Welle zenéit, például Nenát.


a november 12-i, szombati akváriumos lemezbemutató-koncert Facebook-eseményoldala

a dicsőség című friss album: 

https://recorder.blog.hu/2016/11/10/lemeztaska_beck_zoltan_30y
Lemeztáska – Beck Zoltán (30Y)
süti beállítások módosítása