Lemez gyorstár - 33. hét (mini lemezkritikák)

2013.08.17. 16:54, rerecorder

Ciara-25.jpg

Fesztiválok ide vagy oda, azért a lemezipar nyáron sem állt le, jöjjön is gyorsan Lemez Gyorstárunk legújabb gyűjtése táncos (Matias Aguayo, James Holden), hiphopos (JAY Z), R&B-s (Ciara "Szexi vagy!" - a nyitóképen), popos (Pet Shop Boys) lemezekkel.

Matias Aguayo: The Visitor

matias_aguayo_the_visitor.jpgKiadó: Cómeme

Megjelenés: 2013. június 24.

Stílus: proto-techno, latin

Kulcsdal: El Camarón

A chilei Matias Aguayo ismét tökéletesíti hangzását: a friss The Visitor még jobban elszakad a minimal és techno szerkezeteitől, hogy nagyobb teret adhasson a latin hangzásnak, pergő doboknak és őrült vokáloknak. Persze nem hiányoznak a négynegyedek sem, de az egész olyan, mintha csak valami korai tervrajzát szemlélnénk valami sokkal összetettebbnek. Igazi őrült lemez, a ritmusaival bármelyik nyarat felejthetetlenné tudja tenni, ráadásul az ember érzi, hogy Aguayo továbbra is képes lesz fokozni ezt.

9/10

Velkei Zoltán

James Holden: The Inheritors

james_holden_the_inheritors.jpgKiadó: Border Community

Megjelenés: 2013. június 24.

Stílus: techno, IDM, kísérleti zene

Kulcsdal: Blackpool Late Eighties

Az egykori progresszív house császár öt évvel az első albuma után jelentkezik a folytatással, ami minden korábbinál komolyabb, érettebb munkája. Tulajdonképpen egy szerelmeslevél a szintetizátorokhoz és dobgépekhez: Holden minden egyes hangot maga játszik fel, a technóját kísérleti és IDM irányokba is elvezeti. Az egész lemezt organikus hatások lengik körbe – ember és gép, hangszer és elektronika találkozását hallgathatjuk tizenöt számon keresztül. Holden az életműve csúcsára ért.

9/10

Velkei Zoltán

EGY CSOMÓ JÓ NYÁR ELEJI TÁNCZENEI LEMEZ, AMELYEK MÉG A NYÁR VÉGÉN IS MŰKÖDNEK.

JAY Z: Magna Carta… Holy Grail

magna-carta-1500-HHNM.jpgKiadó: Roc-A-Fella / Universal

Megjelenés: 2013. július 8.

Stílus: hiphop

Kulcsdal: -

2011-ben még közösen ültették magukat a hiphop királyi trónjára a Watch The Throne-on, idén nyáron viszont külön-külön hirdetik saját isteni hatalm(asság)ukat; Kanye West és JAY Z; két hét különbséggel adta ki opus magnumi szándékkal készült új albumát. Míg Yeezy Yeezus-a valóban isteni csapásmérés a jelenlegi hiphopra, addig J Hova nevetséges című Magna Carta… Holy Grailje… nos, eljött a gyónás pillanata: nem hallgattam meg a lemezt. Egyszerűen nem vagyok kíváncsi arra, hogy egy 43 éves, elitista, az establishmentbe betagozódott milliárdos üzletember nagyzási mániás rohamában elrappeli a vagyonnyilatkozatát. Menj, te a tudod hova!

- /10 

Forrai Krisztián

Ciara: Ciara

Ciara-Album.jpgKiadó: Epic / Sony

Megjelenés: 2013. július 8.

Stílus: pop, R’n’B

Kulcsdal: Body Party

2004 óta nem sok minden változott: Ciara hangja továbbra is érdektelen, viszont elég jól ért ahhoz, hogy hogyan lehet egy olyan elektro-pop-R’n’B albumot összehozni, ami után még hajlandóak leszünk meghallgatni a következőt is. És hát ez is valami. Először megmosolyogtam, hogy a lemezt az egyik dal remixe zárja, viszont tényleg működik, mert a végén valahogy leesik, hogy ez egy teljesen hallgatható album, amivel ugyan mélyebb érzelmi kötődést maximum az fog kialakítani, aki reggelente úgy indul el, hogy a tükörbe kacsintva mondja saját magának, hogy „szexi vagy!” Mindenki másnak viszont itt van egy lemez – kikapcsolódásnak.

7/10

Sugó Lilla

Pet Shop Boys: Electric

pet-shop-boys-electric-album-cover.jpgKiadó: x2 Recordings / Kobalt

Megjelenés: 2013. július 15.

Stílus: pop, elektronikus tánczene

Kulcsdal: Love Is A Bourgeois Construct

Egy rosszul fogadott jó (de őszies) lemez után a PSB tavaly elhagyta a Parlophone-t és szinte megújult. Stuart Price-szal egy klublemezt hoztak össze, fineszes popdalokkal, az aktuális hangzásokat finoman beépítve a sajátosokba. Előre és visszautaló nyitás (Axis), hazai terep (Bolshy), gigasláger (Love is…), kortárs idézőjelek közé tett Visage-kikacsintás (Fluorescent), kis túlzás (Inside a Dream), szokásos bámulatos interpretáció (The Last To Die – Springsteenből), nagy túlzás (Shouting In The Evening), ihletett West End Girls rework (Thursday), emelkedet rave-üvelet zárásként (Vocal). Annyira nem jó, mint az eksztatikus kritikák sugallják, de nagyon jó.

8/10

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2013/08/17/lemez_gyorstar_33_het_mini_lemezkritikak
Lemez gyorstár - 33. hét (mini lemezkritikák)
süti beállítások módosítása