Globálradar – Catfish And The Bottlemen (+ Lemezkritika)

2016.07.06. 09:00, prerecorder

19-og.jpg

A Catfish And The Bottlement, a Recorder negyvenkettedik számában mutattuk be a Globálradar rovatunkban. A walesi egyen-indierock/posztpunk zenekar, akik egy bed & breakfastben alakultak, májusban adták ki második nagylemezüket a The Ride-ot, amiről kritikát is közlünk.

Megalakulás éve: 2007.

Honnan: Llandudno, Wales.

Tagok: VanMcCann (ének, gitár), „BondyBond (gitár), „BenjiBlakeway (basszusgitár), „BobHall (dob).

Stílus: Indierock.

Kiadók: Size, Communion Records, Island, Capitol, Universal.


7_5.jpgOlyan, mint
az Arctic Monkeys – mondhatták rájuk egyértelműen eleinte, ma már hozzá lehet tenni, hogy: meg mint a Libertines és a Kings Of Leon szerelemgyereke.

Történet: Amikor Angliában születtél, de a szüleid egy észak-wales-i tengerparti városkában nyitnak fogadót, akkor elkezdesz gitározgatni. A zenekar két alapító tagjára is igaz a fenti megállapítás, további érdekesség, hogy kezdetben – jó marketinggel – nagy koncerthelyszínek parkolójában kezdtek gerillakoncertezni, így, amikor mondjuk vége lett a Kasabiannek, az autóikhoz tóduló rajongók belefutottak egy másik buliba. Gyorsan nőtt is az Üvegemberek közönsége, de aztán a Nagy-Britanniában aranylemezig jutó 2014-es debütálás előtt az egyik alapító gitáros kilépett. A társaság azonban megerősödve jött ki szituációból, 2015-ben sokat koncerteztek és a szigetország egyik legnépszerűbb fiatal zenekarává váltak, akik május végén érkező második, érettebb és karakteresebb albumukkal még feljebb léphetnek.

Megjelenések: Poetry & Fuel (EP, 2009), Beautiful Decay (EP, 2010), The Balcony (album, 2014), The Ride (album, 2016) + egy rakás kislemez, közte eddigi legnagyobb slágerük, a 2014-es Kathleen.

Mellékprojektek: Billy Bibby & The Wry Smiles – kilépett alapító gitárosuk 2015-ben indult új együttese.

Szexepil: Nevüket egy ausztrál utcazenésztől kölcsönözték, aki sörösüvegeken játszik Catfish The Bottleman néven – a mai napig (2015-ben találkoztak és zenéltek is együtt).

Legnagyobb eredmény, elismerés: Idén megnyerték a Brit Awards-on a legjobb feltörekvő brit zenekar díját.

Radarjel-erősség: Egy sláger nagyon befuttathatja őket.


ITT OLVASHATSZ MÉG TÖBB ÚJ ELŐADÓRÓL!


articlesharedimage-61657.pngCatfish And The Bottlemen: The Ride

Kiadó: Capitol Records

Megjelenés: 2016. május 27.

Stílus: indierock

Kulcsdal: Twice

A Catfish And The Bottlemen 2014-ben adta ki első nagylemezét a The Balcony-t, ami az utóbbi évek egyik legnépszerűbb debütáló albuma volt az indiepopos stíluson belül. Érdekes módon ezen a lemezen még kevésbé volt érezhető példaképeik, az Oasis vagy éppen az Arctic Monkeys hatása, ami a mostani The Ride-on viszont már teljességgel észrevehető. Friss kiadványuk energikus és könnyen emészthető dalokból áll, vannak köztük tökösebb számok, mint például az Oxygen, illetve helyett kapott a melankólia is, amit a Heathrow képvisel. Korábban azt jósoltuk, hogy egy slágertől nagyon befuthat a zenekar, erre viszont még várnunk kell. 

7/10

Mihályi Dávid


a zenekar energikus albuma:


a 7-hez készült stúdióklip:

https://recorder.blog.hu/2016/07/06/globalradar_catfish_and_the_bottlemen_lemezkritika
Globálradar – Catfish And The Bottlemen (+ Lemezkritika)
süti beállítások módosítása