Ismerjük őket a mikrofon, a hangszerek és a keverőpult mögül – most ismerkedjünk meg velük a konyhában! Hazai zenészek mutatják be legjobb fogásaikat, nekünk nincs is más dolgunk, mint a tűzhely mellé állni és elkészíteni az ételeket. A 35. Recorder magazin Gasztro & zene fókusztémáját a Fit Fat zenekar káposztás paszulyával kezdtük, aztán a quimbys Gerdesits Faszi Ferenc bemutatta gombás baromfiszexét (azaz kakashere pörkölt gombával és csirkemellel), majd Pándi Balázs Sri Lanka-i currys vöröslencselevese következett, most pedig hasonlóan húsmentes ételt készíthet el bárki zenészközvetítéssel: Németh Zsófia (Piresian Beach, Summer Schatzies) kedvez a vegánoknak egy ragyogó fűszeres curryvel.
Németh Zsófia (Piresian Beach, Summer Schatzies)
Fűszeres vegan curry
Megrögzött húsevőket is simán le lehet vele kenyerezni, aztán ki mennyire bírja a csípőst, mehet az is a végletekig. Krémes, laktató, fűszeres és halál egyszerű fogás Indiából. Már-már visszatetszően népszerű és ezért már zenekaros étkeztetésre is bevetettem, olyankor ugyanis gyakran kell húsmentesen főzni, nem mellesleg kevés pénzből és gyorsan.
Hozzávalók:
- 3 közepes krumpli
- 2 evőkanál olaj
- 1 közepes vöröshagyma (felaprítva)
- 3 gerezd fokhagyma (felaprítva)
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- bors, cayenne bors / aprított chili paprika ízlés szerint
- egy csipet bűzös husáng (asafoetida) por
- 4 teáskanál curry fűszerkeverék
- 4 teáskanál garam masala keverék
- 1 kis darab gyömbér (kb 2 centi) hámozva, felaprítva
- 1 evőkanál só
- 400 g paradicsom konzerv (vagy 200 g hámozott paradicsom és 200 g passato)
- 400 g csicseriborsó (egy konzerv)
- 400 g zöldborsó (egy kis csomag mirelit például, felengedve)
- 400 ml kókusztej (egy konzerv)
Elkészítés:
1. A krumplikat sós vízben félkészre főzzük, majd a vizet leöntjük, a krumplik pihennek.
2. Egy közepesen nagy lábasban olajat melegítünk, közepes lángon megdinszteljük benne a vöröshagymát, megszórjuk a római köménnyel, borssal, cayenne borssal (igény szerint aprított chili paprikával), majd a csipet asafoetidával, no meg a curry fűszerkeverékkel. Ha a hagyma már opálos, belehintjük a felaprított fokhagymát és a gyömbérdarabokat. Ezután sorban jöhet is már bele a paradicsom, a csicseriborsó, a zöldborsó és a főtt krumpli. Sózzuk, meghintjük a garam masala, vagyis a 'melegítő' fűszerkeverékkel, majd legvégül hozzáadjuk a kókusztejet. 5-10 perc kevergetés és várakozás után kész az étel, amit leginkább basmati rizzsel szokás tálalni, de én általában csak egyszerű barna rizst szoktam főzni mellé, vagy idő szűkében bulgurt.
nyitókép: György Erika
LEMEZVÁSÁRLÁS ZSÓFIVAL ÉS KARÁCSONY JÁNOSSAL!