Albumpremier! Szabó Benedek és a Galaxisok: A legszebb éveink

2015.04.15. 11:00, rerecorder

szabo_benedek_es_a_galaxisok_szombat_eva.jpg

Szabó Benedek 2013-ban jelentette meg első magyar nyelvű lemezét Kapuzárási Piknik címmel (amelynek Huszonöt című dalához legendás video is készült), a mindenhol - így a Recorderen is - az év legjobbjai között is kiemelten értékelt albumot pedig már Szabó Benedek és a Galaxisok nevű formációval mutatta be élőben. A zenekar most elkészítette a folytatást, és az azonos című remek klipes dallal felvezetett A legszebb éveink album az előzőhöz hasonlóan generációs témákat boncolgat eredeti hangon és megszólalásban - kiemelkedően jó dalokkal. Albumpremier!

a_legszebb_eveink_1000_x_1000.jpgSzabó Benedek - aki a 2000-es évek közepén a bajai Gyökkettő együttesben már megmutatta, hogy nagyon ért a magyar nyelvű szövegekhez - a 2010-es évek elején a Zombie Girlfriend nevű eleinte szóló, majd zenekarrá duzzadt, angolul éneklő zajos-indie formációval vált ismertté. Benedek több sikeres kiadvány után (The Great Pain, Music For Porn, Grey EP, Pink And Blue EP, Stories Of You And Me) aztán 2013-ban tért vissza egy szólólemezzel a magyar nyelvű szövegekhez és az albumot már a Galaxisokkal koncerteztette meg. Eleinte Futó Péter (Jacopo, Fél fény, E Sávok) zongoristával és Bradák Soma dobossal alkották a formációt, aztán Jacopo tavaly nyár végén kiszállt, a helyére Günsberger Ákos gitáros érkezett, ez a trió ment turnézni a Vad Fruttikkal idén év elején. A turné dunaújvárosi állomásán Likó Marci megkérdezte tőlük, hogy nem akarnak-e mégis inkább rockzenekar lenni, a válasz pedig az volt, hogy a következő koncerten már négyen játszottak, Sallai Laci (The Sommersault Boy) is beszállt basszusgitározni. Szabó Benedek - ahogyan az elsőt - ezt a második lemezt is Jacopoval, az ő házistúdiójában vette fel, de itt át is adjuk a szót a dalszerzőnek, meséljen a lemez születéséről: 

„A Kapuzárási Piknik egy különleges időszak különlegesen sötét pillanatának villanásszerű lenyomata volt, orrhangon a világba dünnyögve. Két szóban összefoglalva: nem jellemző. Soha nem tudtam sokáig annyira szomorú lenni, amennyire szomorú lett az az album, a mélypontjaim legmélyebb pontját sikerült véletlenül elkapni – ezért nagyon erős. A húszas éveim első felének nagy része viszont nem így telt, hanem mindenféle kocsmákban, lakásokban és autókban, olcsó parfüm illatával kevert cigifüstben, idegen ágyakban ébredve, regényekkel, filmekkel, szerekkel és zenékkel, a folyamatos éjszakai vándorlásainkkal az öcsémmel, a mászkálással a haverokkal, miközben a szemünkben kis- és nagyvárosok fényei csillogtak. És persze néha rossz volt egyedül lenni, de általában mégis varázslatos. Erről szól az A legszebb éveink, illetve erről is, meg arról is, hogy mi jön ezután. Benne van még az első lemez pesszimizmusa, a kudarcokkal való szembenézés, hogy durvábbak a másnaposságok és mást csinálunk, mint amit szerettünk volna, de az is, hogy a szépség ott van a hétköznapok mögött, ahogy a szabadstrand a kockakövek alatt, az ember azt veszi észre, hogy szereti a munkáját és igazából sokkal jobb ugyanazzal felébredni sokszor, mint másokkal egyszer.

szabo_benedek_keszitette_bradak_soma.jpgEnnek ellenére elég hisztérikus hangulatban készült a lemez, rohadt nehéz volt befejezni. Van benne harminc sűrűn teleírt oldal kidobott dalszöveg, rengeteg másnaposság, másfél év üresjárat és két hónap rohanás idén tavasszal. Másfél hete még felvételeket csináltunk; eredetileg ezen az albumon sem lett volna basszusgitár, de úgy voltam vele, ha már ilyen jó élő felállásunk van, mégis legyen – Laci az utolsó pillanatban játszotta fel a részeit. Jacopo tavaly nyáron kiszállt a zenekarból, de szerencsére a szobáját nem bontotta le, úgyhogy ezt az albumot is nála vettük fel Pilisvörösváron. Nélküle ugyanúgy nem lett volna semmi az egészből, ahogy legutóbb, most is minden számban játszott. Tulajdonképpen kettőnk lemeze ez – én se a türelemhez, se a zongorához nem értek. Hogy milyen? Szép lett, vannak rajta jó számok, vonósok, refrének, csilingelés és trombita meg torzított gitár. Olyan, mint egy gazdagon hangszerelt vállrándítás a teraszon.” 


A legszebb éveink
 (amelynek fent és a cikk végén nagyban is látható gyönyörű borítóját ezúttal is Mészáros Anna készítette) lemezbemutató koncertje május 9-én lesz az A38 Teraszon, Facebook-eseményoldal

A friss album dalsorrendje:

1. a teljesség felé
2. így kezdem el
3. egyetleneim
4. gubancok
5. négyeshatos
6. felkelek, elmegyek boltba
7. nem múlik el
8. magánbeszélgetések 2
9. haver
10. philip morris blue


és akkor vesszünk el A legszebb éveinkben, a lemez a zenekar Bandcamp-oldaláról letölthető (ingyenesen, ha nullát írunk az összeghez, de lehet fizetni is érte, ebben az esetben jár még egy letöltési kód is a vásárlónak, amivel két bónuszdalt kap)

 

Szabó Benedek és a Galaxisok Facebook-oldala

nyitókép: Szombat Éva
Benedek-fotó: Bradák Soma 

a_legszebb_eveink_1000_x_1000_2.jpg

 

(Szabó Benedek a Recorder szerzője.)

https://recorder.blog.hu/2015/04/15/albumpremier_szabo_benedek_es_a_galaxisok_a_legszebb_eveink
Albumpremier! Szabó Benedek és a Galaxisok: A legszebb éveink
süti beállítások módosítása