Portréfotók és portrérészletek a most megjelent Quimby-könyvből (1. rész: Tibi, Livius)

2013.08.11. 22:40, rerecorder

csapat 13-017.jpg

A Sziget nulladik napján tartott nagysikerű Quimby Csodaországban koncerttel egy napon jelent meg a huszonkét éves Quimby zenekar történetét feldolgozó könyv, melyből már közöltünk részleteket a névválasztásról és a legendás New York-i gitárvásárlásról, valamint a zenekartagok által egyénileg összeállított koncert-setlisteket is közreadtuk, most jöjjön a kötet portré-fejezetéből egy kis ízelítő. Először Kiss Tibor énekes-gitáros és Varga Livius ütőhangszeres könyvhöz készített fotója és rövid bemutatása.

Kiss Tibor

quimby_portre-05203 tibi.jpg

  1. 1971. május 10-én született Dunaújvárosban, barátnőjével, Annával és 2012-ben született Ármin nevű fiával élnek Budapest XI. kerületében.
  2. 1997-ben diplomázott a Budapesti Képzőművészeti Egyetem festő szakán, képzőművészeti munkásságát Neonradír című képes albuma foglalja össze.
  3. Ha két napnál több időre utazik el, akkor mindig van nála gitár, ceruza, papír.
  4. Budapest a kedvenc városa és szeret biciklizni.
  5. Egyszerre gyakorlatias és elszállt, a vízcsapszerelés és a kamionkürtből kreált fürdőszobalámpa egyformán kihívást jelent számára.

A Quimby fő dalszerző-énekese, a zenekar frontembere, az elmúlt tíz év legnagyobb országos sláger-sztenderdjének a szerzője. Festő, a képzőművészetben kiteljesedni vágyó alkotó. Boldog apa, szerető családfő, aki azonban megjárta saját körét a mélyben. A Quimby iránt kicsit is érdeklődők számára jól ismert mondatok ezek. Azok már aligha, amiket Dódi mond róla: „Tibi nehéz helyzetben van, mert nála futnak össze a szálak, és emiatt neki sokkal több időt kell szánnia egy csomó fontos kérdés eldöntésére. Ha pedig úgy adódik, ő viszi el a balhét.” Boldog, ha egy koncerten örömet okoz a tömegnek, de az alkotás iránti szenvedélye olyan erős, hogy ha csak a próbateremben játszhatna, akkor is ezt csinálná.

(A portréfotó helyszínéről: a Mikszáth Kálmán téren működött a kultikus Tilos az Á, a Quimby nevet is egy itteni koncert előtt találták ki.)

Varga Livius

livius-05174_ - livius.jpg

  1. 1971. február 14-én, Dunaújvárosban született. Pszichológus, az ELTE bölcsészkarán diplomázott, ma is használja képesítését, céges tréningeket tart.
  2. Gyerekkorától érdekelte a szereplés: a versmondástól indulva jutott el filmszerepekig, tévés műsorvezetésig.
  3. Rendkívül művelt, sokoldalú, rengeteget olvas.
  4. Második feleségével Ráckevén, közvetlenül a Duna-parton lakik.
  5. Kedvenc tudományterülete a csillagászat, kedvenc ruhadarabja viszont a gumicsizmája.

A sokszor Kutyának szólított Varga Livius a Quimby kalandora, a zenekar leghangosabb, legnagyobb szájú tagja, aki még akkor sem képes befogni, ha szájzára van, mert összedrótozták az állkapcsát. Ő a konferanszié, aki megmenti a necces helyzeteket, disznó vicceket mesél a közönségnek a színpadon és bevállal bármilyen hülyeséget, csak hogy a többiek jól szórakozzanak. A rajongók bármikor megtalálhatják a fellépést követően, és néhány óra, valamint jó pár whiskey után garantáltan bölcsebben távoznak, mert amellett, hogy Livius elképesztően sokat és jól tud dumálni, nagyon tájékozott a tudományok, a természetismeret és a legkülönfélébb bölcseletek világában. Nincs olyan átmulatott éjszaka, amikor ne kerülnének szóba az Élet és Tudomány legjobb cikkei. „Megjöttem talmi világtapasztalattal a bölcsesség kis városába” - jellemzi magát Livius, aki Dunaújvárosból indult, megjárta New Yorkot, hogy végül Ráckevén találja mag a nyugalmat.

(A portréfotó helyszínéről: Livius az A38-on dolgozott pultosként, amikor Tibi komlói rehabilitációja miatt a zenekar teljesen leállt.)

szöveg: Dömötör Endre
portréfotók: Valuska Gábor

részletek Miklya Anna és Dömötör Endre Quimby című könyvéből (Bookline, 2013, 320 oldal)

www.bookline.hu/quimby

https://recorder.blog.hu/2013/08/11/quimby_portrefotok_es_portrereszletek_a_most_megjelent_quimby-konyvbol_1_resz_tibi_livius
Portréfotók és portrérészletek a most megjelent Quimby-könyvből (1. rész: Tibi, Livius)
süti beállítások módosítása