Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Tóth Kinga

2015.06.04. 08:45, rerecorder

toth_kinga.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen zajlik az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény Zsófi és Sirokai Mátyás után Tóth Kinga válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?


Tóth Kinga

toth_kinga_jean_michel_jarre-oxygene-frontal.jpg1. A legkorábbi felismert album, Jean Michel Jarre Oxygene-je, erre még óvodás koromból emlékszem, a másik pedig a Kraftwerk, ezek a zenék nagy egyetértésben fértek el a Black Sabbath-lemezek mellett otthon, és ha a későbbi éveket és a saját zenémet nézem, azt hiszem, ez a keveredés most is megtalálható. Ha egy dalt kell említenem, ami gyakran felbukkan, az pedig a Kakashuszárok Cseh Tamás előadásában. A másik szintén nagyon fontos zenekar számomra a Hétköznapi Csalódások, amit kazettán, cd-n, valamilyen formában mindenhova magammal vittem. Gyerekkori álmom egy közös fellépés velük és Csihar Attilával, remélem, ez egyszer teljesül majd. Később ismerkedtem meg a zajzenével és a kísérleti zenével, itt nagy kedvencem a klasszikusok mellett Bubblegum Octopus, akinek minden albuma és fellépése nagy hatással van rám. Ha pop, akkor pedig most épp Kate Bush, Nina Hagen, Palais Schaumburg, Neue Deutsche Welle és minden a nyolcvanas évekből.

2. A nap minden szakaszában zaj vagy zene vesz körül, vagy másét vagy a magam zaját hallgatom. Talán emiatt is, külön öröm, amikor pár órára, írás közben csend vesz körül, amire füldugóval segítek rá. Igaz az is, hogy ambient vagy kísérleti zenei koncerteken is írtam már zenére, de ha otthon vagyok és megtehetem, hogy a négy fal között írok, akkor füldugó és csend. Ha koncerten írok, akkor pedig a Jazzaj és a Havizaj minden eseménye, Sőrés Zsolt, Tóth Pál, Rovar és Reisebüro86.


Tóth Kinga - akinek legutóbbi verseskötete ALL MACHINE címmel jelent meg saját rajzokkal és aki sok más egyéb művészetekhez, zenéhez, zajhoz kötődő projektje mellett (pl. Tóth Kína Hegyfalu) szintén ALL MACHINE néven alkot, készít zenét - június 4-én, csütörtökön az Irodalom éjszakája programsorozatban szerepel a Határátlépők című felolvasáson a Margó Irodalmi Fesztiválon, a L'Office-ban 20:30-tól (Facebook-eseményoldal).


Cseh Tamás és a Kakashuszárok


és valami egészen más, a Bubblegum Octopus és az igen szórakoztató Loud Noise In My Room

https://recorder.blog.hu/2015/06/04/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_toth_kinga
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Tóth Kinga
süti beállítások módosítása