1993 legnagyobb és legcikisebb slágerei

2013.10.22. 23:50, rerecorder

Meat.jpg

Ahogy két éve 1991-be, tavaly pedig 1992-be utaztunk vissza és tekintettünk át az adott évek popzenei történéseit, legjobb albumait, úgy most is húsz évet ugrunk az időben: ilyen volt 1993! A Recorder magazin tizenhatodik számának fókusztémáját több cikken át tárgyaljuk, árnyaljuk. 1993 nem volt a popzene legkiemelkedőbb éve, de így is van mire emlékezni; a legfontosabb történések kronologikus idővonala után összefoglaltuk, mik történtek húsz éve a pop- és a rockzenében, a hiphopban és az elektronikában, most pedig a legnagyobb és legcikibb slágereken a sor.

Kezdjük azzal, hogy melyek voltak az év legsikeresebb, legkelendőbb kislemezei 1993-ban (az országokra bontott év végi albumlistákat itt már közöltük).

Az amerikai Billboard év végi kislemez összesítése, TOP 10:

1. Whitney Houston: I Will Always Love You You (1992-es)
2. Tag Team: Whoomp! (There It Is!)
3. UB 40: (I Can't Help) Falling In Love With You
4. Janet Jackson: That's The Way Love Goes
5. Silk: Freak Me
6. SWV: Weak
7. Shai: If I Ever Fall In Love
8. Mariah Carey: Dreamlover
9. Wreckx-n-Effect: Rump Shaker
10. Snow: Informer (1992-es)


A brit év végi kislemezlista-összesítés viszont így néz ki:

1. Meat Loaf: I’ll Do Anything For Love (But I Won’t Do That)
2. UB 40: (I Can't Help) Falling In Love With You
3. Ace Of Base: All That She Wants
4. 2 Unlimited: No Limit
5. Gabrielle: Dreams
6. Mr Blobby: Mr Blobby
7. Shaggy: Oh Carolina
8. Haddaway: What Is Love
9. Culture Beat: Mr. Vain
10. Whitney Houston: I Will Always Love You (1992-es)


Ezekhez persze még hozzávehetjük azokat a nagy slágereket, amelyek ha nem is fogytak év végi Top 10-et érő rekordszámban, de - Európában, nálunk Magyarországról hallhatóan-láthatóan (rádiók, MTV) is - az év legemlékezetesebb nagy mainstream slágerei közé tartoznak. Ilyen volt a 4 Non Blondes What's Upja, az Ugly Kid Joe albumon 1992 végén megjelent Cats In The Cradle-je, a Crash Test Dummies Mmm Mmm Mmm Mmm-je, a Take That Pray-e és a Luluval közös Relight My Fire-je, az East 17 Deepje és It's Alright-ja, a Jazzy Jeff And The Fresh Prince Boom! Shake The Roomja, az Inner Circle Sweat (A La La La La Long)-ja és Bad Boys-a vagy épp Shabba Ranks Mr. Lovermanje. Meg persze még temérdek menő sikerszám is, amikből szintén válogatunk összeállításunk következő részében, de most jöjjön tíz ciki gigagsláger 1993-ból.

1993 LEGNAGYOBB DANCE SLÁGEREIT MÁR SORBA SZEDTÜK EGY TOP 10-BEN, TÁNC IDE.

A Bon Jovi 1993-ra már menthetetlen volt - egyrészt kiadója felé vállalta, hogy a grunge-mészárlást a lehető legmainstreamebb rockmegszólással próbálja túlélni, másrészt rajongótábora lényegében az 1992-es Keep The Faith-szel önjáróra állította a zenekart, melynek ilyen termékei lettek, mint ez az 1993 legelején megjelent semmilyen power-ballada kislemez, a Bed Of Roses:


Nem, Bryan Adams minden híreszteléssel ellentétben volt vállalható zenész-dalszerző is (fotósként meg még ma is sokkal jobban teljesít), de a kilencvenes évek elején már ő is alapból volt egy nagy neeeeee. Viszont kikerülni sem lehetett, Kanada bocsánatot kér, és tulajdonképpen ő is - Please Forgive Me:


Bocs Bryan, nem nagyon tudunk megbocsájtani, de ezután a triós dal után meg már végképp nem. Az mindent elmond, hogy ebből a hármasból Rod Stewart a legkevésbé ciki a klipben és a dalban is. Hányszor kapcsoltunk el az MTV-ről, amikor elindult ez az agonizálás! Bryan Adams, Rod Stewart & Sting - All For Love:


Az eurodance 1993-as osztálya rengeteg olyan dalt kitermelt, amik lehetnének cikik is, de valahogy mára inkább kultklasszikusokká nemesültek, ám aki menthetetlen, az menthetetlen. DJ Bobo azt mondja a szám elején, hogy "gimme a beat!". Na, ne, gimme a break! Keep On Dancing:


Erről tulajdonképpen mit is mondhatnánk? Coelho a zenében. Kenny G - Forever In Love:


Oké, Meat Loaf nagyon is menő volt egykor és ez az epikus, soktételes rockszám sem csőciki, inkább a körülmények tették azzá, de ezt sok, "inkább oké/majdnem nyál" sláger elmondhatja magáról, amelyeket a kelleténél százszor jobban túljátszottak. A dolgok-amiket-Meat-Loaf-megtesz-a-szerelemért-diagramm megszületése miatt azonban így is megérte. I’ll Do Anything For Love (But I Won’t Do That):


Minden idők legrosszabb karácsonyi No.1-ja a briteknél? Esélyes versenyző a Mr. Blobby:


A Soul Asylum Runaway Train című dala 1992 őszén jelent meg nagylemezen és tette hamarosan az akkor már hatodik albumánál tartó, de semmiképp sem kiemelkedő alternatív rockzenekart egyslágeres együttessé. Az 1993 nyarán kislemezre is kimásolt dal uralta az évet, Magyarországon pedig azóta is egy bizonyos tévéműsor ugrik be mindenkinek, ha meghallja a kezdő akkordokat, igen, a Csellengők:


A Spin Doctors szintén egyslágeres együttes, de az ő egy slágerük hosszú utat járt be, mire eljutott ebbe a pozícióba. A Two Princes-t 1990 nyarán vették fel, de csak egy év múlva jelenhetett meg a zenekar bemutatkozó nagylemezén és újabb másfél év telt el, mire 1993 tavaszán klipet kapott, kijött kislemezen és uralta a világ slágerlistáit egy ideit. A dal ellentétes megítélésű, szokott szerepelni a legnépszerűbb, de a legrosszabb szerzeményeket rangsoroló listákon is, nálunk a "se hús, se hal" lityilötyisége döntött, kiherélt funk-rock, hippis collage-rock:


Az 1992 végén megjelent The Bodygourd filmzenelemez természetesen 1993-ban is nagyon fogyott még és ugyanez igaz az 1992 novemberétől 1993 márciusáig 14 hetet az amerikai lista élén töltő Whitney Houston által előadott I Will Always Love You-ra. Az év egyik legnagyobb slágerének Dolly Parton-féle eredetije azonban kilométereket ver erre a menthetetlenül ciki változatra és még csak nem is ez a legnagyobb baj vele:

Címkék: 1993
https://recorder.blog.hu/2013/10/22/1993_legnagyobb_es_legcikisebb_slagerei
1993 legnagyobb és legcikisebb slágerei
süti beállítások módosítása