Amy Winehouse házánál – képgaléria

2011.07.26. 12:35, -recorder-

Amy Winehouse július 23-án, szombaton hunyt el londoni otthonában, a hétvégén rajongók százai gyülekeztek Camden Square-i lakása előtt, és azóta is folyamatos járnak arra a kíváncsiskodók. A hétvégén zajlott Londonban az All Tomorrows Parties fesztivál egyik kihelyezett rendezvénye, a Portishead által összeállított I’ll Be Your Mirror (olyan fellépőkkel, mint PJ Harvey, a Grinderman, a Swans, a Godspeed You! Black Emperor, a Caribou vagy a Beach House), és a Recordertől Dömötör Endre kollégánk is épp a városban tartózkodott – így a vasárnapi koncertek előtti délutánon volt egy kis ideje ellátogatni a 27 évesen elhunyt dalszerző-énekesnő házához, hogy készítsen néhány fotót a helyszínről, a rajongókról, a gyászolókról és a kíváncsiskodókról, no meg persze a média munkatársairól (köztük egy legendás amerikai riporterről is).

„Vasárnap a kora délutáni órákban nyugodt volt a környék. Az elhunyt énekesnő lakása az észak-londoni Camdenben, a negyed központjától északra található. Szép, csendes környék, jól szituált, rendezett házakkal, de az igazán előkelő jelzővel azért nem illethető, Winehouse háza is teljesen átlagos. Camden Square közepén egy park található, játszótérrel, sok fával, a körül helyezkednek el a tér kertes házai. Winehouse lakása két soros rendőrségi kordonnal lezárt, az utcai ajtó előtt két rendőr felügyel. Nagyjából 150 ember ácsorgott a környéken, de az ott töltött negyed óra alatt folyamatos volt a jövés-menés, miközben hagytuk el a környéket, egyre többen érkeztek. A média munkatársain kívül nagyon kevés érdeklődőn látszódott, hogy huzamosabb ideig ott tartózkodott volna. Kiborult rajongók csoportjával nem találkoztam. Az emberek idejönnek, nézelődnek egy kicsit, esetleg virágot helyeznek el a házzal szemközti (az út túloldalán található) két rendőrségi kordon közti fák egyikénél, vagy a másik emlékhelynél, a park kerítésén található Camden Square táblánál, majd lassan elballagnak. A virágokon kívül mécsesek, fotók, kézzel írt üzenetek, borral félig töltött poharak, cigaretták találhatók az emléksaroknál.

A média természetesen letáborozott, öt-hat kamera volt bekapcsolt állapotban, legalább tucatnyi fotós várakozott és négyen-öten laptopon dolgoztak. Ott tartózkodásunkkor érkezett egy Winehouse-nak kifestett fiú néhány barátjával (köztük feltételezhetően barátnőjével is, akivel kézen fogva távozott), rá természetesen lecsapott a média, amikor elhelyezte virágait. A helyszínen semmit nem lehetett tudni, a média várakozása is csak az előre nem látható eseményeknek szólt. Éppen távozásunkkor érkezett a neves amerikai újságíró, a Rolling Stone-os David Fricke hátizsákkal és egy kísérővel, ami azt feltételezi, hogy a halálhír bejelentésekor azonnal felült az első gépre és reális, hogy éppen mostanra érkezzen meg. Azonnal fényképezni kezdett, állvánnyal dolgozott. A keményvonalas rajongók valószínűleg még szombaton éjszaka virraszthattak – vasárnap ebédidőben már teljesen átlagos emberek tartózkodtak a helyszínen. A városban általában nem volt semmi nyoma a tragikus esetnek, talán három olyan lányt láttam a hosszú, sokátszállásos utazás során, aki a jellegzetes winehouse-os szemöldök-festést használta. Az Alexandra Palace-ben zajló I'll Be Your Mirror fesztiválon egyetlen jele volt Amy Winehouse halálának, a kihelyezett Rough Trade lemezboltnál volt egy kézzel írt, kisméretű R.I.P. Amy felirat. Egyetlen általam látott fellépő sem emlékezett meg róla.”

ez pedig már egy hétfő esti kép egy másik Londonban járó kollégától, Blaskovics Györgytől – ekkorra a megemlékezők már a ház kerítésénél is elhelyezhettek néhány virágot és képet:

.

a helyszín a térképen:
http://maps.google.co.uk/maps?q=camden+square+30&hl=en&ll=51.545334,-0.130742&spn=0.010622,0.01929&sll=51.54482,-0.131155&sspn=0.002656,0.004823&z=16
 

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/07/26/amy_winehouse_hazanal_kepgaleria
Amy Winehouse házánál – képgaléria
süti beállítások módosítása