Elhunyt Zsombolyai János, a budapesti Queen-koncertfilm rendezője

2015.01.05. 18:48, rerecorder

zsombolyai01.jpg

Zsombolyai János Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és operatőr 2015. január 4-én, vasárnap, életének 76. évében hunyt el, számos kiváló operatőri munkája mellett rendezett emlékezetes filmeket is, amelyek közül kettőnek (A kenguru, Magic - A Queen Budapesten) fontos zenei vonatkozásai is vannak.

Zsombolyai János a magyar filmművészt kiemelkedő tehetségű operatőre volt (Nyár a hegyen, Bohóc a falon, Fejlövés, Szeressétek Ódor Emíliát!, Szevasz, Vera, A tanú, N.N. a halál angyala, BUÉK!), de rendezőként is voltak jelentős alkotásai, mindjárt első filmje, az 1975-ös A kenguru című road movie a korszak egyik legnagyobb közönségsikere lett. A paksi atomerű építését is megörökítő alkotáshoz a korabeli magyar popzenei élmezőny (Fonográf, Omega, Bergendy, Skorpió, Locomotiv GT, Zalatnay Sarolta és a Generál, Bódy Magdi és az M7 stb.) írt betétdalokat, a vinylen is megjelent gyűjtemény minden idők egyik legjobb magyar filmzenelemeze (és a külföldön is forgalmazott filmnek a részben angol nyelvű dalai is szép sikert arattak a szocialista blokkban).

Zsombolyai rendezte a legendás budapesti Queen-koncertet megörökítő filmet, az eredeti címén Magic - A Queen Budapesten című alkotást is, amelyet 2012-ben újítottak fel és adtak ki cd-n, dvd-n, Blu-rayen Hungarian Raphsody - Queen Live In Budapest címmel. A film producereivel 2012-ben beszélgettünk az alkotásról.

zsombolyai.jpg

A film bemutatóján: Jim Beach, Brian May, Molnár György, Zsombolyai János, Hegedűs László


Akkori beszélgetésünkben így emlékezett meg róla Molnár György producer: "A rendező személyében nagyon gyorsan megállapodtunk. 
Zsombolyai János rendezőként már jegyzett zenés filmet, A kenguru-t, ráadásul Zsombi eredetileg operatőr - nem is akármilyen operatőr - és egy koncertfilm rendezői vizualizálása első sorban operatőri képességeket igényel. Tudtuk a Zsombiról, hogy sikerfilmekben gondolkodó alkotó, nem pedig egy elvakult művészfilmes. Neki is nagyon tetszett az ötlet, egy pillanat alatt beindult, mint a gőzmozdony." 


részletek a Queen-filmből: 


az A kenguru című film csúcsslágere, a Bergendy-féle Kikapcsolom az idegrendszerem


az A kenguru című film teljes egészében: 

https://recorder.blog.hu/2015/01/05/elhunyt_zsombolyai_janos_a_budapesti_queen-koncertfilm_rendezoje
Elhunyt Zsombolyai János, a budapesti Queen-koncertfilm rendezője
süti beállítások módosítása