Klubkörkép – a szarvasi Granárium Zebra Club

2016.08.30. 17:26, rerecorder

dsc_0542_edited.jpg

Klubkörkép: hazai és nemhazai klubokat mutatunk be, első körben vidéki koncert- és partihelyeket, köztük legendásakat és viszonylag frisseket, olyanokat, amiket manapság gyakran emlegetnek interjúkban a zenészek a legjobbak között és olyanokat, amiket mi ajánlunk meglátogatásra. Akár zenész, akár közönség vagy, ajánlónkból megtudhatod, hogy mire számíthatsz ezeken a helyeken. A sort a debreceni Roncsbárral kezdtük, onnan ugrottunk Pécsre, a Nappaliba, aztán északra, Győrbe a Rómer Házba, majd az országhatáron is átkeltünk a nagyváradi Moszkva Kávézó kedvéért, vissza Pécsre, a Pécsi Est Caféba, fel északra, Miskolcra a HELYNEKEMbe és most dél felé tartunk, hogy először az idén húszéves szarvasi Granárium Zebra Clubot mutassuk be.

1. Klub neve: Granárium Zebra Club

2. Tulajdonosa / üzemeltetője: Szarvasi Stiri Kft., A Kft. ügyvezetője/klubvezető/programszervező: Kiss György.

3. Megnyitás: Jelenlegi helyén 1996 óta.

4. Címe / elérhetőségei: 5540 Szarvas Kossuth L. u. 2., telefon: 20 535 7375, email: info@zebraklub.hu, zebraklub.hu, https://www.facebook.com/granarium.zebraclub.

5. Általános nyitva tartása: Péntek – Szombat: 17:00-től hajnalig.

hangszerbemutato_jobb.jpg


6. Milyen stílusokat képviselnek? Alternatív-underground helyként indult, ma már mindenféle stílus megtalálható, jellemzően azért még ma is a rockzene és környéke a fő a alapstílus, de blues, metál, hiphop, minőségi mainstream pop egyaránt helyet kap a kínálatban.

7. Befogadóképesség? 250 fő.

8. Termek száma? Kettő.

9. Kerthelyiség? Van, tágas, hangulatos.

10. Technikai felszereltsége? Jó minőségű, folyamatosan fejlesztett hangrendszer (éppen ősztől is bővülni fog), a jelenlegi technika részletes leírása itt található

11. Backstage felszereltsége? Az emeleten található öltöző székekkel, asztalokkal, tükörrel.

12. Pultok száma? Kettő.

13. Mellékhelyiségek száma? Kettő.

14. Egyéb szolgáltatások? Előre elkészített frissen sült pizza és kenyérlángos.

dsc_2098_edited.jpg


15. Hány koncert/rendezvény volt 2015-ben? Majd minden pénteken és szombaton van rendezvény, a 2015 őszi és 2016 tavaszi szezonban összesen volt 80 koncertprogram (több este is több mint egy fellépővel), ebből 18 tehetségkutatós koncert volt. Ezeken túl irodalmi estek, hangszerbemutatók, egyéb programok is voltak.

16. Hány koncert/rendezvény volt a 2016 tavaszi szezonban? 32.

17. Legsikeresebb koncert? Rengeteg teltházas, nagysikerű este volt: VHK, Kontroll Csoport, Mystery Gang, 30Y stb.

18. Teltházas koncertek száma / évad? Négy-öt.

19. Jellemző jegyárak: 500 Ft-tól 3000 Ft-ig.

dsc_0768_edited.jpg


-----------------------


Klubtörténet

A Zebra az ország egyik legrégebbi, folyamatosan működő klubja, idén augusztusban ünnepelte húszéves évfordulóját, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy a leghangulatosabb magyar városok közé tartozó Szarvason 1989-ben nyílt A Klub (azaz Alternatív Klub) is afféle jogelődje a Zebrának, akkor végképp az ország egyik legpatinásabb koncerthelyéről van szó. Az A Klub a Vajda Péter Művelődési Központ pinceklubjában nyílt meg négy lelkes, „lázadó” fiatal (Bencze Zoltán (Csáklyás), Kohut Pál (Kojak), Szilvássy Ákos (Geri) és Pálinkás László (Lambee)) irányításával alternatív és rockkoncrtekkel, valamint alternatív színházi előadásokkal. 1991-ben Bukovinszky Béla (Bukó) és Vrbovszky Zoltán (Bubu) vette át a klub irányítását immár „Zebra” néven, ekkor már megyeszerte jól ismert volt a hely, és a rendszerváltás utáni átalakuló zenei életben is kezdett a jelentős vidéki klubok egyiké, egy igazi független klubbá válni. Ekkor már a hazai underground élmezőnye (és alkalmanként a külföldi előadók) is állt a csöppnyi színpadon (Deák Bill Gyula, Sziámi, Waszlavik Gazember, Kampec Dolores stb.), idővel pedig Bubu helyett a később csatlakozó Hricz Károly (Karesz) is segédkezett a klub életében. 

A komoly váltást aztán az új helyszínen nyílt klub jelentette, az egykori Granárium Kávéház és Étterem üresen álló épületébe költözött a Zebra és lett belőle Granárium Zebra Klub, amely a kétszintes ház előnyeit kihasználva a főiskolásokkal teli városban sűrű és kiemelkedő programkínálattal könnyedén az ország jelentős klubjai közé emelkedett. A koncertek mellett filmklubok, underground partik, tehetségkutatók (Rolling Rock, WAN2) zajlottak, ahogy a klubtörténet fogalmaz: „nem volt olyan zenekar vagy parti-dj, aki ne fordult volna meg itt!” A 2000-es évek második felében aztán lassú, de folyamatos hanyatlást következett, amelyet egy vezetőváltás sem tudott megfordítani, egészen 2012-ig, amikor ismét tulajdonosváltás jött el a klub történetében. Ekkortól ismét a koncertek, és a régi arculat visszaállítása jelentette a fő csapást, számos telt házas koncerttel és az országosan is ismert „Told a májkot” tehetségkutatóval.

irodalom.jpg


--------------------------------


Mára a Zebra újra a jelentős vidéki klubok közé tartozik, a város méretéhez és a jelenleg visszafogottabb főiskolai élethez képest tartja magát az élvonalban a programkínálat terén, ami az utóbbi években bővült táncházzal, salsa-latin estekkel illetve író-olvasó találkozókkal. 2014 óta pedig újra zajlik élőzenés tehetségkutató verseny is itt, Dobbantó néven, idén zajlott a harmadik ilyen sorozat, általában ötven-hatvan jelentkezőből úgy húsz zenekar mutathatja meg magát a klub színpadán több körön át. Korábban itt tűnt fel a Fatal Error, a Mongooz And The Magnets, idén pedig a Luckies lett a nyertes. 

A Zebra ma már - nemcsak koránál fogva -  anakronisztikus szerepet tölt be. A 16 ezer fős városokban nemhogy nem tudnak Péterfy Bori & Love Band-kaliberű zenekarokat felléptetni, de egyáltalán klubokat sem képesek fenntartani. Ebben a 19. századi épületben pedig, mintha megállt volna az idő a 20. század kilencvenes éveiben. És ez persze egyáltalán nem elmarasztalás, hiszen ez egy olyan időutazásra alkalmat biztosító hely, amely során a klasszikus klubélet összes erénye meg tud csillanni: a magas lázban égő hajnali bárpultozásoktól, a kerthelyiségbeli hangoskodásokon át. Természetesen fő helyen a kisklubos, remek hangulatú koncertekig. Igazából minden város megérdemelne egy ilyen helyet, és csak nagyon kevésben akad. 

Dömötör Endre


további képek a Zebráról: 

Tankcsapda, 1993, még a régi helyen:

1993_tankcsapda.jpg


az épület a nyitás előtt 1994-ben:

1994_elottzebra.jpg


és után: 

1995_nyitaskor.jpg

oldz.jpg

csocso.jpg

dsc_1533_edited.jpg

dsc_2045_edited.jpg

kerti_dj.JPG

szt_8130_edited.jpg

zebra_cimke.JPG



A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/08/30/klubkorkep_a_szarvasi_granarium_zebra_club
Klubkörkép – a szarvasi Granárium Zebra Club
süti beállítások módosítása