Batta Róbert kedvenc zenéi és az új Liquid Limbs-album

2014.05.13. 16:05, rerecorder

liquid l.jpg

Batta Róbert, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Suta, a kilencvenes évek elejétől az úttörő magyarországi techno-house formáció, a Liquid Limbs vezetője volt, majd a kilencvenes évek végétől a Skylanddel, a kétezres években pedig a Hardroxszal ért el komoly mainstream-sikereket, de most visszatért analóg szintis gyökereihez és 17 év után új, a Thank You című dallal felvezetett Liquid Limbs-albumot adott ki, amelynek apropóján az őt ért hatásokról, kedvenc zenéiről kérdeztük. A Teknikum777 című egészen friss album meg is hallgatható cikkünkben!

Első zenei emlék

ABBA-tól a Dancing Queen apám orsós Unitra magnójáról monóban! Ehhez kapcsolódik első önálló moziélményem is. Körülbelül kilenc évesen a nagy ABBA-filmre vettem jegyet a 18. sorba, ami akkor még egy centivel sem volt magasabban, mint az első sor. Nagyjából 120 centi lehettem akkoriban (nevet).

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Motorheadselftitled.jpgHaha, erre tisztán emlékszem! Az akkori miskolci Táncsics Mozi melletti trafikban árultak olyan hamisított műsoros kazettákat – a 80-as évek elején járunk! –, amiben volt egy darab fénykép méretre vágva, az adott együttesről és egy írógéppel gépelt papíron a dallista. Nos, egy ilyen formátumot vásároltam legelőször saját pénzen, amire a Motörhead: Motörhead című albuma volt felmásolva Polimer típusú audiokazettára (nevet).

Zene, ami zenélésre inspirált

Zeneóvodába jártam, de persze a zenélés akkor még nem volt tudatos, csak jól éreztem magam és megtanultam szolmizálni. Viszont utána, mivel már akkor sem szerettem a kötelező feladatokat, így autodidakta módon képeztem magam tovább. Mindig csak azt szívtam magamba, ami éppen érdekelt. Az elején talán az inspirált a legjobban, hogy szimplán hallás után le tudtam játszani a karácsonyra kapott kis Pille orgonámon az aktuális slágerek dallamait, például a Kacsatáncot (nevet).

Meghatározó koncertélmény

Radioaktiv Tango, Miskolc, Molnár Béla Úttörőház, 1982-83 környékén. Ugyanitt később Prognózis, vendég Torma. Aztán szintén a miskolci Vasas Művelődési Központban a korai Első Emelet. Később persze volt Jean-Michel Jarre, Kraftwerk, satöbbi, de az előbbiek sokkal meghatározóbbak voltak valami miatt.

Hatások a Liquid Limbs indulásakor

Art of Noise, korai EBM zenék, Jean Michel Jarre, korai Tangerine Dream. Aztán az első műsoros kazinkon a HydroGixeren már vegyült acid stílusjegyekkel.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez a 90-es évekből

lfo.jpgHúha... The Prodigy: Experience (1992), Music For The Jilted Generation (1994), ezek alapok. Aztán LFO: Frequencies (1991), ennek a lemeznek a hangulata is eszméletlen élmény a mai napig. Meg a Dreadzone-tól a 360° (1993). A Depeche Mode és a Violator (1990), és persze az Orbital akkori lemezei.

Kedvenc house-trekk

Rengeteg van, de kapásból azt mondanám, amikor legelőször meghallottam a Viking klubban (Acid party, 1992) Jaydee-től a Plastic Dreamst, ez az élmény nekem még igazi underground feeling volt, jóval azelőtt, hogy felkapták volna a magyar mainstream dj-k és szanaszét játszották mindenhol.

Kedvenc techno-trekk

Szintén rengeteg van, de ami elsőként bevillant: Der Dritte Raum - Hale Bopp.

Hatások a Skyland indulásakor

Emlékszem a Porn Kings nyomta ezeket az egymondatos ismétlődő szövegmintás trekkeket, ez inspirálta az Érezd a ritmust megszületését.

Kedvenc producer

Alan Wilder.

ALAN WILDERREL NAGYINTERJÚT KÉSZÍTETTÜNK DEPECHE MODE-RÓL, RECOILRÓL, ZENEIPARRÓL.

Kedvenc magyar lemez

pr computer.jpgP.R. Computertől a P.R. Computer, sokan nem is tudják, hogy magyar.

Kedvenc magyar dalok

Nagy Feró és a BikiniNem leszek sohasem, Torma – Dalolj, Prognózis – Hajsza közben, Rolls FrakcióMitől megy a villamos 


Minden idők legjobb lemeze

Nehéz egyet kiválasztani, de elsőre a Depeche Mode-tól a Violator ugrik be. A dalok, a sound design, az art work, az imidzs, a klipek, nagyon kerek.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Az első, mai beugrik a kérdés kapcsán az, mikor anno ’92-ben Molnár Béla a régi Tilos az Á műsorszervezője nekem ajándékozott két friss megjelenésű albumot, melyet egy fellépő holland zenekartól kapott, és nem éppen az ő stílusa volt. Az egyik egy válogatáslemez Cyclotron címmel, a másik a Hypnotist akkori vadiúj albuma. Mindkettő felbecsülhetetlenül értékes számomra és nagyon hálás vagyok érte, rengeteg inspirációt adott a Liquid Limbs zenékhez.

Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Szintén meghatározó élmény volt meghallani a Mr. Bungle első lemezét és elcsodálkozni azon, hogy mennyire kell elmebajos zseninek lenni zeneileg ahhoz, hogy létre tudj hozni olyat, mint Mike Patton és népi zenekara.

Bűnös zenei örömöd

Imádom a Modern Talkingot!

Zene, amitől boldog leszel

Emlékszem, amikor először meghallottam a Dreadzone-tól a Dream Ont: ’93 nyarán a Citadellánál volt egy acid party, Palotai Zsolti rakta fel, az a pillanat nagyon megmaradt bennem és a dal is.

Kedvenc heartbreak lemez

Joy Division_Unknown Pleasures_She's Lost Control (1979).jpgEgyértelműen a Joy Divisiontől az Unknown Pleasures.

Zene, ami elgondolkodtat

Klippel együtt elég erősen ez: CLOCK DVA - The Hacker.

Kedvenc zene utazáshoz

Az egyik nagy klasszikus utazós nálam az Intermixtől a Dead Ladder.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Természetesen szóba jöhet a Dead Can Dance bármelyik albuma, például az Anastasis.


Kedvenc zene szexhez

Az összes Tantra Lounge válogatás! (nevet)

Kedvenc szombat esti bulizene

Kettő az ezer közül: Client – Radio (Rex The Dog remix), Gus Gus - Over

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Nem tudom, ebben az időpontban sosem vagyok ébren (nevet).

Kedvenc friss, idei, tavalyi lemezek, új előadók

Atom™-et emelném ki mert magasan a legmeghatározóbb zenei élményem 2013-ból. Óriási tanítás minden elektromos zenésznek!

Kedvenc politikus zene

Nem foglalkozom politikával, de a KFT nagyon ügyesen megfogalmazta anno, a Bábu vagy című dalában az aktuális helyzetet (mosolyog).

Kedvenc tavaszi zene

Nos ez ügyben ajánlom magam! (nevet) Liquid Limbs: Thank You.



Lejegyezte:
Dömötör Endre


ez pedig a Teknikum777 című egészen friss, negyedik Liquid Limbs-lemez teljes egészében: 

https://recorder.blog.hu/2014/05/13/batta_robert_kedvenc_zenei_es_az_uj_liquid_limbs-album
Batta Róbert kedvenc zenéi és az új Liquid Limbs-album
süti beállítások módosítása