Szabó Benedek: Kapuzárási Piknik (albumpremier)

2013.03.14. 15:00, rerecorder

szabó benedek.jpg

A Zombie Girlfriend frontembereként ismert Szabó Benedek szólólemezzel jelentkezik, melyen ráadásul az összest dalt magyarul énekli. A ma 26 éves énekes-dalszerző születésnapja alkalmából minden szempontból igazi meglepetéssel szolgál, hiszen a Kapuzárási Piknik című lemez egy régóta hiányzó színt hoz vissza a magyar zenei palettára, ráadásul ingyenesen letölthető. Albumpremier!

kapuzarasi_piknik_borito.jpgSzabó Benedek a bajai Gyökkettő gitárpop zenekar frontembereként kezdte zenei karrierjét a kétezres évek közepén, a saját generációjáról és -hoz szóló magyar nyelvű dalszövegekkel kitűnő együttes azonban 2010-ben megszűnt, hogy Szabó az egyszemélyes formációként induló zajos-indie, de már angolul megszólaló Zombie Girlfrienddel váljon ismertté. A hálószobapop színtérről kinövő projekt (melynek egy slágeres szerzeménye a Recorder mixtape-jén is helyet kapott) idővel koncertező zenekarrá fejlődött, 2011-ben két albumot is kiadott (a tavaszi The Great Pain még szólóban, a decemberi Music For Porn már zenekari felállással rögzült), 2012-ben pedig két EP-t (a Grey és a Pink And Blue is felkerült a kedvenc 2012-es magyar kiadványaink közé), de a gitáros-énekes tagja a Golden Sundays nevű indie-zenekarnak, Lang Ádámmal közösen összehozott egy Kispál és a Borz előtt tisztelgő feldolgozáslemezt Holnaphoz Holddal címen és idén egy új Zombie Girlfriend-dalt és videoklipet is megjelentetett már (Stories Of You And Me), mely a Viva Tv-n is hallható volt a reklámszpotok alatt egy teljes hónapig. A történet azonban most ért el egy újabb fontos állomáshoz, hiszen Szabó Benedek elkészítette első olyan szólólemezét, amit saját neve alatt jelentet meg.

Galaxisok_zenekari.jpgA 12 számos lemez a szerző 26. születésnapján jelenik meg, klasszikus szólólemez, viszont Benedek visszatér vele a magyar nyelvű dalszövegekhez és ahhoz a hangulati világhoz, mely meglehetősen ritka a hazai palettán: köznapi, generációs hangulatokat bemutató, ugyanakkor bátran nagyon személyesek a lemez sorai. Zeneileg az akusztikus, ha úgy tetszik folkos hangulat uralkodik, de a billentyűs hangszerekkel színezett dalok nagyon megkapóak, sokszor egészen megrázóak is. "A Gyökkettő után sokáig egyáltalán nem volt kedvem magyarul írni és énekelni, a Zombie Girlfriend ráadásul váratlanul egészen sikeres is lett; az utóbbi időben viszont elkezdett nagyon hiányozni a dolog, mert azt hiszem, hogy én elsősorban mindig inkább egy magyar énekes-dalszerző voltam, aki otthon ül az akusztikus gitárjával és csendben írja a számait. 2009-ben már felvettem egy hasonló hangulatú EP-t Műholdak, felhők, csillagok néven (az ezen szereplő egyik dal remixe a Kapuzárási Piknik bónuszdalai közé is bekerült), illetve a mostani lemezen is van két-három olyan szám, ami már négy éve megvan, mégis csak most éreztem magam készen egy teljes lemezanyagra. A Kapuzárási Piknik már évek óta motoszkál a fejemben, mindig tudtam, hogy egyszer csinálok valamit, aminek ez lesz a címe; talán azt jelenti, hogy a legtöbb ember életében eljön az a pont valahol a húszas évei közepe felé, amikor egyre több dolog tűnik végérvényesnek, és egyre inkább úgy érzed, hogy aki most vagy, az már nem nagyon fog változni. Szerintem nagyon ritka, hogy valaki huszonöt évesen úgy érezze, hogy ott van, ahol tíz évvel ezelőtt gondolta, hogy lesz. Én sem vagyok kivétel, és a Kapuzárási Piknik főleg erről a konfliktusról szól." – mondta a lemezanyagról a szerző. Szabó Benedek lemezét élőben már zenekari kísérettel mutatja be, a Galaxisok névre hallgató formációnak (fent) rajta kívül Futó Péter (billentyűsök – ő már a lemezen is közreműködött néhány dalban és amúgy a Félfény néven szólóban, az E Sávokkal duóban zenél) és Bradák Soma (ütősök, fotó) a tagja. A lemez borítóját Mészáros Anna készítette.

a Kapuzárási Piknik itt hallható és tölthető le (de aki megveszi Szabó Benedek Bandcamp-oldalán, az e-mailben kap letöltési kódot ajándékba öt további szerzeményhez: egy lemezről lemaradt, egy Gyökkettő- és egy Műholdak, felhők, csillagok-számhoz, illetve a Kapuzárási Piknik két dalának diktafonos demójához):


Szabó Benedek Facebook-oldala

nyitókép: Bradák Soma


(Szabó Benedek a Recorder szerzője.)

https://recorder.blog.hu/2013/03/14/szabo_benedek_kapuzarasi_piknik_albumpremier
Szabó Benedek: Kapuzárási Piknik (albumpremier)
süti beállítások módosítása