Lemeztáska – Csillag János (Radio Pro)

2013.09.11. 10:46, rerecorder

Csillag_janos 2.jpg

A magyar könnyűzene elmúlt tíz évének egyik legfontosabb történése a Petőfi Rádió zenei adóvá alakítása volt 2007-ben, melyet főszerkesztőként Csillag János vezényelt le és maradt is az MR2 élén 2010-ig. Most pedig 24 órában sugárzó, fiatalokat megcélzó webrádiót indított producer-főszerkesztőként Radio Pro néven. Őt kérdeztük kedvenc zenéiről.


Első zenei emléked

paint-it-black.jpgNyolcéves voltam,1966 nyarán, a balatonvilágosi SOTE üdülő társalgójának ablakába néhány húsz év körüli fiatal kitett egy szalagos magnót, amiből a Rolling Stones-tól a Paint It Black szólt. Olyat, azóta sem éreztem. Képtelenségnek tűnt, hogy lehet ilyen zenét csinálni, és az is hogy a zene ilyet csinálhat velem. Később, az Illés, Metro, Omega kínálatból nekem viszonylag tartósan az Illés lett a választásom, ahogy a barátaim többségének is. Ennek megfelelően az első házibulikon nagyjából ezek szóltak. Volt még egy szürreális Beat ablak című válogatáslemez a Bergendytől, mint külföldről hozzáadott érték (ezen az 1971-es első Bergendy-lemezen nemzetközi slágerek feldolgozásai szerepelnek – a szerk.). Magnóról meg ezek szóltak akkoriban – Aphrodite’s Child: Rain And Tears, Shocking Blue: Venus és a Soha ne menj vasutashoz feleségül (azaz a Never Marry A Railroad Man), Uriah Heep: Lady In Black, Deep Purple: Child In Time, meg az Animals. Azután még jöttek az LGT-k.
                              

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Inkább magnóztam, későn lett lemezjátszóm, úgyhogy a GM49-től a Kötöde kislemez az első, amire emlékszem.

TOVÁBBI LEMEZTÁSKA-INTERJÚINK KEDVENC ZENEI ÉLMÉNYEKRŐL, DALOKRÓL, LEMEZEKRŐL.

Zene, ami miatt a zene lett az életed

Nem lett az életem, de nagyon fontos. Itt bővebben nem részletezendő családi okokból a Besame Mucho.

Meghatározó koncertélmény

Queen 1986-ban, a tömeg miatt. Laurie Anderson, mert pont időben volt (az első koncertje 1991-ben volt Budapesten, azóta többször is fellépett – a szerk.). Talking Heads, mert korábban volt, mint az ideje (1982. júniusában, sikerei csúcsán – a szerk.). Meg egy Kontroll-koncert az Ikarusz művházban, mert most is meglep, hogy volt bennem valaha is annyi elszántság, hogy kibuszozzak Mátyásföldre egy koncert miatt.

Minden idők legjobb lemezei

dusk-502a86535f0a8.jpgA Caravan című jazz sztenderd és tetszőleges feldolgozásai, aztán Pixies: Bossanova, The The: Dusk, The Clash: London Calling, Moby: Play.

Kedvenc magyar lemez

Egy kis hazai 1. (2008-as MR2 válogatáslemez – a szerk.)

Kedvenc magyar underground dalok

URH-tól, Kontroll-tól, AE Bizottságtól sok minden, azután még: Kaukázustól a Teszkó, AMPS-tól a Kotroda – már ha ezek undergroundok.

Kedvenc rádiós sláger

Babyshambles-től a Delivery, mert olyan komplex.

A FENTEBB EMLÍTETT 1986-OS QUEEN-KONCERTRŐL RÉSZLETES INTERJÚT KÉSZÍTETTÜNK.

A meghatározó világzenei lemez

Zap_Mama-Adventures_In_Afropea_1-Frontal.jpgZap Mama: Adventures in Afropea 1.

Zene, amitől boldog leszel

Bármi, ami elsőre magával visz.

Zene, amit beteszel, ha stresszes vagy

Joe Strummer.

Zene, ami a rádióból szól a legjobban

Ilyen most már nincs, de jó negyven éve még volt. A Tánczenei koktél és az Ötórai tea. Középhullámon lehetett hallgatni őket. A déli hírek után kezdődött a Tánczenei koktél, minden másnap. Páratlan napokon ugyanis Melódiakoktél szólt, ami inkább az instrumentális melódiákra fókuszált. Volt olyan barátom, akinek az apja (Totyi bácsi) naponta felvette szalagra mindkettőt (Tánczenei + Melódiakoktél) és dátum szerint katalogizálta őket. Az Ötórai tea kicsivel későbbi termék. A Rádióújságban előre közölték a tervezett zenei tartalmat szerzők-számcím-előadó bontásban. Anyámnak volt egy Wilco zsebrádiója nyolc tranzisztorral és egy fekete műbőrtokkal. Na most, a tokba pont bele tudtam csúsztatni a Rádióújságból kivágott, egy hasáb széles tartalomjegyzéket. Azzal menőztem a haverok előtt lenn a Duna parton, ahol csutkára tekerve hallgattuk a zenei kínálatot, és előre tudtuk, hogy mi következik.

Bűnös zenei örömöd

All+Saints+-+Pure+Shores+-+5'+CD+SINGLE-150706.jpgAll Saints: Pure shores.

Zene szexhez

Lounge-os csávó vagyok.

Kedvenc szombat esti zene

Iziltől, Palotaitól, Infraghanditól, Robtól nagyjából bármi.

Kedvenc vasárnap reggeli zene

Attól függ, hogy sikerült a szombat.

Kedvenc új előadó, friss zenék

Egyik sem új, de szinte mindegyik számuk és/vagy szövegük kiszámíthatóan korszerű és/vagy eredeti: Magashegyi Underground, Carbonfools, Punnany Massif, Akkezdet Phiai, Soerii & Poolek.

Kedvenc zene őszi napsütéshez

Valami, amiben vannak őzikék is.

lejegyezte: Dömötör Endre
fotó: Behán Mária


Csillag János egyik kedvenc lemezéről, a The The-féle Duskról a Slow Emotion Replay:


ami most jön, abba belegondolni is borzongató, de valami ilyesmi lehetett a Talking Heads 1982-ben a BS-ben (ez egy '82-es koncertfelvétel a Wembley-ből):


a Brrrlak! a Zap Mamától, Csillag meghatározó világzenei lemezéről:

https://recorder.blog.hu/2013/09/11/lemeztaska_csillag_janos_radio_pro
Lemeztáska – Csillag János (Radio Pro)
süti beállítások módosítása