Klubkörkép – a miskolci HELYNEKEM

2016.08.29. 16:39, rerecorder

bejarat.jpg

Klubkörkép: hazai és nemhazai klubokat mutatunk be, első körben vidéki koncert- és partihelyeket, köztük legendásakat és viszonylag frisseket, olyanokat, amiket manapság gyakran emlegetnek interjúkban a zenészek a legjobbak között és olyanokat, amiket mi ajánlunk meglátogatásra. Akár zenész, akár közönség vagy, ajánlónkból megtudhatod, hogy mire számíthatsz ezeken a helyeken. A sort a debreceni Roncsbárral kezdtük, onnan ugrottunk Pécsre, a Nappaliba, aztán északra, Győrbe a Rómer Házba, majd az országhatáron is átkeltünk a nagyváradi Moszkva Kávézó kedvéért, vissza Pécsre, a Pécsi Est Caféba, most pedig Miskolcra, hogy a közel négy éve nyílt, sok zenész által nagyon szeretett HELYNEKEMet bemutassuk.

1. Klub neve: HELYNEKEM

2. Tulajdonosa / üzemeltetője: Borsod-Bos 2004 Kft. – Makai András, Hankó Béla, programszervező: Makai-Hankó Vanda.

3. Megnyitás: 2012. november 24.

4. Címe / elérhetőségei: Miskolc 3525 Széchenyi u. 30., http://helynekem.hu/programok, telefon: 70 538 1187, email: helynekemmiskolc@gmail.com

5. Általános nyitva tartása: kedd-csütörtök 13:00-0:00, péntek-szombat 13:00-04:00.

koncert_bohemians.jpg 

6. Milyen stílusokat képviselnek? A HELYNEKEM alapvetően élőzenés klub egy 400 fő befogadására alkalmas koncerttérrel, ahol minden pénteken és szombaton koncerteket tartanak. Az elmúlt több mint három év alatt megfordult itt a hazai zenei szakma számos képviselője, olyan élvonalbeli zenekarok adtak klubkoncertet Miskolcon, mint pl. a Quimby, a Punnany Massif, a Csík, a Budapest Bár, a Vad Fruttik, a Kiscsillag és Péterfy Boriék. Mindemellett a fiatal zenekarok is megmozgatták már a miskolci közönséget. A Bohemian Betyars koncertjével nyitott meg a ház 2012-ben, a zenekar erre az alkalomra készítette el a Helynekem című számot, mindez azóta is tökéletesen kifejezi azt a hangulatot, ami a Helynekemben várja közönséget. A koncert utáni after partyk arra adnak lehetőséget, hogy Miskolc belvárosában hajnalig lehessen bulizni.

7. Befogadóképesség? Összesen 700 fő.

8. Termek száma? Hat.

9. Kerthelyiség? Nyáron nyitva tart a HELYNEKEM Terasz, aminek érdekessége, hogy egy Szinva patak felett átívelő kivilágított üvegterasz.

10. Technikai felszereltsége? Családi vállalkozásban nyílt meg a HELYNEKEM, mindig azt tartották szem előtt, hogy mind a zenekarok, mind a közönség otthonosan érezze magát náluk. „Úgy csináljuk, mintha a nappalinkban csinálnánk minden pétek-szombaton egy jó házibulit. Ehhez hozzátartozik, hogy a pultszemélyzet, a technikus kollégák, a biztonsági őrök is együtt tudjanak lélegezni ezzel a nagy méretű nappalival.” A koncerttér, a kiszolgálóegységek a közönségért vannak, a zenekarok kényelméhez viszont hozzájárul az is, hogy milyen technikai felkészültség és személyzet várja őket a házban: „a fény-és hangtechnikai profizmus elengedhetetlen ahhoz, hogy mind alkotó, mind befogadó oldalról élmény legyen a koncert. Folyamatosan fejlesztjük a technikai hátteret, olyan a HELYNEKEM színpad, amire büszkén kísérhetem fel a legnagyobb zenekarokat is.”

11. Backstage felszereltsége? Kényelmes kanapék, külön hűtő, mellékhelység és zuhanyzó, jó kilátással a színpadra.

12. Pultok száma? Három.

13. Mellékhelyiségek száma? Három (a romkocsmában, a koncerttéren, a teraszon + egy még a backtstage-ben).

14. Egyéb szolgáltatások? Tavaly bővült a klub a HELYNEKEM Konyhával – egy street food étteremmel –, egyelőre olasz típusú pizzák közül választhat a közönség, de a tervek között szerepel a kínálat bővítése. A koncerttér mellett üzemel az emeleti romkocsma, három tematikus szobával (zene-színház-irodalom), amelyek otthont adnak irodalmi és kisebb színházi rendezvényeknek és itt talált kuckóra a Miskolci Nemzeti Színház is. A klubban rendszeres tartanak slam poetry-esteket, így az elmúlt években kialakult egy fix slam versenyző csapat is, akik közül már sokan mutatták meg magukat az ország slam színpadjain. A HELYNEKEM Színházi Labor, kísérleti színházként a házban talált „laborra”, innen indulnak az országos színházi találkozókra, ahol kiemelkedő eredményeket értek el.

terasz.jpg


15. Hány koncert/rendezvény volt 2015-ben? Körülbelül 100 koncert került megrendezésre az elmúlt évadban. Elsődlegesen pop-rock koncertek, de helyet kap a metal, hiphop vagy a megzenésített vers is.

16. Hány koncert/rendezvény volt a 2016 tavaszi szezonban? Körülbelül 30 koncert.

17. Legsikeresebb koncert? „Nehéz kiemelni egyet, hiszen nem mindig ugyanazt jelenti a sikeres koncert, van, amikor a közönségszám döntöget rekordot, van amikor a hangzás vagy a színpad látványa ámulatba ejtő vagy a közönség hangulata, a zenekar színpadi jelenléte miatt könyvelhető el legsikeresebb koncertnek. Talán a nyitást lehetne kiemelni, amikor a Bohemian Betyárs adott egy fergeteges, teltházas koncertet – fél óra alatt minden jegy elkelt!” Egy kis történet a szervezők leleményességéről: a Csík zenekar idei koncertjén egy kis technikai baki miatt kinyílt az üvegtető a zuhogó esőben, így a zenekar és a közönség egy része ázni kezdett. Ám a koncert nem szakadt félbe – körülbelül két szám erejéig esernyők alatt játszott a zenekar, amíg a malőrt orvosolták a technikusok.

18. Teltházas koncertek száma / évad? Harminc.

19. Jellemző jegyárak? Átlagban 1500-2500 Ft között mozog a koncertjegy, az after partykra pedig mindig 500 Ft-ért lehet 23:30 után bejutni a klubba.

zeneszoba.jpg

Klubtörténet:

Hankó Vanda így mesél erről: „közösen dolgozunk apával a mindennapokban, a háttérben a férjem és az egész család besegít, így a HELYNEKEM olyan nekünk mint egy gyerek, aki szépen cseperedik a kezünk alatt. A név kiválasztásakor egyértelmű volt, hogy mit szeretnénk: kellett egy hely Miskolcon ahova koncertre lehet menni: kellett egy hely nekünk! Rengeteg az élmény, az emlék az elmúlt három évből, nagyon sok előadó zenekar fordult meg már nálunk, mindegyikhez van a HELYNEKEMnek egy külön sztorija és persze minden estéről van egy jó sztorija a HELYNEKEM-csapatnak is és remélem a miskolci közönség is őrzi vagy éppen meséli valahol a kedvenc helynekemes történetét…”

-----------------

akusztikus_koncert.jpg


A Helynekem komoly hiányt igyekszik pótolni Miskolcon és környékén, hiszen az ehhez hasonló profilú Vian klub évekkel ezelőtt bezárt, és azóta nem igazán volt egy kortárs zenei klub a városban. A nyitás óta, jó négy éve azonban a városban szinte minden zenei stílus rajongói elégedettek lehetnek, a jazztől, a metálon, punkon és popon át az elektronikus irányzatokig mindenkit megszólít a Helynekem. A hely ezzel együtt több mint egy zenés szórakozóhely. Kortárs kiállítások, könyvbemutatók, beszélgetések is zajlanak. Az egyik leginkább népszerű irányzat pedig a slam poetry! Kreatív, tehetséges és többnyire jó előadókészséggel megáldott fiatalok a színpadon, lelkes hallgatóság a másik oldalon a középiskolásoktól kezdve fölfelé, szinte minden korosztályból. A romkocsma és a terasz az egyszerű hétköznapi sörözésekhez is kellemes helyszínt jelent, a zegzugos szobákkal, a Szinva patak fölé nyúló részeivel. A pultosok jó fejek, a kidobókkal nincs baj, a hangzás általában jó, kritika talán csak azt érheti, hogy hét közben a háttérzene nem mindig eléggé változatos. A Helynekem egy nagyon felkapott hely, előfordul, hogy nagyobb koncertekre nem lehet beférni, a péntek és szombat esti Video Discora pedig mindenféle más szórakozóhelyről is érkeznek fiatalok, szóval szerencsére itt nagyon zajlik az élet!

Darázs Richárd


további képek a Helynekemről: 

felolvaso_est.jpg

folyoso.jpg

iroda_galeria_tanchaz_059.jpg

iroda_galeria_tanchaz_077.jpg

irodalomszoba.jpg

kiallitas.jpg

koncert_carbon.jpg

koncert_ter_fal.jpg

marci.jpg

szinhaz_szoba.jpg

wonderground.jpg

zene_szoba.jpg




A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/08/29/klubkorkep_a_miskolci_helynekem
Klubkörkép – a miskolci HELYNEKEM
süti beállítások módosítása