Klubkörkép – a pécsi Nappali bár

2016.08.25. 17:09, rerecorder

nappali-kulso.jpg

Klubkörkép: hazai és nemhazai klubokat mutatunk be, első körben vidéki koncert- és partihelyeket, köztük legendásakat és viszonylag frisseket, olyanokat, amiket manapság gyakran emlegetnek interjúkban a zenészek a legjobbak között és olyanokat, amiket mi ajánlunk meglátogatásra. Akár zenész, akár közönség vagy, ajánlónkból megtudhatod, hogy mire számíthatsz ezeken a helyeken. A sort a debreceni Roncsbárral kezdtük, most jöjjön Pécs legfelkapottabb koncert- és találkozóhelye, a Nappali.

1. Klub neve: Nappali bár.

2. Tulajdonosa / üzemeltetője: KIRÁLY-NAPPALI Kft., Szép Tamás és Felcser Dávid.

3. Megnyitás: 2011. február 25.

4. Címe / elérhetőségei: 7621, Pécs, Király utca 23-25., +36 72 585 705 / +36 30 277 07 33, nappalibar@gmail.comhttps://www.facebook.com/nappali.bar.

5. Általános nyitva tartása: Minden nap: 09:00-03:00-ig.

belso.jpg


6. Milyen stílusokat képviselnek? Teljesen vegyes, bluestól a jazzen át a hiphopig, mindenféle underground zene,és ezek nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg. Az elmúlt 2-3 évadban, évente átlagosan 4-5  külföldi előadó lépett fel.

7. Befogadóképesség? 200 fő.

8. Termek száma? 1.

9. Kerthelyiség? Van, terasz a sétálóutcában.

10. Technikai felszereltsége? A koncertteremben komplett hangosítás és fénytechnika, igény szerint hangtechnikus, felszerelt DJ pult.

11. Backstage felszereltsége? Öltözőt, zuhanyzási pihenési lehetőséget biztosítanak.

12. Pultok száma? 1.

13. Mellékhelyiségek száma? 2.

14. Egyéb szolgáltatások? Szükség esetén szállás a klub fölötti Nap Hostelben.

nappali-bagossybrothers.jpg


15. Hány koncert/rendezvény volt 2015-ben? Körülbelül 80.

16. Hány koncert/rendezvény volt a 2016 tavaszi szezonban? Körülbelül 40.

17. Legsikeresebb koncert? Margaret Island, 2016. február 5.

18. Teltházas koncertek száma / évad? Nagyjából a koncertek fele fut teltházzal.

19. Jellemző jegyárak: Döntően ingyenesek a koncertek, kizárólag a Cseh Tamás Program által támogatott koncertek esetében van egységesen 200 forintos belépő.

belso_5.jpg


---------------------------------------

Klubtörténet:
 

"Öt éves klub, öt éve töretlen népszerűséggel" – röviden és tömören így foglalta össze a klub történetét Felcser Dávid. A klub másik tulajdonosától, Szép Tamástól kérdeztük, hogy:

- Honnan jött a klub alapítás ötlete és annak neve?

Tamás: - Húsz éve vendéglátással foglalkozom, és a szándék, hogy Pécsett, a szülővárosomban nyissak egy helyet, ahol a jó italok mellé erős kulturális töltet párosul, már elég rég érlelődött bennem. Végül Felcser Dávid barátommal 2011-ben sikerült is elindítanunk a Nappalit. Mindketten szenvedélyes zene- és művészetkedvelők vagyunk, jómagam fotósként végeztem, Dávid pedig dj. A Nappali név egy barátunk ötlete volt, aki azt gondolta, hogy úgy fog majd hozzánk járni, mintha a saját nappalijába menne ki. Valamint ez a név reflektál a hely fölött működő Nap Hostel nevére is.


- Mitől lett szerintetek ilyen sikeres a klub? Mi a titka?

Dávid: - A sikerünk legfontosabb két záloga a zenei sokszínűség és a vendéglátáshoz való hozzáállásunk.


- Milyen szempontok szerint választotok fellépőket?

Dávid: - Leginkább saját ízlés, és szimpátia alapján.


- Milyen egyéb programokat kínál a Nappali?

Dávid: - Kiállítások, könyvbemutatók, irodalmi estek, sajtótájékoztatók, közéleti, társadalmi témájú előadások, beszélgetések is előfordulnak a bárban.


- A jegyárak hogy alakulnak?

Dávid: - Alapvetően ingyenes a klub, kizárólag a Cseh Tamás Program által támogatott koncertek esetében szedünk jegyet, egységesen 200 forintos áron.


nappali-azegyiktulaj-felcserdavid-alias-pelo-es-bodoo.jpg

----------------------------------


Nem tűnik túlzásnak, amikor az hangzik el, hogy Pécs a magyar Manchester. Egyes pécsiek szerint a város inkább a magyar Bristol, de tetszés, vagy ízlés szerint beírhatnánk a világ bármely pezsgő zenei életéről híres városát, a lényegen nem változtat. Nem múlik el úgy év, hogy ne bukkanna fel és ne futna be szép karriert egy-egy újabb pécsi zenekar, előadó vagy dj.

És hogy miért is fontos egy szórakozóhely bemutatásakor aláhúzni ezt a fenti, régóta hangoztatott párhuzamot? Mert a Nappali szellemiségét is ez lengi körül és ez jellemzi legjobban. Például az olyan pillanatok, amikor a Mongooz And The Magnet és a Junkie Jack Flash tagjai egy átlagos péntek estén a Nappali teraszán örömzenélnek, csak úgy maguknak és a haveroknak spontán, egy szál akusztikus gitárral.

A pécsi sétáló, azaz Király utca jobbik felén lévő szórakozóhely (ott ahol már kevesebb a puccos turistamágnes-étterem) alapvetően nem koncerthelyként indult, persze az évek során az is lett belőle, noha alapvetően egy hagyományos bárként indult. Ami aztán szinte percek alatt kulthellyé vált, hiszen rögtön indulása után ide kezdett járni és azóta is idejár mindenki, aki a pécsi undergroundban (vagy akár overgroundban) számít. Akár a fent említett és más zenészek, de folytatható a sor ismert helyi írókkal, színészekkel, képzőművészekkel. Aki a Nappaliban akar szórakozni, az azért is teszi, mert ezekkel az arcokkal akar egy levegőt szívni.

Adott tehát egy nagyon masszív törzsközönség, amely nyitott az új dolgokra. Ezért is válhatott az egyik legjobb pécsi koncerthellyé a Nappali, hiszen akármilyen friss zenei produkció érkezik a bárba – stílustól függetlenül, jó eséllyel érdeklődő közönség és zsúfolt klub várja. A zsúfoltság szerencsére nem azt jelenti, hogy órákig kell sorban állni piáért, főleg ha valamelyik helyi celebritással állsz a pultnál. Az italkínálat rendben van, főleg helyi vagy környékbeli alkoholokra helyeződik a hangsúly.

nappali_bejarat_feny.jpg


A klub egyik hátránya, hogy nem klasszikus koncerthelynek indult. Egyrészt előfordul, hogy az asztalok között össze-vissza állnak és ülnek a nézők az előadások alatt. Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy meghitt csendesülős bulival, vagy épp egy táncolós rendezvénnyel van dolgunk. Másrészt sokak ilyenkor a pultnál púposkodnak, így előfordul az is, hogy oda koncentrálódik a tömeg egy jó része, ami a fellépőknek is kellemetlen lehet.

Ugyanebből az okból (mármint hogy nem egy koncertteremről van szó) nyilván sokan a hangzásba is beleköthetnének azok közül, akik csak egy koncert miatt akarnának a bárba jönni. Ugyanakkor ha van hangmester – és bizony a fontosabb fellépéseken a leginkább legendás helyi hangmérnök, Fidó bácsi felügyel –, akkor a maximumot ki tudja hozni az terem akusztikai adottságaiból.

A zenei felhozatal itt tényleg nagyon vegyes. Beesik időnként egy-két külföldi fellépő is, de főként a hazai másod- és harmadvonal dominál. Olyan fontos fellépőket hoznak el, akik amúgy nem igen fordulnának elő a város más klubjaiban: iamyank, Mayberian Sanskülotts, Poniklo Imre, vagy épp a veterán Balaton zenekar. Emellett gyakran, heti rendszerességgel chilles lemezpörgetésekre is lazulhatnak az arra sóvárgók. A napközbeni programok között gyakori vendég a lemezbörze, de DJ Vadim is tartott itt már közönségtalálkozót. Szóval pont így képzel el az ember egy vidéki kulthelyet a 2010-es években.

Dömötör Géza


további képek a Nappaliról:

belso_2.jpg

belso_3.jpg

belso_4.jpg

belso_6.jpg

kiallitas_2.jpg

lemezborze.jpg

nappali-junkiejackflash.jpg

nappali-poniklo.jpg

nappali-vigmiska.jpg

nappali_bent.jpg

nappali_kint.jpg


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/08/25/klubkorkep_a_pecsi_nappali_bar
Klubkörkép – a pécsi Nappali bár
süti beállítások módosítása