Amerika Kapitány playlistje

2014.04.11. 15:59, subrecorder

3482813-captain-america-wallpaper-pictures.jpg

(x) Amerika Kapitány az igazi amerikai hős. Gyakorlatilag egy emberként nyerte meg a II. világháborút, bár a végső győzelmet csak önmaga feláldozásával érhette el. 70 évvel később azonban rátalálnak a jégbe fagyva, és a S.H.I.E.L.D. tudósai felélesztik, mert a világnak újra szüksége van rá. Ez alatt a 70 év alatt sok minden történt, a Kapitány jó néhány dologról lemaradt, mi most kiválogattunk neki 10 olyan patrióta dalt, amitől büszke amerikainak érzi magát még az is, aki Szevasztopolban lakik. Az Amerika Kapitány - A tél katonája című filmet mától, április 11-től vetítik a mozikban.

10. Miley Cyrus: Party In The U.S.A.

Essünk túl a nehezén minél hamarabb, igen, Miley Cyrusnak is van "amerikás" dala, talán hallottátok már.


9. Lynyrd Skyryrd: Red White And Blue

Az igazi motorozós, középnyugati életérzést kevés zenekar adta át úgy, mint a Lynyrd Skynyrd, ma is rengeteg texasi bajszos farmernak lábad könnybe a szeme a Red White And Blue-t hallva. 


8. Neil Young: Rockin' In The Free World

Neil Young 1989-es dala a kommunizmus bukásának de facto himnuszává vált, a Berlini fal lerombolását éljenezve ezt a refrént skandálta mindenki. Ennek ellenére igazából egy elég rendszerkritikus szám, az idősebb George Bush elnök adminisztrációját bírálja.


7. Simon And Garfunkel: America

Paul Simon szerzeményében két szerelmes utazza végig az USA keleti oldalát az élet értelmét keresve. Lehet, hogy nem éppen azt találják, amit vártak, de hát mi a patriótább annál, mint felkerekedni, hogy az ember megtalálja a helyét az országában?


6. Paul McCartney: Freedom

Macca ezt a dalt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni napon szerezte, ő maga személyesen pont New Yorkban volt a World Trade Center elleni támadáskor. Ez érzelmileg annyira megérintette, hogy meg is írta a Freedomot, és hiába született európainak, egy pillanatra itt azért őt is elkapta a nagy amerikai patriotizmus. 


5. Grateful Dead: U.S. Blues

A rendszerkritikus zenekarnak ez a zászlólengetős feelgood dala sem az elsőre, aminek hallatszik, nekik is voltak problémáik az USA-val, főleg a konzumizmussal, lásd a videót. De azért még így is jó háttérzene egy 66-os úti kocsikázáshoz.


4. James Brown: Living In America

A soul keresztapja ezt a dalt a Rocky negyedik részéhez írta, a film maga is a hidegháborús USA éltetője, a Living In Americában minden benne van, amiért imádni (és utálni) lehet ezt az országot.


3. Nirvana: Star Spangled Banner

Az USA himnuszát sokan sokféleképpen feldolgozták, de úgy, mint a Nirvana, egészen biztosan senki. Kurt Cobainék a legendás 1992-es readingi fellépésén zártak ezzel, természetesen magukat nem meghazudtolva. Lásd a videót:


2. Jimi Hendrix: Star Spangled Banner

Az ország himnusza kétszer is szerepel listánkon, de amikor Jimi Hendrix eljátszotta a Woodstock fesztiválon 69-ben, senki nem tartotta jó poénnak a dolgot, sokan megsértődtek, viszont azóta a Star Spangled Banner egyik leghíresebb előadásává vált. 


1. Bruce Springsteen: Born In The U.S.A.

Bruce Springsteen úgy általában az amerikaiság megtestesítője, hát még ez a dala. Amúgy ez a dal is, mint sok más a listán, egy rendszerkritikus szám, bár úgy vonult be az egyetemes popkultúrába, mint az amerikaiság ünneplése, pedig a Born In The U.S.A. egy olyan katonáról szól, akit elküldenek harcolni, majd miután hazaér, nem fogadja vissza az országa. Ennek ellenére a mai napig gyakorlatilag a himnusz után a legamerikaibb dalként tartják számon, amit valaha írtak. 

https://recorder.blog.hu/2014/04/11/amerika_kapitany_playlistje
Amerika Kapitány playlistje
süti beállítások módosítása