„Soha nem készítettem tisztán technót” – Trentemøller-interjú

2014.09.24. 20:07, rerecorder

trentemoller_1.jpg

A dán Trentemøller elektronikuszenei, vagy ahogyan ő mondja "kluborientált" (véletlenül sem techno, vagy minimal) zenével lett ismert, aztán egyre organikusabb hangzású albumokat adott ki, az egy éve megjelent, vendégénekesnőkkel teli Lost már kifejezetten dalos lemez. A Recorder prezentálásában az Akváriumban október 1-én zenekari felállásban koncertező dán producer/zenész szeptemberben adta ki második remixalbumát (Lost Reworks), naná, hogy kedvenc remixeiről is kérdeztük, de előtte még arról is, hogy milyen zenék inspirálták: igen meglepőek a válaszai!

- Mi az első zenei emléked?

- Elég nehéz kitalálni, hogy melyik emlék lehetett korábban, de azt hiszem, az, hogy a Gasolin’ nevű dán rockzenekart hallgatom. Állandóan játszotta őket a rádió a hetvenes évek elején – én 1972-ben születtem. Az ő hatásukra építettem meg az első dobfelszerelésemet lábasokból és ceruzákból a szüleim konyhájában (nevet).

- Milyen zene késztetett zenélésre?

GAS3UKa.JPG- Erre viszont határozottan emlékszem! Amikor először hallottam a Venus In Furst a Velvet Undergroundtól. Teljesen más volt minden addig hallott zenéhez képest! 11-12 éves lehettem és teljesen eldobtam tőle az agyam. El is indítottam az első zenekaromat, amit totálisan a Velvet Underground inspirált. A Venus In Furs akusztikus grúvja semmihez sem fogható! 14-15 évesen aztán a Joy Division és a Cure is nagy hatással volt rám, és az aktuális zenekaromra, dalaimra. Azt hiszem a mai napig ez a három a legnagyobb inspirációt adó zenekar a számomra.

- Koncert, ami megváltoztatta az életed?

- Ez egy Cure-koncert volt a Roskilde-n. A nagyszínpadon játszottak, azt hiszem 1990-ben, de az biztos, hogy a Disintegration album után volt nem sokkal. Hatalmas tömeg gyűlt össze, és hatalmas koncertet adott a Cure.

TOVÁBBI LEMEZTÁSKA-INTERJÚINK, A FRISSEK KÖZÖTT: SCOOTER, AUSTRA, JOSS STONE.

- Milyen lemez vagy dal terelt az elektronikus zenék felé?

- A Suicide. Amikor először hallottam az első albumukat, a címnélküli 1977-es lemezt. Ők is a mai napig inspirálnak. A legtöbb elektronikus zenész pályatársam a Kraftwerket szoktak ilyenkor megnevezni, de nekem a Suicide volt a beavatás. Piszkos rockandroll olcsó orgonákkal és billentyűs hangszerekkel. Újraírta a korabeli zenei játékszabályokat, nagyhatású album.

- Kedvenc technolemez?

The_Orb_-_Adventures_Beyond_the_Ultraworld.jpg- Őszintén szólva nem igazán szeretem a technót, soha nem is hallgattam mondjuk minimalt, aminek sokszor felcímkézik a zenémet. Szerintem én soha nem készítettem tisztán technót. A korai dolgaim nyilván kluborientáltak voltak, de soha nem tisztán, és az elmúlt nyolc évben végképp eltávolodtam ettől a pályától. Így aztán nem is nagyon vannak technóhőseim, viszont az első The Orb-lemezt (The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld, 1991) a mai napig sokat hallgatom és biztosan hatott rám eleinte.

- Kedvenc dreampoplemez?

- Hatalmas Mazzy Star-rajongó vagyok. Hope Sandovalnak nagyon egyedi hangja van és nagyon személyes az előadásmódja. Imádom. Nagyon jó emlékeim fűződnek hozzá, melankolikus, álmodozós, majdhogynem drogosan elszállós zene. Azt is mondhatnám, hogy a kedvenc zenekaraim egyike, főleg a So Tonight That I Might See című 1993-as lemez miatt, de az utána jövő Among My Swan is gyönyörű.

- Kedvenc dán album?

- A nyolcvanas években indult Gangway nevű zenekartól a Sitting In The Park (1986) című lemez. Azt mondanám, hogy kicsit olyan, mint a Prefab Sprout. Brit indiehangzás jellemzi, a kilencvenes években nagyok voltak Dániában.

- Minden idők legjobb albuma?

CureDisintegration.jpg- A Cure-tól a Disintegration. Ezt a lemezt hallgattam a legtöbbször újra, meg újra. A másik ilyen pedig a The Velvet Underground And Nico.

- Kedvenc lemezborító?

- Ismét az The Velvet Underground And Nico-t kell mondanom, szerintem ez a leginkább ikonikus borító. Végtelenül kúl a lehámozható banánmatricával.

- Kedvenc remix, amit mások készítettek a dalaidból?

- Nagyon elégedett voltam azzal a remixszel, amit az UNKLE készített (a Neverglade című dalhoz – a szerk.), de ők az idei remixlemezemre, a Lost Reworksre is csináltak egy nagyon jót egy új projektjükkel, a Toydrummal. Nagyon értenek ahhoz, hogy új színt vigyenek a dalokba.

- Kedvenc remix, amit másoknak készítettél?

- Azt hiszem a The Dø-nak készített remixemmel (a Too Insistent című dalhoz – a szerk.) nagyon elégedett vagyok. 

- Kedvenc új előadók, lemezek?

- Most éppen a Suuns a kedvenc új zenekarom. Nagyon sokat hallgatom őket, tetszik a hangzásuk, egészen különleges.


interjú: Dömötör Endre


A Recorder.hu és a Skalar Music Hungary bemutatja: Trentemøller - a koncert Facebook-eseményoldala
 


Trentemøller 2013-as albuma, a Lost teljes egészében: 


ez pedig a lemezről való Gravity videója: 


és Trentemoller kedvenc dán zenekara gyerekkorából, a Gasolin': 


valamint egy dal a kedvenc dán albumáról, a Gangway 1986-os lemezéről: 


http://www.facebook.com/trentemoller

http://www.anderstrentemoller.com/

https://recorder.blog.hu/2014/09/24/_soha_nem_keszitettem_tisztan_technot_trentem_ller-interju
„Soha nem készítettem tisztán technót” – Trentemøller-interjú
süti beállítások módosítása