Soha ennél rosszabb popot! - a PASSED ajánlja az új Disclosure-albumot

2015.10.13. 15:00, rerecorder

disclosure_caracal_passed_proful.jpg

A Disclosure testvérduó 2013-ra nemcsak magát, de a fiatal house-os párok színterét is megcsinálta party-pop crossover debütjével, ilyenkor fokozott csak a visszatérésre nehezedő nyomás. A tavalyi berobbanása után nyáron egy EP-vel (1919) debütált és most bemutatkozó albumán dolgozó PASSED két fiúja, Szabó Levente és Farkas Áron fejtette meg, hogy agyonnyomta-e Lawrence-éket a teher?

disclosure-caracal-2015-1500x1500.jpgDisclosure: Caracal

Kiadó: PMR / Island / Universal

Megjelenés: 2015. szeptember 25.

Stílus: garage, house, pop

Fontos azzal kezdenünk, hogy mire megírtuk ezt a lemezkritikát, annyiszor hallgattuk a Caracalt, hogy nagyon megtetszett nekünk. Pedig a legelső benyomásaink alapján a srácok új albuma elég unalmas lett. Többszöri lejátszás után viszont kijelenthetjük, hogy ez egy egyértelműen erős anyag! Iszonyatosan profi munka, lenyűgözően szólnak az énekek, különösen a gyakran visszatérő oktávos szólamok. Határozott koncepció, hogy ezúttal minden számot jócskán lelassítottak a korábbi zenéikhez képest, ami persze így egy nehezen táncolható tánczenét eredményezett – érthető, ha ezt sokan unalmasnak találják. Az első Disclosure-LP (Settle) is valami olyan volt, ami előtte abban a formában nem létezett, a tesók pedig kitartóan törekszenek az újra és a lassú garage-dalokkal most ismét meg akarják reformálni a popzenét. Ámen! Ennél rosszabb popot senki ne merjen készíteni!


CÍMLAPOS INTERJÚNK A PASSEDDEL.

1. Nocturnal (feat. The Weeknd) Erős vállalás egy közel hét perces számmal kezdeni a nagylemezt, de nem bánjuk, nem is unjuk. Főleg azért, mert hála az égnek The Weeknd itt nem ugyanazt a pentaton-dallamot használja, mint szinte az összes új dalában.

2. Omen (feat. Sam Smith) Az első benyomásunk az volt, hogy ez egy unalmas szám egy igazán jó basszus hangszínnel. Többszöri hallgatásra viszont nagyon beakad a dal! Szuper, hogy a srácok megint együtt dolgoztak Sam Smith-szel azok után, hogy világsztárt csináltak egymásból.

3. Holding On (feat. Gregory Porter) Az elején a konstans, kitartott énekhang a picivel később bejövő lábdobokkal együtt olyan gyönyörű sidechaint kap, ami egyértelműen az album egyik fénypontjává emeli a dalt. (Egyik nyári kedvencem volt – Áron).

4. Hourglass (feat. Lion Babe) Nagyon szimpatikus benne a basszusszintetizáló drop, csak kár, hogy kétszer is elsütötték. Ettől függetlenül kötelező darab lesz a DJ-szettjeinkben!

5. Willing & Able (feat. Kwabs) Cheesy-nyáltenger, de ettől még szexi! Stílusteremtő trekk: soulos nyávogás lassú középtempón, amire jön egy indokolatlanul veretős bassline. Az ötlet izgalmas, a kivitelezés egy fokkal unalmasabb.

disclosure_2015_press.jpg


6. Magnets
(feat. Lorde) Hasonló a helyzet: ilyen tempón garage-ritmikát nagyon kevesen használnak, popzenében idáig tán senki. A legprecízebb popszám, nagy sláger lehet belőle.

7. Jaded Howard Lawrence éneke megint 10/10! A Jaded az ének terén méltó folytatása az F For You-nak, csak a lassabb tempó miatt egyszerűen kevésbé izgalmas.

8. Good Intentions (feat. Miguel) Miguelt nagyon szeretjük, de sajnos ezek a lassabb számok nem tudják lekötni az ember figyelmét, főleg ha nincs bennük meglepetés.

9. Superego (feat. Nao) Aluna, hopp, Nao dala gyönyörűen megírt, az ének is szuperül kevert. Határozottan izgalmasabb trekk, mint az előző kettő, de sajnos sok elem Ctrl+C Ctrl+V a Magnetsből.

10. Echoes Jeeee, végre garázs! Az album Top 3 dalában tuti benne van!

11. Masterpiece (feat. Jordan Rakei) Hallottuk már a Disclosure-t fura hiphopot csinálni, és a tesók itt is tökéletesen hozzák az egyenesre kihúzott, soulos hippop-balladát. Kedvencünk 2:12-nél a meglepi, amit a migueles dalnál úgy hiányoltunk!

12. Molecules Izgalmas ötlet az új hangzással hozzányúlni a régi diszkóhoz, de tutira nem lesz a kedvence senkinek.

13. Moving Mountains (feat. Brendan Reilly) Reméljük nem ment rá a srácok fél büdzséje, hogy James Blake-et kérték meg ghostproducerkedni ennél a dalnál. Félretéve a kínos humort, produkciós szempontból a Moving Mountains az egyik legizgibb felvétel! Vagány bevállalás, hogy közel négy percig nincsenek dobok, és megéri kivárni őket, mert óriási piros pont a dal vége!

14. Bang That Furcsán technós szám, ami a táncparketten tuti hibátlanul működik.

15. Afterthought Tudták ők, hogy egy gyönyörű garage outro kell utolsó számnak, és ezt tökéletesen meg is csinálták! 1:31-nél a korai Control számukra való visszakacsintás egy óriási jeee!

Szabó Levente és Farkas Áron
PASSED-fotó: Szabó Levente


az új Disclosure-lemez: 


és a lemez legfrissebb klipes dala, a Lorde-dal közös Magnets


ez pedig a PASSED négyszámos bemutatkozó EP-je, az 1919

https://recorder.blog.hu/2015/10/13/soha_ennel_rosszabb_popot_a_passed_ajanlja_az_uj_disclosure-albumot
Soha ennél rosszabb popot! - a PASSED ajánlja az új Disclosure-albumot
süti beállítások módosítása