Dave Grohl is a semmiből jött - itt az új Foo Fighters-dal

2014.10.17. 10:51, subrecorder

foo fighters_1.jpg

November 10-én jelenik meg a Foo Fighters nyolcadik stúdióalbuma, Sonic Highways címen. Dave Grohl és csapata a lemez nyolc dalát nyolc különböző USA-beli város nyolc különböző stúdiójában vette fel. A hosszúra nyúlt mézesmadzaghúzás után most itt van az első valódi dal az anyagról, meghallgatható a Something From Nothing.

Grohl legújabb agymenését már mindenki unásig ismeri: amerikai városok különböző stúdióiban felvett dalok, melyek amellett, hogy megtartják a Foo Fighters jellegzetes arénahangzását, mindenhol merítenek valamennyit a hely zenei történelméből is. Nashville-ben a country fogta meg őket, Austinban némi pszichedeliát kevertek az alapanyagba, Chicagóban pedig annak a Steve Albininek a keze alatt dolgoztak, aki a Nirvana In Uterojának születésénél is bábáskodott. Az utazásból sorozat is készül az HBO-ra, szintén Sonic Highways címen, amelyben Grohl maga interjúvolja meg a helyi legendákat és jelenlegi zenei nagyágyúkat, továbbá bepillantást nyerhetünk a FF-dalok felvételeibe is. A nyolcas számmisztikára egy kicsit talán túlzottan is rárepült a zenekar a lemez marketingkampánya során, így például a borító mind a nyolc szeletén elrejtettek egy-egy nyolcast és több nyolc másodperces dalrészlet is napvilágot látott az utóbbi hetekben. 

A hosszú felvezetés után lassan célegyenesbe ér az album, közzétették végre az első teljes dalt. A Something From Nothing a már említett Steve Albinivel közös chicagói munka eredménye, a producer kilétéből talán kitalálható, hogy egy elég klasszikus hangzású Foo Fighters-dalt köszönthetünk benne. Egyelőre nincs foganatja Dave Grohl nyilatkozatainak, miszerint ez lesz az eddigi legfurcsább albumuk, ahol minden sarkon meg fogunk majd lepődni, ez a szerzemény a zenekar bármelyik 2000 utáni albumán helyet kaphatott volna, csak most némileg ráérősebben játszanak, mint szoktak. De még a közel ötperces dalhossz sem olyan durva, mint azt a frontember megszellőztette, és hiába lesz ez a leghosszabb FF-album, ha ez is csak 44 percet jelent. Grohlék 2011-ben a Wasting Lighttal megmutatták, hogy bőven van még bennük fantázia, reméljük tehát, hogy a Sonic Highways többi dala jóval bátrabban nyúl azokhoz a helyi hangzásokhoz. De ezt pár hét múlva úgyis megtudjuk.


Addig is itt van az új Foo Fighters-dal, a Something From Nothing:

 

 

https://recorder.blog.hu/2014/10/17/dave_grohl_is_a_semmibol_jott_itt_az_uj_foo_fighters-dal
Dave Grohl is a semmiből jött - itt az új Foo Fighters-dal
süti beállítások módosítása