Klubkörkép – a nagyváradi Moszkva Kávézó

2016.08.27. 20:04, rerecorder

aa_nyito.jpg

Klubkörkép: hazai és nemhazai klubokat mutatunk be, első körben vidéki koncert- és partihelyeket, köztük legendásakat és viszonylag frisseket, olyanokat, amiket manapság gyakran emlegetnek interjúkban a zenészek a legjobbak között és olyanokat, amiket mi ajánlunk meglátogatásra. Akár zenész, akár közönség vagy, ajánlónkból megtudhatod, hogy mire számíthatsz ezeken a helyeken. A sort a debreceni Roncsbárral kezdtük, onnan ugrottunk Pécsre, a Nappaliba, aztán északra, Győrbe a Rómer Házba, most pedig az országhatáron is átkelünk, hogy a nagyváradi Moszkva Kávézót, azaz egy kétszintes, soktermes, leginkább klasszikus pesti romkocsmákat idéző klubot mutassunk be.

1. Klub neve: Moszkva Kávézó

2. Tulajdonosa / üzemeltetője: Gulas Exotic s.r.l. (tulajdonosok: Schmieder Árpád, Szőnyi József, George Staicu).

3. Megnyitás: 2009.

4. Címe / elérhetőségei: Nagyvárad, str. Moscovei 8., www.moszkva.org, moszkvapr@gmail.com, https://www.facebook.com/MoszkvaCafe.

5. Általános nyitva tartása: Hétköznapokon 12:00 – 02:00, hétvégéken (péntek és szombat): 14:00 – 04:00.

menu.jpg


6. Milyen stílusokat képviselnek? Alapvetően a mainstream zenei stílusokat kikerülve minden műfajnak jut hely. Poprock 20%, Világzene 20%, Jazz 15%, Népzene 5%, Hiphop 5%, Keményebb rock/metal 5%, Experimental 5%, Elektronikus zene 25% (ez erősen emelkedő tendenciát mutat). Sok nem zenei program is van (saját és külsős szervezésűek is): két filmklub, kvíz, irodalmi kör, táncklub, évszakonként vásárok, pop-up market, jóga, hamarosan az egyik teremből galéria lesz, és így tovább.

7. Befogadóképesség? A legnagyobb koncertek 500 fő felett voltak, a bukaresti Colectiv szórakozóhely katasztrófája óta a biztonsági szabályok 300 főt engednek meg.

8. Termek száma? Hét (ebből egy koncert- és egy elektronikus partyterem, az Apple Room).

9. Kerthelyiség? Egy utcára nyíló emeleti terasz, és egy udvari garden.

10. Technikai felszereltsége? A klub rendelkezik hang- és fénytechnikával, ezek egyszerre több helyszínt is ellátnak (koncertterem, Apple Room, nyáron a Moszkva Gardenben, azaz a lenti teraszon megrendezett koncertekhez), illetve szükség szerint a technikai stáb ezeket kiegészíti a fellépő együttesek ridereinek megfelelően. "A hangosításhoz egy nagyváradi high-end egyedi hangfalépítő hangsugárzóit használjuk, a hangosítás minősége mára a legjobb magyarországi és romániai koncerttermek minőségével vetekszik. Az Apple Roomnak elektronikus zenére állíttattunk össze egy rendszert, amely ugyancsak kiemelkedő minőségű ebben a stílusban."

11. Backstage felszereltsége? A backstage a koncertteremmel szomszédos, kanapékkal, fotelekkel, dohányzóasztallal felszerelt helység, itt a fellépők zavartalanul készülődhetnek, fogyaszthatnak, de a rajongókat is fogadni tudják. Cateringet a közeli vendéglőből lehet rendelni igény szerint, a szálláshely keresésben szintén segíteni tudnak.

12. Pultok száma? Egy az udvaron, kettő az emeleten, illetve ősztől lesz egy pult az Apple Room első helységében is.

13. Mellékhelyiségek száma? Egy női, egy férfi.

14. Egyéb szolgáltatások? Az őszi és téli szezonban egy gyorsétkezde működik a bejárattal szemben, amelynek neve Iván.

vasar_3.jpg


15. Hány koncert/rendezvény volt 2015-ben? Kb. 80 zenei esemény, jobbára koncertek.

16. Hány koncert/rendezvény volt a 2016 tavaszi szezonban? 15 (a Colectiv után a koncertterem hónapokra be volt zárva, emiatt a tavaszi szezon kicsit nehezebben indult).

17. Legsikeresebb koncert? Kispál és a Borz, Quimby, Zagar, Carbonfools, Lemon Bucket Orchestra és sok más.

18. Teltházas koncertek száma / évad? Évi 2-4 (a régi 500 fővel számolva).

19. Jellemző jegyárak: Koncert: 10-35 lei (azaz 700-2500 Ft), party: 10-15 lei (azaz 700-1000 Ft).


koncert_kispi.jpg

--------------------------------------------------

Klubtörténet

A Moszkva 2009-ben alakult két nagyváradi, és egy magyarországi, akkor 25 éves fiú együttműködésével, különösebb vendéglátós és zeneipari tapasztalat nélkül. A Moszkvát a srácok lelkesedése, és az eleinte főleg magyar ajkú közönség önkéntes aktivitása formálta a ma ismert szórakozóhellyé. A hét év során többször történt átalakulás, akár a helyen, akár a tulajdonosi körben. A jelenlegi tulajdonosok egyike egy táncos a Nagyváradi Szigligeti Társulatból, másikuk szabadúszó grafikus, a harmadik tulajdonos-üzemeltető pedig egy volt bankos, ő, Schmieder Árpád kalauzolta a Recordert. „Mindhármunk közös tulajdonsága, hogy a művészetek különböző ágaiban hosszú ideje van valamilyen komolyabb jártasságunk.”  

apple2.JPGA Moszkva (nevét az utcáról kapta) nyitása óta évről évre bővült újabb termekkel, a koncerttermet az alapítás után két évvel nyitották meg. A legutóbbi projektjük pedig az Apple Room nevű elektronikus tánczenei klubhelyiség átalakítása, kialakítása volt: „itt az elektronikus zenére fókuszáltunk erre kihegyezett hangrendszerrel, visual mappinggel, fényekkel, illetve egy nagyon minimal belső designnal. Az elektronikus zenei kultúrát szeretnénk nem csak a hétvégi partyk formájában megrekeszteni, hanem igyekszünk megmutatni egy komplexebb képet, amelybe bele tartozik a modern vizualitás, zeneelmélet, a fontosabb bulik előtt például beszélgetéseket szervezünk a dj-kkel és a hallgatókkal, az Apple Room Records oldalunkon gondosan válogatott zenéket, cikkeket, saját podcasteket osztunk meg a közönséggel. Az Apple Roomnak jelenleg két stabil lába alakult ki, a minimal techno (román techno), és a psytrance/goatrance, amelyekben Romániában és Magyarországon is felhívtuk a szakma figyelmét. A Green Apple projektünkben pedig zenélési lehetőséget biztosítunk fiatal tehetséges dj-knek, ahol első lépésben a belső teraszunkon rakhatnak zenét egy egész estén keresztül, ha ügyesnek bizonyulnak, az Almában játszhatnak kisebb nevekkel, kicsit komolyabb tapasztalattal pedig nagyobb vendég dj-k mellett zenélhetnek majd. Őszre az Apple Room Project szélesebb megismertetésére kétnapos showcase-t (egy nap techno, egy nap psytrance ugyanazon város két különböző klubjában pénteken és szombaton) szervezünk Kolozsváron és Temesváron, valamint egy budapesti showcase részletei is körvonalazódnak már.”

A budapesti szórakozóhelyek közül leginkább a Fogas és az Instant hangulatát idéző soktermes Moszkva Kávézó az idei őszi szezonra egy non-profit képgaléria, a Moszkva Galéria megnyitását készítette elő az egyik terem átalakításával, ahol kezdő festők és fotósok állíthatják ki képeiket. „A Moszkva egyik büszkesége a sok szépség mellett a koncertplakátok, majdnem valamennyi, nálunk szervezett koncerthez, bulihoz művészi igényű plakátot készíttetünk a grafikusunkkal, amellyel már sok galériát meg lehetne tölteni, közülük jó párat megnézhettek a Facebookon a képgalériában.”

garden.jpg

----------------------------------------


"Az egyetlen multikulturális központ Nagyváradon" -
ahogy a hely hirdeti magát saját oldalán. És valóban, a 200 ezres népességű (abból közel ötvenezer magyar ajkú), patináját bizonyos részein szépen őrző nagyvárosban a rendszerváltás után sokáig üresen álló, korábban szintén kulturális (még korábban nyomdai, azelőtt pedig lakóházi) funkciót betöltő épületben augusztusi ottjártunkkor is többféle kultúrkör igényeit elégítik ki az összetételében természetesen szintén többnemzetiségű vendégeknek (brazil-francia-balkáni jazzes világzene a koncertteremben, kolozsvári techno dj-k az Apple Roomban). A klub indulása idején inkább magyarországi előadók léptek fel a koncertteremben és a helyi magyar közösségre céloztak a programokkal, ma már - főleg a kéttermes, koncertet és tánczenét egyszerre prezentáló programmal - teljesen vegyes a látogatók és így a pultosok összetétele is, de az angol minden nyelvi problémát áthidal. A romkocsmák eklektikus berendezését és díszítését magabiztosan hozó belső terek kellően vendégcsábítók, pláne az az emeleti, utcára néző tágas terasz, ahol nyárestén igen jóleső néhány ital. Összességében elmondható, hogy bármelyik vidéki nagy- és közepes magyarországi város boldog lenne egy ilyen szórakozóhellyel, pláne, ha ott is a Moszkva Kávézó árlapja lenne érvényben. 

Dömötör Endre


további fotók a Moszkva Kávézóról: 

pul_3.jpg

pult.jpg

pult_2.jpg

pult_4.JPG

regen.jpg

stab_1.jpg

lepcsohaz.jpg

szoba.jpg

szoba_2.jpg

szoba_3.jpg

terasz_1.jpg

terasz_2.jpg

terasz_3.jpg

udvar_sok.jpg

udvariparti.jpg

garden3.jpg

eloadas.jpg

vasar.jpg

vasar_2.jpg

apple.JPG

apple_saboar.jpg

folyoso.JPG

folzoso2.JPG

szilveszter.JPG

hazi_keszitesu_plakatok.jpg

hazi_polok.jpg

koncert_kisp.jpg

koncert_pas.jpg

received_1066303063400527.jpg

received_1068056483225185.jpg

received_1135090536521779.jpg

logo_1.jpg




A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/08/27/klubkorkep_a_nagyvaradi_moszkva_kavezo
Klubkörkép – a nagyváradi Moszkva Kávézó
süti beállítások módosítása