Megjelent a Recorder magazin hetedik száma

2012.10.12. 16:00, rerecorder

rec007_650_1.jpgEltelt újabb két hónap, ismét elkészült és utcára került a friss Recorder magazin. A REC007, azaz a nyomtatott Recorder 2012. szeptember-októberi száma, mely 12 kiemelt Recorder Ponton már most, a város további közel 100 terjesztési helyén pedig a jövő hét elejétől fel is kapható, sőt hamarosan postán is megrendelhető lesz. Az egyetlen magyar nyelvű, ingyenes zenei prémiummagazin popzenéről és annak határterületeiről a megszokott módon érdekesen, értékes információkkal, sokszínűen kínál bőséges olvasnivalót.

A friss lapszámban a 2011. júliusi REC001 Popzene és nyár, a 2011. szeptemberi REC002 Popzene és homoszexualitás, a 2011. novemberi REC003 Popzene és gyerekek, a 2012. februári REC004 Popzene és drogok, a 2012. májusi REC005 Vidék vs főváros és a 2012. augusztusi REC006 Popzene és sport viszonyait körüljáró cikksorozataink után most a Popzene és divat érintkezési területeire helyeztük a fókuszt. A REC007 címlapsztárja a második nagylemezét szeptemberben megjelentető The xx trió, amely divatmentes megjelenéssel, a stílustalanság kihangsúlyozásával teremtett divatot. A hozzájuk kapcsolodó No Divat-anyag mellett interjút is készítettünk a zenekar gitáros-énekesével, Romy Madley-Crofttal és basszusgitáros-énekesével Oliver Simmel. Na és rajtuk kívül ki mindenki es mi minden szerepel még a lapban?

A fókusztéma az öltönyviselet popzenei történetét bemutató cikkel indul, majd ehhez kapcsolódva öltönyös magyar előadókról (Poniklo Imréről, KRSA-ról és Frenkről) közlünk exkluzív portréfotókat kedvenc elegáns ruhadarabjaikban, sőt miniinterjúkat is készítettünk velük az öltönyviselésről. Aztán kiemeltünk négy mai magyar, zenéhez is kapcsolható divatmárkát (a Juliakaldy cipőket ugye nem más, mint Zola Jesus népszerűsíti), ennek párjaként pedig visszamegyünk egy idővonalon a nyolcvanas évekig és sorra vesszük a korszakok divatos popszabóit Kengurutól Király Tamásig. Nem hagytuk ki a saját márkával rendelkező popelőadók összegyűjtését, és a divat és zene világának talán leglátványosabb összekapcsolódását, a modell és zenész párok felsorolását sem. Körülnéztünk a popzenei ruhaszponzoráció hazai példái között, Holdampf Lindával, az X-Faktor stylistjával pedig az előadók felöltöztetéséről beszélgettünk.

Ha már divat, összeszedtünk néhány jellemző dalt a ruhadarabokról, bőséges képanyaggal mutatjuk meg az elektronikus zenei szcéna 12" borítóinak legújabb trendjeit, és persze kihagyhatatlan volt egy zenekari pólókról szóló összeállítás is. Ha már divat és stílus, hát grafikailag vizualizáltunk néhány, a zene világában uralkodó jellegzetes haj- és arcszőr-trendet, és fashion story-t is futtattunk fotókkal (és fiatal magyar dj-kkel, zenészekkel, énekesekkel), na és persze a zenét hozzánk eljuttató eszközök ma már talán legfontosabbikát, a fejhallgató történetét sem hagytuk ki a sorból. Ha már divat és stílus, hát összefoglaltuk a legtrendibb zenei műfajokat, sőt egy szerkesztőséghez érkezett fura kazetta alapján egy magyar zenei stílus, a low rave megszületésénél is bábáskodhattunk.

Hogy mi még a trend ezen az őszön? Hát az, hogy kiváló dalszerző-énekesnők (Cat Power, Bat For Lashes, Beth Orton) jelentetik meg sorra visszatérő albumaikat. Nagyinterjút készítettünk a nemrégiben Recoil projektje kapcsán Budapesten járt egykori Depeche Mode-tag, Alan Wilderrel és egy egykori magyar szinti-pop zenekar énekesével is, aki most új lemezével visszatért indulása stílusához: igen, Ákosról van szó. Egy másik Kossuth-díjas zenész, Lovasi András arról beszélt, hogy milyen érzés, amikor fiatal előadók feldolgoznak egy teljes Kispál és a Borz-albumot, de a nagy sikerű pesti koncerten bemutatkozott Japandroids és a szintén itt járt Junior Boys is nyilatkozott nekünk. Új interjúrovatunkban egy magyar előadót kérünk meg, hogy beszélgessen egy kollégájával, elsőként Poniklo Imre kérdezte Paul Smith-t, a Maximo Park frontemberét.

Rovataink közül a Lemeztáskát ezúttal a divatmédia által is körbeszeretett Oltai Katával pakoltattuk ki, valamint a Friendly Fires énekes-vezetőjével, Ed Macfarlane-nel. Könyvajánlónkban Patti Smith Kölykök című kötete szerepel, melyben a divatvilágban is népszerű fotóssal, Robert Mapplethorpe-pal való hatvanas-hetvenes évekbeli barátságát eleveníti fel. Fesztiválon ezúttal a 2012-es OFF-on jártunk, a VideoRecorderben pedig a Magnetic Fields-ről és annak frontemberéről Stephin Merritt-ről készült Strange Powers című zenei dokumentumfilmet ajánljuk. Ajánl a zenész rovatunkban friss lemezével a napokban jelentkezett HS7 énekes-gitárosa Szűcs Krisztián elemzi az új Grizzly Bear-albumot, sok lemezkritikánk után (kiemeltek: How To Dress Well, Bill Fay) pedig ezúttal is Kijárat rovatunkkal zárjuk a lapot, az erős búcsúalbumok mezőnyéből most Nick Drake 40 évvel ezelőtt megjelent Pink Moonja került elő.

Gyors lapkeresést, jó olvasást!

https://recorder.blog.hu/2012/10/12/megjelent_a_recorder_magazin_hetedik_szama
Megjelent a Recorder magazin hetedik száma
süti beállítások módosítása