Lemez gyorstár - 2013. 52/2. hét

2013.12.30. 10:55, rerecorder

PureBathingCulture_HR.jpg

Nem, december végén már nem jelennek meg új lemezek (oké, elenyésző számban igen). Viszont volt bőven olyan album év közben, amit szerettünk nagyon, de különböző okok miatt mégsem írtunk róluk minikritikát Lemez gyorstár rovatunkban. Mikor máskor pótolnánk, ha nem most? Vigyázat, izgalmas zene - második rész (nyitóképen a Pure Bathing Culture)!

MISOPHONE: Before The Waves Roll In

misophone.jpgKiadó: Kning Disk

Megjelenés: 2013. június 19.

Stílus: pszichedelikus folk

Kulcsdal: Don’t Make Room For The Devil

Pár éve egy barátom mutatott egy bristoli zenekart, hogy feldolgozták az Omegától a Petróleum lámpát! Azzal a lemezzel akkor a szívembe is zártam őket, viszont teltek-múltak az évek, és teljesen kiestek a látókörömből, egészen az idei esztendőig, amikor a duó három kiadvánnyal is hallatott magáról. Bár mindhármat meleg szívvel ajánlom, a középső lemez mégis kiemelkedik elképesztően színes hangszerarzenáljával, csodálatosan kedves harmóniáival, keserédes altatódalaival, valamint egy Pulp-feldolgozással is a kortalan pszichedelikus folk jegyében.

9/10

Elekes Roland

AZ IDEI LEMEZES VISSZATEKINTÉS-PÓTLÁS ELSŐ RÉSZE ITT OLVASHATÓ.

BELL X1: Chop Chop

bell x1.jpgKiadó: BellyUp Records

Megjelenés: 2013. június 28.

Stílus: indierock 

Kulcsdal: The End Is Nigh

Sem stadiontöltő, sem listadöntögető, sem ifjúsági-kúl zenekar nem lesz (és nem is volt) ez a végtelenül szimpatikus, és ami ennél is fontosabb, erős és sajátos hangulatú dalokat kínáló ír zenekar. Korábban négytagúak voltak, most már csak hárman vannak, a Chop Chop a nyolcadik nagylemezük, a dalokból kihallani a nyolcvanas évekbeli U2-t, a Document/Green-körüli REM-et vagy az enós Talking Heads-t, ám az összhatás több a részek és a hatások összességénél. Szép pasztelles popzene ez, kicsit a Nits-es, dEUS-os európai art-popra is rímel, úgyhogy akárhonnan is nézzük, a pedigré rendben van.

8/10

Németh Róbert

PURE BATHING CULTURE: Moon Tides

PURE-BATHING-CULTURE-MOON-TIDES.jpgKiadó: Memphis Industries

Megjelenés: 2013. augusztus 19.

Stílus: dreampop

Kulcsdal: Pendulum

Olyan, mint a Beach House. Csak nem olyan ösztönösen zseniális. Bár ez a sommás megállapítás igaz, de azért kissé igazságtalan. Mondjuk, hogy inkább ugyanonnan merítenek ihletet, a gitárhangzás például tényleg nagyon egyezik, de egyezik a Cocteau Twins-ével is, Daniel Hindman és Sarah Versprille (élőben egy ritmusszekcióval kiegészülő) duója több másolatnál. A Kate Bush dallamvilággal rokon számok időtlenek, a Foxygen-producerrel, Richard Swifttel készült lemez egy gondtalan helyre teleportál minket.

8/10

Dömötör Endre

SLEAFORD MODS: Austerity Dogs

sleaford mods.jpgKiadó: Harbinger Sound

Megjelenés: 2013. augusztus 22.

Stílus: munt, grimepunk

Kulcsdal: I Don't Wanna Disco Or 2

Mark E. Smith köpködő énekbeszéde, The Streets minimalista karikatúrái, Luke Haines éleslátó, mizantróp szövegei és Lawrence humora. Nagyjából körbe is határoltuk a nottinghami Sleaford Mods duót. A zene? Egy kattogó dobgép és egy pár hangon dörmögő basszusgitár. Jason Williamson énekbeszélő indította a projektet, Andrew Fearn ritmus és basszusfelelős később csatlakozott, egy helyi kiadónál kijött öt cd, aztán most egy nagyon kicsit nagyobb lemezcég megjelentett egy félig régi, félig új számokból álló kiadványt és ez ennél jobban elmondhatatlan, egyszerűen hallani kell az alpári akcentust és szövegeket. „Shat yoor mauth and staand where u fakin tellin’ to.”

8/10

Dömötör Endre

MUTUAL BENEFIT: Love’s Crushing Diamond

mutual-benefit-love-crushing-diamond.jpgKiadó: Other Music

Megjelenés: 2013. október 7.

Stílus: folk

Kulcsdal: Advanced Falconry

Vannak, akik szerint a Mutual Benefit feltűnése olyan jelentőségű, mint amikor Devendra Banhart, vagy Sufjan Stevens vagy Bon Iver (mármint amikor Justin Vernon egyedül a kunyhóban) bukkant fel. A név mögött egy szerény 25 éves fiatalember, Jordan Lee bújik meg és nem véletlen a három felsorolt előadó, mindegyikkel rokon ugyanis ez a varázsos, hol zenekari, hol pofon (illetve taps) egyszerű, hol meg kissé freak zene. Lee 2009-től töltögeti fel Bandcamp-oldalára EP-it, minialbumait, az ideire meg valahogy felfigyelt pár ízlésformáló zenei oldal, már érkezik is belőle a hivatalos cd és lp. Egy komoly karrier első nagy lépése? Egészen biztosan.

9/10

Dömötör Endre

EZEK VOLTAK 2013-BAN A KEDVENC ALBUMAINK.

SPECIAL REQUEST: Soul Music

soulmusic.jpgKiadó: Houndstooth

Megjelenés: 2013. október 21.

Stílus: slowjungle

Kulcsdal: Ride VIP

Reeeewind! 2013-ban váratlanul visszajött a jungle, vagy még inkább a jungle-t meghatározó amen break és mormogó basszus a brit tánczenébe. Elsőként egy kétezres évek óta aktív house/techno producer, Paul Woolford nyúlt vissza a húsz évvel ezelőtt kibontakozó dobbasszus zenékhez egy tavaly kiadott maxin, Special Request név alatt. De Woolford itt nem állt meg, egy egész albumot szentelt a nosztalgia tripnek. A Soul Music izgalmas stílusgyakorlat arra, hogyan lehet konceptualizálni a jungle-t, azaz lassabb tempóra, és az eredetinél sterilebb formában a mába átültetni – úgy, mintha egy korabeli kalózrádióból szólna.

8/10

Forrai Krisztián

https://recorder.blog.hu/2013/12/30/lemez_gyorstar_2013_52_2_het
Lemez gyorstár - 2013. 52/2. hét
süti beállítások módosítása