Zenekarral, szólóban, közreműködőként - Thom Yorke bravúros tripla gyakorlata

2016.09.16. 12:27, Frontrecorder

yorke_2.jpg

Dobott egy mesterhármast Thom Yorke, aki rövid idő alatt háromféle szerepben is remekelt: a hónap elején hologram formájában tűnt fel a Mark Pritcharddal közös dal klipjében, majd most gyors egymás után előállt a legutóbbi Radiohead-album kulcsdalának lecsupaszított verziójához készült videóval, illetve egy saját elektronikus szerzeménnyel is, melyet a Rag & Bone divatmárka számára írt.. 

Az ezerarcú, és ehhez ugyanannyi aliast használó veterán brit elektronikus zenész, Mark Pritchard a saját neve alatt jelentette meg új albumát májusban. Ennek egyik dala, a lágyan sasszézó, szomorúsággal és melegséggel áthatott Beautiful People, melynek szövegét Thom Yorke írta és énekli, valamint ő látható a szeptember elsején közzétett klipjében. Pontosabban nem ő, hanem a hologramja, amint valamiféle hegyi nomádként kóborol a ködbe burkolt kietlen sziklás vidéken. Az idegen szépséget sugárzó kisfilmet Michal Marczak rendezte és beválogatták az idei Sundance Filmfesztiválra is (ahol a lengyel születésű fiatal alkotó legújabb játékfilmjével elnyerte a legjobb rendezés díját).

Két héttel később, szeptember 15-én aztán megérkezett a Radiohead új klipje, melyet a Daydreaming után ismét a neves amerikai filmes, Paul Thomas Anderson jegyez. Ezúttal az A Moon Shaped Pool kulcsdala, a Present Tense kapott videót, nem is akármilyen formában: Yorke és Jonny Greenwood adja elő a dalt egy dobgép kíséretével (nem mellesleg utóbbi szerezte Anderson legutóbbi három filmjének zenéjét). Sötét háttér előtt gyengén megvilágítva, intim közelségből látjuk a két zenészt, és egyszerűségében is festői az egész, szó szerint: mintha egy Rembrandt-portré elevenedne meg.

Végül jöjjön egy olyan szerzemény, melyhez nem Yorke látványa társul, hanem manökeneké. Szeptember 12-én este mutatták be New Yorkban az egyik legfelkapottabb amerikai divatmárka, a Rag & Bone 2017-es tavaszi/nyári kollekcióját, melyhez Yorke írt zenét. A most közzétett, tízperces Coloured Candy egy újabb jellegzetesen yorke-os kortárs-elektronikus kompozíció, melynek érdekessége, hogy a Radiohead The King of Limbs albumához tartozó újságból olvas fel sorokat az OK Computer Fitter Happierjéből "ismerős" számítógéphang.

Címkék: radiohead thom yorke
https://recorder.blog.hu/2016/09/16/zenekarral_szoloban_kozremukodokent_thom_yorke_bravuros_tripla_gyakorlata
Zenekarral, szólóban, közreműködőként - Thom Yorke bravúros tripla gyakorlata
süti beállítások módosítása