Globálradar - Shura

2015.08.19. 15:00, Frontrecorder

shuraindex.jpg

Cyndi Lauper Time After Time-ját ugye mindenki ismeri? Eddigi dalai alapján az elektropopcsajok új üdvöskéje, Shura egy egész hangzás- és hangulatvilágot épít erre az 80s balladára – és nagyon jól teszi.

shura.jpgIndulás: 2014.

Honnan: Manchester.

Stílus: Összetört szívek szintipopja.

Kiadó: Polydor, Universal.

Olyan, mintha Solange permanens szerelmi bánatban szenvedő húga lenne.

Történet: Az arcvonásaiban picit a fiatal Madonnára emlékeztető Shura félig orosz –színésznő édesanyja ágán –, bánatos és érzéki zenéjében viszont nyoma sincs ennek, van viszont tagadhatatlanul (ő maga is elismeri) a nyolcvanas évek szintis popzenéjének, Prince-nek és a belőlük ugyancsak merítő Dev Hynes produkcióinak (főleg a Blood Orange-nek), illetve a szívkiöntős dalnokhagyományoknak. Mert hogy a művészcsaládból származó (apja dokumentumfilmes, fiú ikertestvére színész) Aleksandra Denton, miután gyerekként pop- és rockdinoszauruszok (Elton John, Phil Collins, Peter Gabriel, Pink Floyd) jelentették a fő zenei táplálékát, folkos gitáros-énekesnőnek indult tinédzserként (13 évesen kezdett gitározni, 16 évesen dalokat felvenni). Aztán felfedezte drum and bass-dj bátyja lemezeit és azokon keresztül az elektronikus zenét – különösen a triphop fogta meg –, majd amikor szerelembe esett a Roland Juno-106-os analóg szintetizátorral, végleg eldőlt, merre tovább. (Fun fact: angolszakos egyetemistaként egy évet halasztott, ez alatt az Amazonas vidékén pumamentők munkáját segítette.) 2011-ben lett egy mentora, az iráni származású producer, Hiatus, akivel két évig dolgozott együtt (2013-as albumának négy számában is énekel), de mivel úgy érezte, nincs elég önálló tere az alkotófolyamatban, ki- és továbblépett ebből a munkakapcsolatból. Azóta övé a teljes kreatív kontroll, a dalszerző-producer-énekesnő a klipkészítést is kitanulta a YouTube-ról, debütáló dala, a Touch videóját maga rendezte. Ez a szám meg is hozta számára a szokásos zeneblogos áttörést tavaly, idén pedig már egy nagykiadó hátszelével dolgozik bemutatkozó albumán (fun fact 2: saját kiadói cége neve Bsessi, ami arabul ciciket jelent), és legutóbbi kislemeze, a White Light fátyolos italodiszkójából kiindulva reméljük, Shura tartogat még hasonló meglepetéseket.

Megjelenések: Eddig csak single-ök: Touch, Just Once, Indecision (2014), 2Shy, White Light (2015).

Mellékprojektek: Videókészítés.

Szexepil: Az érzelmek kendőzetlen kifejezése.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Felkerült a BBC Sound Of 2015 longlistjére, Jessie Ware és a Jungle is a rajongója (előbbit ő, utóbbi őt remixelte).

Radarjel-erősség: Jellegzetes, egységes stílus, perfektül működő dalok, nagykiadós támogatás, ez együtt elvileg elég a szélesebb sikerhez, a folyamatosan telítődő elektropopperina mezőnyben mindenesetre simán megvan a helye.


Három az egyben - a 2Shy, az Indecision és a Touch performance videója:


egy eddig még meg nem jelent dala élőben:


és a 2Shy a Mumford & Sons (!) előadásában:

https://recorder.blog.hu/2015/08/19/globalradar_shura
Globálradar - Shura
süti beállítások módosítása