Tunkolás: Főzd meg a zenészek specialitásait! Pándi Balázs currys vöröslencselevese

2015.10.05. 14:11, rerecorder

pandi_balazs_fuszerekkel_1.jpg

Ismerjük őket a mikrofon, a hangszerek és a keverőpult mögül – most ismerkedjünk meg velük a konyhában! Hazai zenészek mutatják be legjobb fogásaikat, nekünk nincs is más dolgunk, mint a tűzhely mellé állni és elkészíteni az ételeket. A friss Recorder magazin Gasztro & zene fókusztémáját a Fit Fat zenekar káposztás paszulyával kezdtük, aztán a quimbys Gerdesits Faszi Ferenc bemutatta gombás baromfiszexét (azaz kakashere pörkölt gombával és csirkemellel), de most jöjjön valami egészen más! Pándi Balázstöbb tucat formáció, alkalmi projekt dobosa írta le nekünk, hogyan készül egy jó Sri Lanka-i currys vöröslencseleves. Kövessük utasításait és egy fantasztikus ételt ehetünk.

Pándi Balázs (több tucat formáció, alkalmi projekt dobosa)

Sri Lanka-i currys vöröslencseleves

A legfontosabb része minden currynek és minden olyan ételnek, amibe kell tennünk curry-t, hogy felismerjük a jelentőségét annak, hogy a curry egy fűszerkeverék (akinek nem inge… de sokan rádöbbennek erre ismerőseim közül, ezért látom jobbnak itt is az alapokkal kezdeni). Sri Lankában a curry fűszerkeveréket két csoportra osztják. Van egy, amiben a világ összes létező fűszere benne van, külön megpirítva, majd összedarálva. Ezt használják általában húshoz, halakhoz és egyéb vízben szaporodó lényekhez. Van azonban egy igen egyszerű verzió, ami csak négy fő összetevőből áll és amit nem kell pirítani, csak szépen összetörni mozsárban vagy kávégépben (ami lehetőség szerint ne valami Kádár-érából maradt darab legyen, ami 10 másodperc alatt felforrósodik). Ezt a keveréket használják minden olyan ételhez, amiben a főszereplőnek nincs arca. Ez pedig úgy készül, hogy három evőkanál koriandermaghoz adok ugyanannyi köménymagot, másfél evőkanál édesköménymagot (fennel seeds néven kapható), és ehhez még lapátolok egy teáskanál kurkumát. Érdemesebb nagyobb adagot készíteni, hűtőben sötét üvegben fél évig hibátlanul eláll és van sok egyéb étel, amibe jó, ha belecsapunk egy késhegynyit.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a lényegi része a melónak. 250 g vöröslencsét beáztatok egy jó órára. Ezután olajon odateszek egy vöröshagymát kockázva, két gerezd fokhagymát kés lapjával megzúzva, ráreszelek nagylyukú sajtreszelővel egy kb. 5 centis darab gyömbért, meghintem egy csipet curry levéllel és megáldom egy paradicsommal, amit igény szerint lehet hámozni és belezni, én csak az utóbbit szoktam kockázás előtt. Ezt a keveréket addig pirítom, amíg a hagyma üveges nem lesz. Utána fűszerezem a következőképpen: két evőkanállal a fent említett curry fűszerkeverékből rászórok, majd hozzáadok még egy teáskanálnyi kurkumát, és annyi cayenne-t amennyire szeretném, hogy csípjen. Érdemes a cayenne-re rákóstolni, mert idővel veszít csípősségéből. Ezt a fűszeres, hagymás alapot összedolgozom egy picit, és nyakon öntöm egy liter vízzel és addig főzöm, amíg a lencse megpuhul. Ekkor hozzáadok két és fél deci kókusztejet, főzöm még öt percig, megkóstolom és sózom igény szerint.

Akit érdekelnek egyéb Sri Lanka-i fortélyok, javaslom, hogy szerezze be az egyébként zseniális Rice & Curry című könyvet, amit a Wordsound kiadót is vezető Skiz Fernando jegyez. Ez a recept is onnan van, minimális változtatásokkal.


PÁNDI BALÁZS TEKINTÉLYES LEMEZGYŰJTEMÉNYÉT IS MEGMUTATTA A RECORDERNEK.

https://recorder.blog.hu/2015/10/05/tunkolas_fozd_meg_a_zeneszek_specialitasait_pandi_balazs_currys_voroslencselevese
Tunkolás: Főzd meg a zenészek specialitásait! Pándi Balázs currys vöröslencselevese
süti beállítások módosítása