Lemeztáska – Premecz Mátyás (Kéknyúl)

2016.02.04. 11:51, rerecorder

premecz.jpg

Premecz Mátyás billentyűs vezette nyolctagú Kéknyúl soulfunk-jazz-blueszenekar decemberben adta ki harmadik nagylemezét, a Recorderen debütált Crowded Universe pedig könnyedén az év egyik legjobb magyar albuma lett. Most az együttes vezetőjével, a Hammond orgona hazai nagymesterével beszélgettünk zenei indulásáról, kedvenc lemezeiről, arról, hogy mik hatottak rá. 

Első zenei emlék

Boci-boci tarka, ahogy anyukám zongorázza. Később ezt én minden fehér hangról elkezdve kipróbáltam a zongorán, így már korán elkezdtem szokni a különböző móduszok hatásait (mosolyog) Meg persze sok gyerekdal, klasszikus zenék, pl. Kodály: Háry János című darabját legalább húszszor láttam az Erkelben.


Els
ő lemez vagy kazetta, amit saját pénzből vettél

elp-elp.jpgNem is tudom, későn kezdtem gyűjtögetni, a kazetta korszak már pont kimaradt az gyűjtésből. Jazz cd-k voltak, Oscar Peterson, Bud Powell, Thelonious Monk, ilyesmi. Még a gimiben kezdtem el az Emerson, Lake and Palmer-lemezek felhalmozását is.


Zene, ami zen
élésre inspirált

Túl sok ilyen felvétel van ahhoz, hogy elkezdjem felsorolni. A legnagyobb inspiráció forrást mindig az élő előadások, koncertek jelentették, műfajtól, stílustól függetlenül. Azt látni, hogy kijön pár ember a színpadra, és borzasztóan tudják, hogy mit akarnak elérni, és aztán ezt sikerül is nekik elérni, besöprik a gratulációkat és ott abban a pillanatban övék a világ. Ezt már gyerekként is nagyon irigyeltem tőlük. Vágytam erre, de közben egy kifejezetten gátlásos és szégyenlős gyerek voltam, utáltam szerepelni. Ezért azt gondolom a zene és az előadói mivoltom fejlesztése a mai napig egyfajta terápia is, ahol tényleg meg tudom mutatni, hogy milyen vagyok.


Meghatároz
ó koncertélmény

Nagyszerű volt látni Joey DeFrancesco-t első magyarországi koncertjén 2005-ben. Itt döntöttem el végleg, hogy Hammondozni fogok.


Hatások a K
éknyúl indulásakor

Jimmy McGriff, dr. Lonnie Smith, John Medeski, John Scofield, Charlie Hunter, Sex Mob, The Meters. Minden, amiben Hammond orgonát lehet hallani.


Kedvenc magyar lemez

jonas_v.jpgJónás Vera Experiment: Game, egész sokáig bent maradt a kocsi lejátszójában!


Kedvenc magyar dal

Barabás Lőrinc Eklektric: Watch My Face. Tudom, hogy talán fura, hogy egy olyan dalt írok ide, amiben játszom, de mivel a szerzője nem én vagyok, talán meg lehet bocsájtani ezt. A banda egyik utolsó csúcspontja volt ez a dal, ráadásul kiadatlan, szóval nem könnyű felkutatni a neten sem.


Kedvenc dalszerző
-előadó lemez

Valahogy ez a műfaj egyáltalán nem áll közel hozzám, legtöbbször nem igazán figyelek a szövegekre, izgalmasabbnak érzem az instrumentális zenék egy jelentős részét. Ha mégis mondani kellene valamit, akkor talán Tim Minchin-t említeném meg.


Kedvenc jazzlemez

John Scofield: A Go-Go. Csodálatos mintapéldája annak, hogy nagyon szimpla alapanyagból is lehet maradandót alkotni. Egyfajta zeneszerzői/improvizációs eszmény megvalósulása nekem ez a lemez.


Kedvenc blueslemez

Stevie Ray Vaughan: Texas Flood. A sivító Stratocaster hang a gyengém.


Kedvenc soullemez

its-holiday-soul-party.jpgSharon Jones: It’s a Holiday Soul Party.


Kedvenc pszichedelikus rocklemez

Tame Impala: Currents.


Minden id
ők legjobb lemeze

Michael Jackson: Thriller. Nem öregszik a korong. Ez az anyag ma ugyanakkorát ütne, mint a saját idejében.


Lemezgyűjtem
ényed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Dr. Lonnie Smith: Move Your Hand LP. Igaz, csak kölcsönben van nálam, ráadásul „összevissza” játszanak rajta 1968-ból, de nem tudom megunni. Hammond hangzás etalon, vinyl hangzás etalon, lazaság etalon, kiráz tőle a hideg.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodt
ól, mégis nagyon szereted

Sia: Chandelier.


Bűn
ös zenei örömöd

Father John Misty: Nancy From Now On és Blur: Tender.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Adele: Hello.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

baboon.jpgOscar Peterson: Sandy’s Blues, itt az egyik ütemben 50 hangot talált leütni a mester! John Lennon: Jealous Guy. Charlie Hunter: Difford-Tilbrook, vagy az egész Baboon Strength lemez.


Zene, amitől boldog leszel

Bartók Béla: Cantata Profana. Az egyik olyan mű, ami megbízhatóan felállítja az összes szőrszálamat a végén felhangzó C-dúrral. Döbbenetesen erős hatással van rám. És Vulfpeck: 1612.


Kedvenc heartbreak lemez

Emerson, Lake and Palmer: Trilogy.


Zene, ami elgondolkodtat

A death metal minden válfaja. (mosolyog)


Kedvenc zene utazáshoz

Queen: Sheer Heart Attack.


Kedvenc zene szex k
özben

Sex Pistols.


Kedvenc szombat esti bulizene

Kisgrófó.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Kaláka.


KIRE MI HATOTT? HOGYAN INSPIRÁL EGY ZENE - TÖBB TUCAT LEMEZTÁSKA-INTERJÚBÓL KIDERÜL.


a Kéknyúl legközelebb február 8-án, az Instantban lép fel, az ingyenes koncerten újra a zenekar lesz egy színpadon Big John, Facebook-eseményoldal 


a Crowded Universe című kiváló harmadik Kéknyúl-album teljes egészében: 


a Crime Scene című dalhoz készült videó: 


nyitókép:
Nagy Márton

a Kéknyúl Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2016/02/04/lemeztaska_premecz_matyas_keknyul
Lemeztáska – Premecz Mátyás (Kéknyúl)
süti beállítások módosítása