Van háttérország – 2013 a magyar zenében

2013.12.31. 23:00, rerecorder

IATP_in_NY (09 of 19)_1.jpg

Húsz év után új Európa Kiadó-album! Visszatér a Kispál és a Borz! Búcsúzott az Erik Sumo Band! A Mahasz-lista első 14 helyén a Tankcsapda! Végre-valahára megjelent a Biorobot-lemez!

REC010_cimlap_650_1.jpg2013 a jubileumok éve volt, bár ez melyik évre ne lenne igaz? 40 éves szülinapi koncertet adott a Sziget nulladik napján a Muzsikás, de negyven lett idén a Skorpió is, 30 esztendős az R-Go és a Pál Utcai Fiúk, 20 az Anima Sound System, 15 a Belga (egy jó formát mutató lemezzel ünnepeltek), a Rewind-partisorozat és így tovább.

Jubileum még, hogy húsz év után lett egy új Európa Kiadó-stúdiólemez, az egykori nagy triumvirátus tagjaiból a Quimby számára volt a legsűrűbb az év (turnék, nulladik napi Sziget-koncert, könyv, lemez – erről lásd itt), a Tankcsapda ritkaságválogatást jelentetett meg, de 990 Ft-os egységáron újra kiadta összes lemezét is, amivel a MAHASZ eladási albumlista első 14 helyét két hétig bitorolta (megdöntve ezzel Zámbó Jimmy 13 lemezes világrekordját), a Kispál és a Borz pedig bejelentette, hogy jövőre visszatér a Fishing On Orfű fesztiválon (és majd a következő két évben is egy-egy koncert erejéig). Az Erik Sumo Band viszont egyetlen koncerten búcsúzott, december végén. Rakéta fesztivál néven másodszor rendeztek underground-seregszemlét, Pándi Balázs a legfoglalkoztatottabb dobosként öregbítette az ország hírnevét (novemberben még Thurston Moore-ral is együtt koncertezett), Dopeman viszont politikai karrierrel riogatott, itthon (Mafia néven – Magyar Fiatalságért – alapított pártot).

POP ÉS ROCKZENÉS ZANZÁSÍTOTT ÉVÉRTÉKELÉSÜNK ITT OLVASHATÓ.

REC011_cimlap_650_v2_1_1.jpgBár fokozatosan duzzad a csak dalokat, letölthető EP-ket kínálók mezőnye, az album, sőt a fizikai hanghordozó sem halott még. Sok év után lett új Sena-, Zagar-, Irie Maffia-, Magashegyi Underground-, Vad Fruttik-lemez. Szintén sok év után tért vissza új albummal az Unbending Trees, a Maszkura és a Tücsökraj átalakulva adott ki új stílusban hanganyagot, a 30Y Beck-testvérpárja pedig odakent, rockos duólemezt Bezzeg a kurva beckek néven.

Tetőzött a népszerűsége az évek óta egyre nagyobb tömegek által szeretett magyar hiphopnak, a falkavezérek közül új albumot adott ki a Hősök és Halott Pénz, album helyett újszerű módon, EP-kkel jelentkezett a Punnany Massif és Fluor, de remek albummal tért vissza a nagy öregek közül Sub Bass Monster is, az undergroundban pedig Bobafett.

A Hangmás megcsinálta eddigi legjobb albumát (a cím nélküli lemez szép aranytokban jelent meg), a Tudósok is minimum csúcsformában egy szuper dancepunk-anyagot, az Óriás a crowdfunding eszközével dolgozott, a Pluto ötödik albuma a szokásos magas minőség lett, de Nemes András frontember befejezte a Bérczesi Róberttel közös, 2009 és 2011 között aktív Biorobot-hanganyagát is. A Bajdázó évi rendes lemeze továbbra is gyönyörű zenét tartalmaz, a We Are Rockstars pöpec indiepoppal jelentkezett, a Trousers menő vendégekkel ékesített vagány garázsrockkal, a Poster Boy második eresztése pedig színes és szórakoztató poplemez lett.

AZ ELEKTRONIKUS TÁNCZENE ÉS HIPHOP 2013-AS ÖSSZEGZÉSE ITT.

rec016_650_1.jpgA korábbi suhancgeneráció már egyre erőteljesebben jelentkezik be az első vonal mögött, a Mary Popkids látványos videóval és sikeres koncertekkel, az Ivan & The Parazol a nagyon népszerű hazaiak mellett két amerikai fellépéssorozattal, a Carbovaris pedig egy frissen kiadott EP-vel jelezte: komolyan kell számolni velük. De utánpótlásból amúgy sincs hiány: Meztelen Diplomaták, LiveLarge, ZUP (ők vinylen is kiadták nagylemezüket!) Képzelt város, Wattican Punk Ballet, sőt a föld alatt és már sokszor felette még burjánzóbb a kép: Rákosi, derTanz, The Somersault Boy, Fancy Dress Party, Run Over Dogs, The Immigrants, Blahalouisiana, 40 days, Gustave Tiger, Aires Altos, Martin And The Merrymen, Morzsa Records, berriloom, Frozen Steak, Fuseism,, Middlemist Red, NORMS, Tumo – bőven volt figyelemreméltó produkció 2013-ban.

Idén ráadásul kifejezetten erős volt a dalszerző-előadó vonal: Szabó Benedek (ő szerzőnk is, de lemezét nem ezért szeretjük nagyon) és Hó Márton remeklései mellett a Morningdeer és a Jónás Vera Experiment új albumai is idesorolhatók, sőt a már régóta színen lévő Takáts Eszter is erős albumot adott ki év elején.

És a fenti igaz az elektronikus zenében alkotókra is, albumszinten Imre Kiss, S. Olbricht emelkedett ki, de ott van mögöttük egy ugrásra kész derékhad (Polar Dear, Stamusic, Pigeonfox, iamyank, Malibu B, Anez, Norwell, Venice Valley, Revue, Nouvelle Phénoméne, Aiwa, Alley Catss, Marge, Möbel, Quixotic, Uffalo Steez), aligha lenne meglepő, ha 2014-ben róluk szólna leginkább a fáma.

Róluk viszont sajnos már aligha, a teljesség igénye nélkül a 2013-ban elhunyt hazai előadók: Cipő, Pribil György, Halmos Béla, Őz Zsolt, Oláh Andor (és nem zenész, de fontos figura volt a zene körül Sebők János újságíró).

Bár ha átfutjuk a nyári fesztiválok kínálatát, úgy tűnik, nincs túl nagy változás és változatosság a magyar zenében az elmúlt években, a felszín alatt azért mindig van mozgolódás. A legidősebbek NKA-s mankóval, vagy valóban megbízható minőségük okán maradnak fenn, a mai mezőny nagyöregjei tartják pozícióikat, a középkorosztály és a fiatalok hadakoznak a jobb fesztiválsávokért, a legkisebb zenekarok pedig ezzel mit sem törődve éltetik az undergroundot.

ÍME, A RECORDER KEDVENC 2013-AS MAGYAR KIADVÁNYAI, 20 LEMEZ, 25 EP.

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2013/12/31/van_hatterorszag_2013_a_magyar_zeneben
Van háttérország – 2013 a magyar zenében
süti beállítások módosítása