Tanulmányok és emlékek: könyv a magyarországi fesztiválok történetéről

2023.09.19. 12:51, trecorder

230906-pusztavacs_1.jpg

Hol adta áldását a Diósgyőri Popfesztiválra a helyi hatalom? Melyik zenekarra kenték a pusztavacsi Békefesztiválon kitört balhét? Ezekre is válaszol a Volt egyszer sok fesztivál című kötet, amelybe az azonos című konferencia előadásainak anyagai mellé egykori szemtanúk emlékei is bekerültek. 

A Diósgyőri Popfesztivál fél évszázados évfordulóján, a Miskolci Városházán tartott konferenciát a Beatkorszak Projekt. A tanácskozáson előadások hangzottak el az időszak politikai hátteréről, a mából nézve is érdekesebb fesztiváljairól és a Diósgyőri Popfesztiválról. Hagyomány, hogy a Hangfoglaló Program támogatásával megvalósuló, a magyar könnyűzenei örökséget boncolgató konferenciák előadásai nyomtatásban is megjelennek, így szeptembertől a Volt egyszer sok fesztivál című tanácskozás anyagai is kézbe vehetők.

A kötetben kuriózumok és eddigi legendák tényszerű feloldásai mellett számos, korábban nem publikált információ is olvasható. A Diósgyőri Popfesztivál kapcsán például egy korabeli tanácsi dolgozó meséli el, hogy miként vették rá a helyi döntéshozókat az esemény jóváhagyására, illetve hogy 1973. június 10-én milyen szerepet játszott a rendőrség. Két dolgozatban is felbukkan a „Bródy-ügy”, így egyértelmű, hogy az énekes-zeneszerző rendőröknek címzett köszönetét szándékosan értették félre. A „miért éppen Miskolc?” megértésében pedig sokat segít, hogy a helyi zenekarokról és koncerthelyszínekről is először jelennek meg tényszerű információk a kötetben.

A Volt egyszer sok fesztivál című konferenciakötet a tanácskozás előadóinak dolgozatai mellett az egykori fesztivállátogatókat megszólító pályázat legjobb írásait is közli. A tanulmányokat és a tizenöt szubjektív visszaemlékezést pedig a Diósgyőri Popfesztivál fél évszázados jubileumára összeállított, Minden az enyém című fotókiállítás képei illusztrálják.

Fotó: Békefesztivál 1984 (Fortepan.hu)

Ilyen volt az 50 évvel ezelőtti fesztivál:



hangor-jpg_3_1_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/09/19/tanulmanyok_es_emlekek_konyv_a_magyarorszagi_fesztivalok_torteneterol
Tanulmányok és emlékek: könyv a magyarországi fesztiválok történetéről
süti beállítások módosítása