Tribute – Tommy Ramone

2014.07.26. 13:21, rerecorder

tommy-ramone-died-playing-drums-ftr.jpg

Nincs még egy magyar ember, aki akkora hatással lett volna a popzenére, mint Erdélyi Tamás. Sőt, ember se sok van. 2014. július 11-én hunyt el, epevezetékrák végzett vele.

Még azt se tudjuk biztosan, hogy mikor született. Életrajzi forrásai az 1949. január 29-et és az 1952. január 29-et váltogatva adják meg. Annyi biztos, hogy 1956-ban emigráltak szüleivel Budapestről Amerikába. Kevés magyar interjúinak egyikében azt mondta, hogy hétévesen mentek Amerikába, tehát 1949-ben születhetett. A részben gyerekkori jóbarátja, Monte A. Melnick által írt rocktörténeti könyvben, mindjárt az első fejezet bevezetőjében viszont az szerepel, hogy „Tommy 1952. január 29-én született Budapesten, és négyéves korában, 1956-ban az USA-ba emigrált családjával”. Ennek a könyvnek az előszavát ő írta (sőt, a magyar kiadáshoz még egy plusz magyar előszót is írt), lehetetlen, hogy ne nyugtázta volna a róla szereplő adatot.

TheRamones.jpgNem tudjuk hát, mikor született, de nem is igazán érdekes, hány évesen távozott. Merthogy halhatatlan. És nemcsak azért, mert a Rock And Roll Hall Of Fame „halhatatlanjai” között is ott van (majdnem egyedüli magyarként, rajta kívül csak a Kiss magyar szülőktől származó basszusgitáros-énekese, Gene Simmons idéntől a másik úgy-ahogy hazánkfia). De ez is mit számít, hiszen amit zenészként-dalszerzőként-producerként-ösztönös ötletemberként tett, az úgyis mindent felülír – és Hall Of Fame-mel egyáltalán nem kifejezhető. A történet legfontosabb elemét minden zenerajongó ismeri, vagy legalábbis kötelező lenne ismernie: a Ramones – benne Erdélyi Tamással, vagy ahogyan 1956 után hívta magát, Tom Erdélyivel, vagy pláne ahogyan 1974-től hívta mindenki, Tommy Ramone-nal – megváltoztatta a popzenét. A hatás, amit kifejtett, tényleg a popzene legfontosabbjai közé tartozik. És ebben Tommynak iszonyatosan nagy szerepe volt. Persze mindenkinek (mármint mind a négy tagnak, rajta kívül Joeynak, Johnnynak, Dee Dee-nek is az volt), de tulajdonképpen mégiscsak tőle indult minden.

Érdemes elolvasni az előbb már említett könyvet. 2003-ban jelent meg (magyarul 2011-ben), amikor már csak Tommy és Johnny élt az eredeti négyesből. Tommy iskolás barátja, Melnick írta (Frank Meyer rockíró segítségével), az a Melnick, aki Tommy kérésére lett a Ramones turnémenedzsere és aki maradt is pozícióban az elejétől a végéig. A 22 év, 2263 koncert és mindaz, ami közben történt a leghitelesebb könyv tehát róluk, kiderül belőle, hogyan zenélt közösen Tommy és Johnny a hatvanas években, előbbi hogyan lökdöste a Ramones felé az utóbbit, aztán dobjátékával hogyan alakította ki a merőben új megszólalást és így tovább. Kiderül minden, csak hitelesen az nem, hogy mikor született Erdélyi Tamás.

tommy ramone.jpgBudapesten született, ez legalább biztos. 2008-ban látogatott először haza New Yorkból, több mint ötven év után. Elmondhatatlan szerencsém, hogy készíthettem vele interjút ekkor, sőt még egy második beszélgetésre is rá tudtam venni, mert az elsőre csak úgy hat perc jutott a nagy médiaérdeklődés miatt. Másnap a szállodája lobbijában találkoztunk, egyedül jött a városból, ki tudja, milyen emlékek kavarogtak benne ennyi év után. Nagyon halkan beszélt, ha ekkor látta volna bárki, a punkrock szóösszetétel biztosan nem jutott volna eszébe róla. Nyilván pontosan tudatában volt, hogy milyen jelentős a Ramones, de nagyon szerényen mindent a másik három zenészre hárított. Sőt, igazából a múltról általában kellő távolságtartással beszélt. Példaértékű, minden tekintetben. „Olyan a személyiségem, hogy mindig szeretek előre tekinteni, és ha egyszer már megtettem valamit, akkor szeretnék helyette inkább valami mást csinálni és nem ugyanazt. Egyszerűen ez vagyok én.” 

Tommy, egyszerűen a popzene egyik nagy alakja vagy, és ezt nem felejtjük el soha.

Dömötör Endre


(Már több mint két hete hunyt el Tommy Ramone, a fenti írás a Recorder magazinban most megjelent tiszteletadás.)


a Tommy által írt Blitzkrieg Bop


a szintén Tommy által írt I Wanna Be Your Boyfriend


az It's Alive album részlete mozgóképen: 

https://recorder.blog.hu/2014/07/26/tribute_tommy_ramone
Tribute – Tommy Ramone
süti beállítások módosítása