Quimby-diszkográfia: A Sip Of Story (részlet a Quimby című könyvből)

2013.08.31. 15:45, rerecorder

quimby a sip nyitó.jpg

A Sziget nulladik napján tartott nagysikerű Quimby Csodaországban koncerttel egy napon jelent meg a huszonkét éves Quimby zenekar történetét feldolgozó könyv, melyből már közöltünk részleteket a névválasztásról és a legendás New York-i gitárvásárlásról, közreadtuk a zenekartagok által egyénileg összeállított koncert-setlisteket, valamint a kötet portré-fejezetéből is adtunk ízelítőt. Kiss Tibor énekes-gitáros és Varga Livius ütőhangszeres könyvhöz készített fotója és rövid bemutatása, Mikuli Ferenc basszusgitáros és Balanyi Szilárd billentyűs portrérészlete és Gerdesits Ferenc dobos és Kárpáti József trombitás anyaga után jött még egy galéria is exkluzív, publikálatlan fotókból és most még a Diszkográfia-fejezetből is mutatunk részletet.

quimby a sip.jpgA Sip Of Story

1993

A-oldal

1. Spirit Band (Kiss-Varga) 2. My Dog Mojo (Kiss-Varga) 3. Dancing On My Grave (Kiss-Varga, Matusz) 4. I’m Gonna Kick (Kiss-Varga) 5. Bad Dreams (Kiss-Varga) 6. Broken Glass (Kiss-Varga, Matusz)

B-oldal

7. Go With The Flow (Kiss-Varga) 8. Istanbul Camel (Kiss-Varga) 9. Strange Morning (Kiss-Varga) 10. Rotten Vein (Kiss-Varga) 11. Look At This Boy (Kiss-Varga) 12. Lullaby (Kiss-Varga)

Kiss Tibor – ének, gitár; Kiss Endre – gitár, vokál; Medve Ákos – dob, vokál; Mikuli Ferenc – basszusgitár, vokál; Molnár Tamás – szaxofon, vokál; Varga Livius – ütőhangszerek, vokál, egyéb zajok

Közreműködők: Bacsa Gyula – zongora, tangóharmonika; Szabó Tamás – szájharmonika

Kiadó: Mafioso MRMC 1002

Felvétel: Petőfi Csarnok Stúdió, 1993. nyara

Hangmérnök és keverés: Morcz Csaba és Quimby

Borítóterv: Sólyom István, Kiss Tibor

Játékidő: 41:25

A Quimby-debüt ugyan még kazettán jelent meg, és csak underground-körökben – leginkább a zenekar által akkoriban látogatott kocsmák közönsége körében – figyeltek fel rá, de már az első hangjaitól felismerhető az ekkoriban angol nyelven éneklő, erősen umcaccás dülöngéléseket produkáló szextett jellegzetesen quimbys megszólalása.

Előtörténet:

quimby a sip of.jpgAz első hivatalos kiadványnak nevezhető A Sip Of Storyt két demókazetta előzte meg. A zenekar kollektív emlékezete szerint feltételezhetően 1991 legvégén egy próbahelyként funkcionáló pincében felvett, hatszámos Upside Down demó az első lenyomata a legkorábbi Quimby-megszólalásnak. A Quimby annyira markáns zenekar, hogy legelső rögzített dalai alapján egy átlagos rajongó is könnyedén rávágná a vakteszten, hogy Kiss Tibiék játszanak. A Kiss-Mikuli-Varga alaptrió és Tibi testvére, Endre mellett már Medve Ákos dobol és egy Bányász András szaxofonos vendégzenél, a dalok többsége csak itt hallható (1. Sea, 2. Stink, 3. I Give You My Shoes, 4. Up Side Down, 5. Never Get By, 6. Policeman) és már csak rocktörténeti érdekességként is megérdemelnék, hogy szélesebb körben elérhetők legyenek.

A következő, már hosszabb, Rotten Vein című demó 1992 őszén készült, a korai időszak állandósult felállásával, azaz Molnár Tamás szaxofonos érkezése után, és ismét főképp dokumentálási és promóciós célokkal. Ez már nagyrészt az A Sip Of Story dalait tartalmazza. Akárcsak az Upside Down, a Rotten Vein is kapott egy házilag készített, fénymásolt borítót és a dunaújvárosi Földes Ferenc Gimnázium könyvtárában került rögzítésre.

Az A Sip Of Story már közönségigények kielégítésére is készült, 1993 nyarán, amikor felvették a dalokat, jó pár fellépőhelyen sikeres visszatérő zenekarnak számítottak. A kazetta 1993 őszén jelent meg, érdekesség, hogy a haveri zenekart (Palermo Boogie Band) menedzselő Podlovics Péter Mafioso Records nevű kiadója jelentette meg (Péter tehát nemcsak sok-sok menedzser után kötött ki a Quimby mellett a kétezres évek közepétől, de ő volt az első komoly szakmabeli is a zenekar körül). A stúdióidőre és a gyártásra Tibi apukája segített összekalapozni a pénzt Dunaújvárosban, a felvételek a PeCsa oldalában meghúzódó kis stúdióban zajlottak. A zenekarnak még olyannyira nem volt komoly hangszerparkja, hogy minden jobbféle kölcsönerősítőnek, -hangszernek, -felszerelésnek örültek. Így történt az a különlegesség, hogy Faszi ugyan még szóba se került a Quimby ütőseként, de hangszere már szerepel az első Quimby-kiadványon, mert a dobok is kölcsönben vendégeskedtek a stúdióban. A két vendégzenész (Bacsa Gyula és Szabó Tamás) különösebb próbák nélkül játszotta fel a maga részét, ízesítve a végeredményt.

Végeredmény:

Az anyagot meghatározta az a fajta kocsmaromantika, amiben ekkoriban éltünk. Sokat játszottunk kisebb bárokban, pubokban. A kabaré, a blues, a sanzonok, keringők, westernes hangulatok, valami ilyen világ keveredett ott, meg a punk” – emlékszik vissza Tibi a kezdetekre. A dalszerzés főképp az ő és Fefe albérletes házi próbálkozásain született témákon alapszik, a szövegeket Livius írta Tibi segítségével, a szerzemények hatása pedig széles skálán mozog. A már említett műfajok mellett hangsúlyosak voltak a kedvencek hatásai, összegyúródott minden nagy inspiráció Tom Waits-től Nick Cave-ig, a Pogues whiskygőzös kocsmabűzétől a blueszenészek világfájdalmáig, és még tovább Marlene Dietrich és Édith Piaf sanzonjaiig. A végeredménnyel nem igazán elégedett a frontember: „Elég szar felvétel lett, mert késett a hangmérnök, és elkezdtünk inni. Részint azért nem tudom meghallgatni, mert baromira hörgök a felvételen, ráadásul a hangmérnök, Morcz Csaba – egyem meg a szívét – még buzdított is erre. Nagyon modoros és dörmögős lett az ének. Amúgy aranyos dalok vannak rajta, borzalmas kiejtéssel – akkoriban a kocsmákban ilyen zenéket játszottunk, ez a felvétel eléggé pontos lenyomata annak a korszaknak.

A dalok már ekkor erősek és hatásosak voltak az érezhetően nagyon ösztönös alkotás miatt. Az Istanbul Camel orosz-zsidó alapmotívumát, a My Dog Mojo egyszerű balladáját, a sorból kissé kilógó poposabb Dancing On My Grave-et a zenekartagok visszaemlékezései alapján nagyon jó volt kiskocsmákban játszani 60-80 embernek. Az ős-rajongók máig szeretik a kiadványt és a dalok megnyerő báján túl a markáns megszólalást is élvezhetik.

Dömötör Endre

A zenekar kedvencei:

Tibi: My Dog Mojo, Look At This Boy, Lullaby
Fefe: Spirit Band, Istanbul Camel, Look At This Boy
Livius: Dancing On My Grave, Go With The Flow, Look At This Boy
Szilárd: Dancing On My Grave
Faszi: Dancing On My Grave, Go With The Flow, Look At This Boy, Istanbul Camel
Dódi: Dancing On My Grave

quimby_1.JPGMiklya Anna-Dömötör Endre

Quimby

(Kultúrkombinát / Bookline, 2013)

320 oldal

www.bookline.hu/quimby

 


a zenekar első nagy slágere, a Dancing On My Grave


az Istanbul Camel:


és a My Dog Mojo:

https://recorder.blog.hu/2013/08/31/quimby-diszkografia_a_sip_of_story_reszlet_a_quimby_cimu_konyvbol
Quimby-diszkográfia: A Sip Of Story (részlet a Quimby című könyvből)
süti beállítások módosítása