Dalpremier! Tudósok: Minden Sztálin, Minden Hitler (Operett)

2014.03.31. 11:45, rerecorder

tudósok.jpg

Pont a csodálatos Tudósok ne készülne a választásokra? A tavalyi év egyik legjobb lemeze (A legszebb szerelmes dalok) és a hozzá tartozó klipek (Pörgök a fejemen, Ha fojtogatsz, Rohanok egy tolókocsiban érted) után itt egy új Tudósok-szám, egy diszkós-politikus dadaista vígeposz, amely vidám újrahasznosítása a politikus hulladékoknak. Persze lesz a választások előtti éjszakán egy kiállításmegnyitóval egybekötött kollektív őrületvidámság is a Rohamban.

Nos, a Tudósok ezúttal egy kérlelhetetlenül előrenyomuló ritmusú dallal, a Minden Sztálin, Minden Hitlerrel jelentkezett, amelyet természetesen az aktuális országgyűlési választás, szűkebben pedig a hazai politikai kultúra ihletett. Egy fantasztikus Tudósok-koncert története elevenedik meg, amelyen megjelenik Hitler ("az egyiküknek kis bajsza volt és idegesen rángott a feje, nagyon ordibált és ugrált") és Sztálin ("a másiknak meg nagy bajsza és gyilkos tekintete, aki maga körül mindenkit elkaszált"). Aztán jön egy afterparty, ahol eldurvulnak az események, de főhőseink persze továbbélnek és szép koalícióban működnek együtt örökkön-örökké ("kicsit a Parlamentben ülünk, kicsit tőzsdézünk, kicsit eszünk, iszunk, dugunk, leginkább pedig vidáman, egymást segítve közösen vállalkozunk!").

Persze drMáriást is megkérdeztük a dalról: „ezt a számot annak a jegyében írtam, hogy a politika milyen csodálatos módon képes összeugrasztani, örök ellenséggé tenni egykori barátokat, miközben a nagy ellenálló felek folyton szépen összeborulnak. Arról szól, hogyan viszonyulunk a kizárólagos hozzáállásokhoz, vidám újrahasznosítása a politikus hulladékoknak. Egy rövid dadaista vígeposz arról, hogy ma csakis a tömeggyilkosok az igazi sztárok és a dal a nagy választások előtt felvillantja a megoldást is. Azok előtt a választások előtt, ami tökéletesen olyan, mintha Godot-ra várnánk.

A dalhoz kapcsolt YouTube-videón (és nyitóképünkön) drMáriás Szlovák lányok, Adolf-dildóval című festménye látható, a választást megelőző szombat éjszakai Tudósok- és Szagos Hörigekkók-koncert előtt pedig kiállítás is nyílik a frontember alkotásaiból, a festményeken is a politikus hulladékok vidám újrahasznosítása jelenik meg.

LEMEZTÁSKA-INTERJÚNK DRMÁRIÁSSAL KEDVENC ALBUMAIRÓL, AZ ŐT ÉRT HATÁSOKRÓL.

az április 4-i pécsi és az április 5-i budapesti koncert Facebook-eseményoldala, itt pedig további képek drMáriás oldalán, illetve további rengeteg zene a Tudósoktól 


és akkor maga a csodálatos dal: 

https://recorder.blog.hu/2014/03/31/dalpremier_tudosok_minden_sztalin_minden_hitler_operett
Dalpremier! Tudósok: Minden Sztálin, Minden Hitler (Operett)
süti beállítások módosítása