A pop felfalta önmagát - albumhallgató

2014.02.12. 19:37, rerecorder

angelolsenfl_wide-55e54af8f95e9c3408db19942cf0a384a0b85b1b-s40-c85.jpg

Ami 2014-ben eddig látszik belőle, az nem túl biztató: a nyolcvanas évekbeli Pop Will Eat Itself duó névadó szlogenje sokszor volt már aktuális, úgy tűnik most éppen megint az a popzenére. Meghallgattunk egy csomó megjelenés előtt streamelhető albumot és annyi volt közte a középszerű, hogy az aktuális albumhallgatóba ezúttal csak a legérdekesebb féltucatot gyűjtöttük össze a kedves olvasók kedvéért.

angel olsen.jpgKét hete Marissa Nadler albumát hallhattuk, most barátnője, a nyitóképen is szerepő Angel Olsen második lemeze áll megjelenés előtt. A Burn Your Fire For No Witness sokáig dédelgetett, legjobb formájukra alakított dalok gyűjteménye. Bátrabb folkrajongóknak. Itt hallgatható.

Doo-wop és punk zajos garázsrockban egyesül a Magyarországon is járt Puerto Ricó-i Davila 666 zenéjében, mely most éppen szüneten pihen, de csak azért, hogy AJ Davila énekes Terror Amor című szólólemeze szórakoztassa a rajongókat. Az album pont annyira tér el az anyazenekar világától, amennyire egy szólóprodukciónak el kell. Itt hallgatható.

shocking pinks.jpgA Shocking Pinks a jövő heti megjelenések közül a legnagyobb szenzáció, leginkább azért, mert hét év szünet után jelentkezik az új-zélandi dalszerző új albummal és mert ez az album viszont rögtön tripla, 35 számmal. De persze lehetne azért is szenzáció, mert Nick Harte projektje kellően izgalmas és eredeti. Meg változatos, ami persze egy tripla hosszon át nem is annyira nehéz és még inkább el is várt vonás. A 2004-es Shocking Pinks-debüt (Dance The Dance Electric) még a hatások felmutatása volt kiwipoppal, shoegaze-zel, dancepunkkal, a következő évben a helyi legendás kiadónál, a Flying Nunnál kiadott két album (Mahematical Warfare, Infinity Land) pedig már a saját megszólalást mutatta fényesen. Olyannyira, hogy a New York-i DFA kiadó leszerződtette hősünket és kiadott egy remaszterelt áttekintést az addigiakból (ez volt a cím nélküli 2007-es lemez), és ekkor kellett volna jönnie az áttörésnek. De semmi sem jött egészen mostanáig, amikor meg már-már feldolgozhatatlan mennyiségű zene egyszerre. A Guilt Mirrors című - a Magnetic Fields-féle széttartó monumentalitást is megidéző - album mindenesetre nagyon érdekes, elsőre is erős kiadvány, de még bőven tart az adatfeldolgozás vele kapcsolatban, úgyhogy csak annyit mondhatunk: itt hallgatható.

Az Acid Arab egy francia producerduó, akik leginkább, hát izé, arabos tánczenét készítenek, de az elsőre is annyira jó, hogy mindenképpen ajánljuk, pszichedelikus, üdítően nem hétköznapi és keményen táncolható. A duó saját zenéi mellett a hasonló szemlélettel (keleti zenét és acid house-t házasító) alkotókat is igyekszik összegyűjteni. Tavaly két bemutatkozó EP jelent meg a "műfaj"-ból, melyeken a saját számok mellett mások is szerepeltek, most pedig egy nagylemezen mutatják fel eddigi produceri, remixelői munkásságukat és a hasonszőrű előadók dalait. Az Arab Acid által felügyelt kompiláción szerepel Omar Souleyman, I:Cube, Pilooski, Professor Genius. Itt hallgatható.

ZIQ345_Poemss.jpgA Turin Brakes visszatért! Nem, nincs new 'new acoustic movement', de a Six Organs Of Admittance és a Skygreen Leopards frontemberi által alapított New Bum pont úgy hangzik, mint a tizenöt éve feltűnt akusztikus duók. De nemhogy baj lenne vele, hanem pont ki is emelkedik a sok hasonló zene közül, mert erős dalokat mentettek meg közös projektjüknek. Hideg téli estékre! De csak ha meleg van a szobában! Itt hallgatható.

A Poemss szintetizátoros dalkölteményeket küld. A kanadai duó ezen a néven debütál, de tagjai már nem kezdők. Hát, hogyne, Aaron Funk, azaz Venetian Snares keze van ebben a kellemesen bódító, agybizsergető zenében, a páros másik felét pedig Joanne Pollock dalszerző-énekes jelenti. Annyi szintis lemezt hallani manapság, annyira kevés, ami nem az agyonjátszott (hang)kártyákat teszi az asztalra, becsüljük meg! Nagyon kikapcsoló zene, persze ne feledjük Funk nyúlkál a zenét át elménkben! Itt hallgatható.

így néz ki a Poemss:poemss.jpg

https://recorder.blog.hu/2014/02/12/a_pop_felfalta_onmagat_albumhallgato
A pop felfalta önmagát - albumhallgató
süti beállítások módosítása