Harmincéves jubileumi turnéra indul a Tudósok

2016.01.15. 12:00, rerecorder

tud_img_7971.JPG

A Tudósok zenekart pontosan harminc éve, 1986 elején, az akkor húszéves festő, zenész és író drMáriás társaival együtt alapította a vajdasági Újvidéken. A csapat meghatározó figurái közé tartozott a kezdeti években Bada Dada énekes/költő, aki a kezdetektől 1996-ig volt a Tudósok tagja. A délszláv háború elől Magyarországra költöző zenészek a kilencvenes évek elején Budapestre tették át a székhelyüket. A zenekar drMáriás vezetésével, folyamatosan megújuló tagsággal azóta is szünet nélkül működik. A harmincéves fennállásukat egy évig tartó koncertsorozattal ünneplik, melynek első állomása Budapesten lesz a Kuplungban ma, január 15-én este.

A Tudósok a magyar underground állandó bástyája, amely három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a jazz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti perfomansz, a fekete színház és egyéb műfajokat a duótól a nagyzenekarig tartó felállásban. Mi is, itt a Recordernél nagyon szeretjük a zenekart 2013-as és 2014-es lemezüket is beválasztottuk az évi kedvenceink közé és számos premiert tartottunk a zenekar dalainak (Feltöltelek, Minden Sztálin, Minden Hitler), klipjeinek (Rohanok egy tolókocsiban érted, Pörgök a fejemen). 


ITT PEDIG A FRONTEMBERT DRMÁRIÁST FAGGATUK KEDVENC LEMEZEIRŐL, AZ ŐT ÉRT HATÁSOKRÓL.


A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más. A Tudósok története a Nem élhetek Milosevic nélkül című, drMáriás által jegyzett kötetben olvasható.

a harmincéves fennállásukat tehát egy évig tartó koncertsorozattal ünneplik, melynek első állomása Budapesten lesz a Kuplungban ma, január 15-én este, Facebook-eseményoldal (egy héttel később január 22-én Győrben, a megújult Rómer házban játszanak)


a zenekar legutóbbi kiadványa, a tavaly évvégi Groteszk=The Best Of Karcsi, amely a Tudósok-dalok állandó szereplőjének, Karcsinak a megjelenéseit gyűjti össze: 


nyitókép:
A38

https://recorder.blog.hu/2016/01/15/ma_inditja_harminceves_jubileumi_turnejat_a_tudosok
Harmincéves jubileumi turnéra indul a Tudósok
süti beállítások módosítása