Lemez gyorstár - 42. hét

2013.10.18. 20:13, rerecorder

earl-sweat-shirt-mac-miller-guild.jpg

A lemezek egyre csak megjelennek. Soha nem szűnnek meg nem megjelenni. Hát írunk is róluk. Most főleg olyanokról, amikre lehet bólogatni, mélázni és még táncolni is. Earl Sweatshirt a hiphopból, Goldfrapp most épp a folkból, Chvrches (velük friss interjú itt) és az Icona Pop (róluk profil itt) az elektropopból, Justin Timberlake (visszatéréseiről itt) pedig csak úgy szól a háttérben.

Earl Sweatshirt: Doris

Earl_Sweatshirt_Doris.jpgKiadó: Tan Cressida / Columbia

Megjelenés: 2013. augusztus 20.

Stílus: hiphop

Kulcsdal: 20 Wave Caps

Lehet, hogy Tyler, the Creator a „21. századi Wu-Tang” kollektíva, az Odd Future vezetője és Frank Ocean a legnagyobb sztárja, de a legjelentősebb rapper-producere alighanem Earl Sweatshirt, amit második albumával pecsétel meg igazán. Vagy ha úgy tetszik, első stúdiólemezével, mert a csapat benjáminjának (még mindig csak 19) 2010-es Earlje még csak „mixtape” volt. A hosszú időre eltűnt Sweatshirt egy innovatív, csendesen lehengerlő lemezzel tért vissza, amit még RZA is jóváhagyott jelenlétével. Év egyik legjobb hiphopalbuma.

9/10

Dömötör Endre

Goldfrapp: Tales Of Us

Goldfrapp_-_Tales_of_Us.pngKiadó: Mute

Megjelenés: 2013. szeptember 6.

Stílus: folkpop

Kulcsdal: Annabel

A Goldfrapp, ha valamiben, akkor a stílusok közti ide-oda ugrálásban egészen biztosan profi. Az új album ismét váltás a triphop-barokkpop-electroclash-szintipop-folktronica-diszkó tengelyek között (az eufórikus előző Head First helyett a 2008-as Seventh Tree-hez kapcsol vissza). Az uralkodó őszies, szomorkás hangulatot a klasszikus folkelőadókat idéző letisztult, akusztikus megszólalás borítékolja. Sajnos azonban a lemezt az erős első fele után a végére még a bekúszó elektronikus hangok sem mentik meg a kimerüléstől, az addigi egységes hangulat is megbomlik kicsit, ami miatt felemás lesz a végeredmény.

7/10

Csada Gergely

Chvrches: The Bones Of What You Believe

Chvrches_-_The_Bones_of_What_You_Believe.pngKiadó: Virgin / Universal

Megjelenés: 2013. szeptember 23.

Stílus: szinti-pop

Kulcsdal: Tether

A tagok poszt-rockos, indie-rockos múltjából nem következik, számukra mégis természetes lépés volt a szintis elektro-pop területére megérkezni. Két öreg róka, egy szemrevaló, (és hülye szóösszetétel, de) megejtő hangú csaj, spontán, gyors közös dalszerzés, jól megválogatott hangminták, egy adott hangzásvilág ügyes bebarangolása. Tulajdonképpen papíron kevés kell egy jó lemezhez, de azért ezt nem olyan egyszerű összehozni, úgyhogy biccentés a Chvrches felé, nekik elég ihletetten sikerült.

8/10

Dömötör Endre

Icona Pop: This Is…Icona Pop

130723-icona-pop-this-is-cover-art_1.JPGKiadó: Big Beat Records / Warner / Magneoton

Megjelenés: 2013. szeptember 23.

Stílus: elektropop

Kulcsdal: We Got The World

A svéd lányduóval szemben támasztott elvárásokra reflexióként kis fricskát kapunk azzal, hogy nyitódalként az I Love It ordít a képünkbe, amivel megalapoznak egy olyan dühös, energikus hangulatot, ami pont a lemez feléig ki is tart. Kicsit erős is ez a kezdés, mintha egy tehervonattal száguldanának át rajtunk. Pont, amikor egy kis lassításért rimánkodnánk, megkapjuk – sajnos. Bár az album második felében is van néhány erőtlen próbálkozás arra, hogy kicsit visszatérjünk a táncparkettre (Then We Kiss), egy okosabb dalsorrenddel sokkal jobb lemez születhetett volna.

7/10

Biczó Andrea

Justin Timberlake: The 20/20 Experience 2 of 2

The_2020_Experience_2_of_2.pngKiadó: RCA / Sony

Megjelenés: 2013. szeptember 27.

Stílus: modern funksoul

Kulcsdal: Take Back The Night

A popzenészként és filmsztárként afféle 2 in 1 szuper popkulturális pakkot képező Justin Timberlake már 2006-os nagylemezével derékig gázolt a kúlnesszben, ám hét éves szünet után megjelentetett idei első lemeze még annál is komolyabb könnyűzenei eseménynek számított. A március derekán megjelent album izgalmas és élvezetes, ügyesen keresztezi a funksoul retrót a mai megoldásokkal, itt-ott kifejezetten bátor és kreatív. A második lemez monolitabbnak és – bármit is jelentsen ez ma – modernebbnek tűnik, ugyanakkor jóval kevesebb a szín és az izgalmas fordulat.

7/10

Németh Róbert

https://recorder.blog.hu/2013/10/18/lemez_gyorstar_42_het
Lemez gyorstár - 42. hét
süti beállítások módosítása