Elhunyt Pete Seeger, az amerikai folk mozgalom legendája

2014.01.28. 10:17, rerecorder

pete.jpg

Hétfőn, kilencvenötödik életévében elhunyt Pete Seeger, az amerikai folk mozgalom egyik legnagyobb hatású alakja, aki Bob Dylan ihletője volt, politikai aktivistaként a polgárjogi mozgalmak egyik kulturális ikonja. A bendzsós-énekes hat napja került kórházba és álmában, békésen távozott, de unokája elmondása alapján még tíz nappal ezelőtt is olyan erőben volt, hogy maga vágta a fát fűtéshez.

pete Seeger2561.jpgPete Seeger a harmincas évek végén, egy folkfesztivál hatására tanult meg az öthúros bendzsón játszani, majd negyvenes években kezdett lemezeket kiadni. Ugyan fiatalon csatlakozott amerikai kommunista pártokhoz, de az ötvenes évek elejére eltávolodott a pártpolitikától, helyette protest dalnokként folytatta és szerzeményeiben, feldolgozásaiban a nemzetközi fegyverkezési verseny, a tömegkultúra ellen, a polgárjogok érvényesítéséért énekelt, de gyakori témája volt a környezettudatosság is. Nagy hatással volt a hatvanas évek folkos dalszerző-előadóira, és az általa feldolgozott gospeldal, a We Shall Overcome az amerikai polgárjogi mozgalom himnusza lett. Leghíresebb szerzeményei közül a Turn! Turn! Turn! a Byrds előadásában vált a hatvanas évek közepi folkrock egyik legnagyobb slágerévé, de a Where Have All The Flowers Gone? vagy az If I Had A Hammer is lépten-nyomon feldolgozott számok lettek. 

Seeger dalai, feldolgozásai, politikai kiállásai mellett nemcsak híres bendzsójátékos volt, de a hangszer nagy megújítója is, az átlagosnál három bunddal hosszabb verziót róla nevezték el seeger neck bendzsónak, továbbá az általa írt How To Play The Five-String Banjo című könyv is az első számú forrás a hangszerrel ismerkedőknek. 

Seeger haláláig aktív maradt, még 2013 őszén is fellépett a Neil Young által szervezett Farm Aid segélykoncerten, hatását pedig a legszebben Bruce Springsteen 2006-os feldolgozáslemeze, a We Shall Overcome: The Seeger Sessions mutatta, melyen a Főnök Seeger által írt és játszott dalokat adott elő.


a Pete Seeger: The Power Of Song című 2007-es, másfél órás dokumentumfilm a dalnokól:


a tavalyi Farm Aiden Willie Nelsonnal, Neil Younggal, John Mellencamppel és Dave Matthews-zal énekli a This Land Is Your Landet:

Címkék: gyász pete seeger
https://recorder.blog.hu/2014/01/28/elhunyt_pete_seeger_az_amerikai_folk_mozgalom_legendaja
Elhunyt Pete Seeger, az amerikai folk mozgalom legendája
süti beállítások módosítása