Heti Top 10: egy példányban létező lemezek

2014.03.30. 20:45, Frontrecorder

wutangclanshaolincover.jpg

A Wu-Tang Clan a héten azzal a meghökkentő bejelentéssel állt elő, hogy a hamarosan most már tényleg megjelenő új stúdióalbumán felül, a legnagyobb titokban felvettek egy 31 számos dupla lemezt is Once Upon A Time In Shaolin címmel, amit azonban nem fognak a hagyományos módon kiadni. Helyette mindössze egy példányt gyártanak belőle, és a míves, gravírozott ezüst és nikkel díszdobozban tárolt (lásd a fenti képen) lemezt mint egy egyedi, értékes műalkotást kiállítják a világ múzeumaiban és galériáiban, ahol meg lehet majd hallgatni, ezután pedig - reményeik szerint - dollármilliós összegért elárverezik. Kíváncsian várjuk, bejön-e a számításuk, addig is, összegyűjtöttünk tíz szintén kizárólag egyetlen példányban létező lemezt az elmúlt hatvan évből.

Elvis Presley: My Happiness / That’s When Your Heartaches Begin (1953)

Állítólag az első kislemez, amit Elvis a Sun lemezstúdióban felénekelt 18 évesen, 1953 augusztusában. Saját állítása szerint megkésett születésnapi ajándéknak szánta édesanyjának, más elméletek szerint inkább a Sun főnökének, Sam Phillips-nek a figyelmét akarta felkelteni. Négy dollárt fizetett az acetát lemezért, ami egy volt, középiskolai barátjához került, ma több százezer dollárt ér.

The Quarrymen: That'll Be The Day / In Spite Of All The Danger (1958)

A Beatles elődjének számító skiffle zenekar, a Quarrymen kétszámos kislemezének egyetlen eredeti acetát példányát Paul McCartney birtokolja, a felvételen, amit egy helyi villamossági szaküzletben kialakított stúdióban rögzítettek rajta kívül John Lennon, George Harrison, illetve Colin Hanton dobos és John Duff Lowe zongorista hallható. A 78-as fordulatszámú lemez értékét a Record Collector magazin 2012-ben 200 000 fontra taksálta, bár McCartney soha nem kínálta eladásra.

The Velvet Underground The Velvet Underground And Nico tesztnyomás (1966)

A Velvet Underground bemutatkozó albumának egy korai verziójából a zenekar önjelölt menedzsere, Andy Warhol nyomatott egy példányt, hogy a kiadóknál házaljon vele. Egy Warren Hill nevű férfi két másik lemezzel együtt 75 centért jutott hozzá egy brooklyni bolhapiacon, majd 25 000 dollárért adta el 2006-ban.

A VELVET UNDERGROUND TÖRTÉNETÉT ÉS MUNKÁSSÁGÁT MI IS FELDOLGOZTUK, ITT.

Elvis Presley: Stay Away, Joe (1967)

Ez az egyoldalas promó album gyakorlatilag egy előre felvett, félórás rádióműsor, és arra készült, hogy egy alkalommal, 1967. november 5-én leadják az arizonai Cottonwood egyik állomásának műsorában. A lemezre vett program Elvis Stay Away, Joe című filmjét, valamint két gospellemezét népszerűsíti. A lemezt az adásban elhangzása után vissza kellett küldeni a Király menedzserének, Parker ezredesnek, az ő hagyatékában bukkantak rá 1999-ben, a minimum értékét 25 ezer dollárra tartják.

stayawayjoe.jpg

Bachman-Turner Overdrive: You Ain't Seen Nothing Yet (1974)

Ebből a lemezből ugyan több millió készült, viszont eredetileg egypéldányosnak szánta a dal szerzője, a Bachman-Turner Overdrive frontembere, az énekes-gitáros Randy Bachman, aki beszédhibás testvérének, Gary-nek írta poénból a számot (ezért van benne a dadogós ének). A kiadója viszont meghallotta, és rávette, hogy a dal megjelenjen kislemezen - ez lett a kanadai zenekar legnagyobb és legismertebb slágere.

John Lennon & Yoko Ono: Double Fantasy (1980)

Ebből az albumból sem csak egy darab létezik, de csak egy olyan példánya van, amit Lennon dedikált a gyilkosának, Mark David Chapmannek. Az értéke félmillió dollár körül van.

Jean Michel Jarre: Music For Supermarkets (1983)

A francia szintetizátormágust egy barátja felkérte, hogy komponáljon háttérzenét egy párizsi galériában 1983 júniusában rendezett tárlatra, amely a bevásárlóközpontok témájára épült. Mivel a kiállított műtárgyakat a végén elárverezték, Jarre-nak az az ötlete támadt, hogy akkor a zenét tartalmazó lemezből is mindössze egy példány készüljön, amire aztán szintén licitálni lehet. Az elektronikus zene francia úttörője a mesterszalagokat is megsemmisítette, így biztosítva, hogy valóban egy darab lemez kerüljön kalapács alá. A lemez 69 000 frankért (kb. 10 000 euró) kelt el, azóta többször is gazdát cserélt. Nem sokkal a lemez elárverezése után a Radio Luxembourg teljes egészében lejátszotta a zenét, előtte Jarre arra biztatta a hallgatókat, hogy bátran készítsenek kalózmásolatot belőle.

jarresupermarket.jpg

APROPÓ LEMEZ ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET - ÖSSZEÁLLÍTÁSUNK "FESTŐI" BORÍTÓKBÓL. 

Merzbow: Noisembryo (1994)

A zajzene japán császárának 1994-es albumából készült egy olyan példány, amelynek ott a helye minden idők legőrültebb limitált kiadványai között. A lemezt ugyanis egy Mercedes 230-as beépített cd-játszójába "csomagolták" úgy, hogy amikor az autót beindítják, a lemez is elinduljon - és utána a zenét már le se lehessen állítani. A "Merzcar" valamiért nem talált gazdára.

Onement kiadványok

Ha készültek lemezek egy példányban, miért ne lehetne egy egész kiadót erre az üzleti modellre alapozni. A 2006-ban alapított francia Onement pontosan ezt teszi: kísérleti/avantgárd zenei albumokat nyom vinylre egy-egy példányban, a festmények mintájára (hiszen azok is mind egyedülálló darabok). Úgy tűnik, az elképzelés működőképes, 2013-ig öt egydarabos kiadványt jelentettek meg.

A DOBOZOS KIADVÁNYOK KÖZÖTT IS AKADNAK IGAZÁN UNIKÁLIS DARABOK, ÖSSZE IS SZEDTÜK ŐKET.

Sufjan Stevens: The Lonely Man Of Winter

Az excentrikus detroiti dalnok 2007-ben rendezett egy dalcserélő versenyt, amelynek nyertese kapott tőle egy dalt, amelynek ezután ő lett az egyedüli tulajdonosa, minden jog őt illette meg és azt kezdhetett vele, amit csak akart. A nyertes, egy bizonyos Alec Duffy a The Lonely Man of Wintert nem töltötte fel a netre vagy csinált belőle pénzt, hanem - megőrizve az exkluzivitását - megtartotta magának. Cserébe időnként listening party-t rendezett saját brooklyni lakásán, ahol bárki ingyen meghallgathatta a dalt, és még teát és apró sütit is kapott mellé.

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/03/30/heti_top_10_egypeldanyos_lemezek
Heti Top 10: egy példányban létező lemezek
süti beállítások módosítása