Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Kemény Zsófi

2015.06.03. 08:50, rerecorder

117633-zsofi_mg_4655-750x500.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen zajlik az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi Réka és Kiss Tibor Noé után Kemény Zsófi válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Kemény Zsófi

kemeny_zsof_quimby.jpg1. A családi legenda szerint anyukám már kisbabakoromban Európa Kiadóra és Neurotic-ra táncolt velem, de egy Beatles és a klasszikusgitár-tanulmányok meghatározta gyerekkor után pár oviskori Szigetet leszámítva az első igazi és tényleg sorsfordító koncertélményem a Quimby 2006-os közös koncertje Kemény Istvánnal (ő Zsófi és Kemény Lili szintén író édesapja – a szerk.). Meleg nyári este volt, konkrétan Szentivánéj, és egy gyönyörű kertben (a Károlyi-palotáéban) a versek a dalokkal varázslatosan szóltak együtt. Akkor értettem meg, hogy az élőzene miért más, mint a cd. 12 éves voltam, de onnantól állandóan koncertre akartam járni, és jártam is. És ha tehetem, az első sorba verekszem magam, mert akkor érzem, hogy igazán jelen vagyok, akkor vagyok BENNE.

2. Nem szoktam, legfeljebb olyankor, mikor a háttérzaj akkora, hogy muszáj ellentűzet gyújtanom. De nem merem bevallani, hogy milyen zenéket alázok meg azzal, hogy erre használom őket.


Kemény Zsófi - akinek tavalyi bemutatkozó regénye (Én még sosem) után az idei költészet napjára jelent meg első verseskötete Nyílt láng használata címmel
 - június 3-án, szerdán a Bennem a nő című Palya Bea rendhagyó koncerten szerepel költőként/slammerként a Margó Irodalmi Fesztiválon, a PIM udvarán 20:30-tól (Facebook-eseményoldal), valamint június 6-án a PIM udvaron a Rájátszásban is 20:30-tól (Facebook-eseményoldal), továbbá június 4-én a Könyvhét Budapest-London-Budapest-tengely című műsorában is (Facebook-eseményoldal).


a Quimby fellépése: 


fotó:
Németh Dániel

https://recorder.blog.hu/2015/06/03/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_kemeny_zsofi
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Kemény Zsófi
süti beállítások módosítása