Nem FÉRFI – Erőszakos zenészek

2015.10.07. 09:30, rerecorder

kim-fowley_1.jpg

Az erőszaknak egyáltalán nem kellene előfordulnia sehol, így a témának popzenei hírekben sincs keresnivalója, mégis egyre gyakrabban vagyunk kénytelenek olvasni róla. Grimes szerint erőszak fenyegeti a női zenészeket, az újra reflektorfényben levő Dr. Dre évtizedekkel ezelőtti agresszív viselkedése miatt kér nyilvánosan elnézést a sértettektől, a Pretenders frontembere, Chrissie Hynde frissen megjelent önéletrajzában felelősséget vállal 21 évesen elszenvedett megerőszakolásáért, kollégái az önhibáztatás miatt nekiestek – és a legnagyobb ügy mostanában: a Runaways egykori basszusgitárosa, Jackie Fox azzal állt elő, hogy az idén elhunyt Kim Fowley producer-dalszerző-menedzser 1975-ben megerőszakolta.

„Erőszak és megerőszakolás fenyegeti a nőket a zeneiparban” – állítja Grimes, aki saját tapasztalatait is belevette a témáról szóló nyári nyilatkozatába.

De nem kell sokat visszamennünk az időben, Sinéad O’Connor az egyre gyakrabban meztelenkedő Miley Cyrust figyelmeztette 2013-ban (nyilvánvalóan hiába), hogy ebben a szakmában a férfiak visszaélnek a hatalommal, lenézik a nőket és hosszú távon prostituálják is őket. Az iparági prostituálás, a szakmai körökben zajló fenyegetések mellett még durvább esetek is előfordulnak, a legutóbbi komoly ügy a Runaways-sztori volt, de ez persze csak egy része a nagyobb egésznek, amiben az erőszakoskodók, erőszakolók mellett ott vannak szép számmal a pedofil zenészek, énekesek is (meg azok, akik éppen most is pedofilvádakat próbálnak magukról lemosni). A feltáratlan, kimondatlan esetek számát nyilván senki sem tudhatja, de azért van jó néhány ismert is.


Pedofília

o-ian-watkins-570.jpgA popzenészekkel kapcsolatban az előbb soroltak közül legtöbbször pedofil-ügyek kerülnek napvilágra és pedofil-vádak jelennek meg a hírekben. A legutóbbi és minden bizonnyal egyik legborzasztóbb ilyen eset az egykori Lostprophets énekesének, Ian Watkins-nak (balra) a pedofilbotránya, akit 2012-ben vádoltak meg és miután 2013-ban, 13 pontban bűnösnek találták, 29 év börtönre ítélték – tényleg leírni is rossz – többek között csecsemők ellen elkövetett szexuális bántalmazás és kiskorúak elleni erőszak miatt (többek között Lostprophets-rajongókat vett rá, hogy ők, a csecsemők anyjai maguk, vagy pedig vele közösen bántalmazzák az áldozatokat). Persze nem ez volt az egyetlen eset mostanában, sőt, ami azt illeti, az elmúlt három évben Nagy-Britannia legnagyobb pedofilbotránya bontakozott ki és további ügyekben jelenleg is zajlanak a nyomozások. Az Operation Yewtree nevű rendőrségi művelet keretében komoly letartoztatások zajlottak 2012-13-ban, az ügy az egyik legnépszerűbb brit dj-től és poptévéstől, Jimmy Savile-tól indult, miután 2011-es halálát követően megszólaltak áldozatai. Mára az elítéltek között van Gary Glitter glamrocksztár (ő különben visszaeső, már ült pedofilügy miatt távol-keleti börtönökben is), Rolf Harris ausztrál zenész, valamint további ismert tévés és rádiós zenei műsorvezetők. Ebből a nyomozásból nőtt ki a jelenleg is zajló Operation Hydrant, a legnagyobb brit művelet, amely korábbi pedofilügyeket göngyölít fel (itt már közel 1500 gyanúsítottról számolt be a rendőrség, köztük több mint 250 hírességgel – bár letartóztatások még nem voltak), illetve az Operation Ravine, amelynek keretében éppen szeptember elején tartóztatták le Jonathan King énekes-producert, aki a hatvanas évektől kezdve dolgozott például a Genesis-szel és a Bay City Rollers-szel is. Az ügy tehát korántsem lezárt, retteghetnek a még nem ismert érintettek, hiszen eddig nagyon precízen dolgoznak a brit hatóságok.


Szinte lemoshatatlan vádak

88411-fall_from_grace.jpgVolt persze számos ismert ügy már korábban is (Jerry Lee Lewis saját 13 éves unokahúgát vette el 1958-ban, Chuck Berry egy 14 évessel folytatott aktus miatt került másfél évre börtönbe, Peter Yarrow a Peter, Paul and Mary folktrióból három hónapot ült fiatalkorúval folytatott szex miatt, és volt aki büntetés nélkül megúszta: például Jimmy Page Led Zep-gitárhős, aki egy 14 éves lánnyal kezdett kapcsolatot, ráadásul úgy, hogy évekig bújtatta, nehogy kiderüljön a kora), de ebben a kategóriában bőven elég a vád, a gyanúba keveredés, a letartóztatás utáni felmentés, hogy az adott előadó egy életen át próbálhassa magát tisztára mosni. A híres (és nem híres) emberek körüli pedofil-vádak, de az erőszakoló/erőszakoskodó-vádak úgyszintén – mint a kutyaürülékes cipő szaga – sokáig (sőt a legtöbb esetben) az egész pályafutás során ott maradnak körülöttük, legjobb esetben lábjegyzetként, hogy volt ilyen is. Michael Jacksonnak két gyermekmolesztálási ügye is volt, az első bíróságon kívüli megegyezéssel ért véget, a másodikban nem találták bűnösnek. R. Kelly (jobbra) illegálisan kötött házasságot a 15 éves Aaliyah-val 1994-ben, 2002-ben pedig még nagyobb botrány robbant, amikor nyilvánossá vált az r&b-sztárról egy kiskorúval készült pisiszexes videó, természetesen letartóztatták, de végül számos halasztás után 2008-ban felmentette az esküdtszék. Most éppen Cliff Richard került reflektorfénybe, a már említett brit műveletek során nála is tartottak házkutatást – a lovaggá ütött koros popsztár tagad és végül bármi derül ki róla, a pedofilvád szerepelni fog a neve mellett.


Erőszakos viselkedés, szexuális erőszak

6176177.jpgA szolid indie-srác Conor Oberstet, azaz Bright Eyes-t (később zenekarát is így hívták) 2013-ban egy rajongója azzal vádolta, hogy megerőszakolta őt, és bár a hihetetlennek tűnő vádról hamar ki is derült, hogy csak kitalálta a beteg képzeletű rajongó, de ettől a népszerű zenész egy jó darabig negatív hírek kapcsán szerepelt a médiában. A rock&roll-életforma – szex, drogok, r&r – cseppet sem kívánt velejárójaként a pedofil eseteknél jó eséllyel gyakoribb a nemi erőszak: Rick James kikötözve tartott fogva és szexuálisan bántalmazott egy nőt, 2Pac meg – aki mindig tagadta a vádat – kilenc hónapot ült csoportos szexuális erőszakért (Dr. Luke producert viszont felmentették az alól a vád alól, hogy megerőszakolta Keshát.) De ugyanígy gyakoribbak az erőszakos cselekedetek is: Ike Turner verte Tina Turnert, Chris Brown Rihannát, de Tommy Lee és Ronnie Wood is ismert nőverők (Bertrand Cantat (fent), a Noir Désir énekese pedig barátnőjét, Maire Trintignant-t verte meg úgy, hogy a színésznő belehalt a sérülésekbe - a nyolc év börtönre ítélt Cantat állítása szerint négyszer ütötte meg barátnőjét, aki az egyik ütéstől verte be a fejét egy asztalba végzetesen, a vád szerint tizenkilenc ütés történt).

ÉS MELYIK ÉNEKES FEJÉT VERTE CIPŐVEL A FELESÉGE? CSÚNYA PER LETT A VÉGE.


Dr. Dre
 egy újságírót és saját párját verte – ő most nagyprofilú visszatérése miatt, és leginkább azért, mert erőszakos múltja kimaradt a Straight Outta Compton című életrajzi filmből, „kénytelen” volt nyilvánosan elnézést kérni cselekedeteiért, sőt ugyanezt a cégét (Beats fejhallgatók) felvásárló Apple is „kénytelen” volt megtenni. A kilencvenes évek elején bántalmazott újságírónő megbocsátott, volt párja nem nyilvános, hanem teljesen jogosan személyes bocsánatkérést vár el. Az ismertté vált ügyek száma még így is alacsony, ám ahogy az elmúlt hetekben, hónapokban ez többször komoly kérdéssé vált, úgy várható, hogy itt is felszínre kerülnek még kibeszéletlen esetek. Chrissie Hynde frissen megjelent önéletrajzában írja le, hogyan erőszakolták meg A pokol angyalai motorosbanda tagjai 21 éves korában, amiért magát hibáztatja – ezért a kijelentésért pedig sokan nekiestek, ügye nyílt beszédtéma lett. Janis Ian szintén nemrég szólalt meg és mesélte el, hogyan erőszakoskodott vele Bill Cosby, akit tucatnál is jóval többen vádolnak szexuális erőszakkal, bántalmazással (két ügye van függőben bíróság előtt). Hynde-ot többek közt a volt Runaways-basszusgitáros, Jackie Fox, azaz Jacqueline Fuchs is bírálta, aki most amúgy is gyakran szerepelt a hírekben, miután elmesélte 1975-ös megerőszakolása történetét – aminek részleteit saját egykori zenésztársai is tagadják.


A Kim Fowley-ügy

Kétségtelen, hogy az utóbbi hónapok legszomorúbb esete az egykori Runaways csupalányzenekar tagjának, Jackie Foxnak a története, akit a januárban elhunyt Kim Fowley zenész-producer-menedzser erőszakolt meg 1975 utolsó napján, úgy, hogy kábultra drogozta az akkor 16 éves lányt és „mintegy mókaként” a szilveszteri buli közönsége és az áldozat állítása szerint saját zenésztársai előtt megerőszakolta a basszusgitárost. Mindezt persze a helyzet és a drog hatása miatt „sima nyíltszíni dugásnak” álcázta. A Huffington Post igen terjedelmes cikkében Fox részletesen elmeséli az esetet, a cikkíró pedig alapos munkával majdnem minden még felkutatható jelenlévőt megszólaltat, kivéve az ex-bandatagokat, akik a megerőszakolt állításával ellentétesen azóta is tagadják, hogy a helyszínen tartózkodtak volna (az eset különben nevek nélkül, áldozatként egy gruppie-t behelyettesítve már szerepelt egy másik zenekartag, az énekes Cherie Currie önéletrajzi könyvében is). Bár Fox nem így akarta – nem sikerült utolérnie Kim Fowley-t egy bocsánatkérés miatt – az ügynek egy általa kihangsúlyozott mozzanata így is bekerült a közbeszédbe: miszerint bármilyen erőszak jelenlévő szemtanúi is áldozatok, a bystander-effekt miatt képtelenek közbeavatkozni és nekik is fel kell dolgozni a történteket – ami akár évtizedekig is eltarthat.

Dömötör Endre


Jacqueline Fuchs és ügyvédje egy tévéműsorban is beszél arról, hogy mi történt vele: 

https://recorder.blog.hu/2015/10/07/nem_ferfi_eroszakos_zeneszek
Nem FÉRFI – Erőszakos zenészek
süti beállítások módosítása