Portréfotók és portrérészletek a most megjelent Quimby-könyvből (2. rész: Fefe, Szilárd)

2013.08.14. 12:34, rerecorder

quimby_1.jpg

A Sziget nulladik napján tartott nagysikerű Quimby Csodaországban koncerttel egy napon jelent meg a huszonkét éves Quimby zenekar történetét feldolgozó könyv, melyből már közöltünk részleteket a névválasztásról és a legendás New York-i gitárvásárlásról, valamint a zenekartagok által egyénileg összeállított koncert-setlisteket is közreadtuk, most jöjjön a kötet portré-fejezetéből egy kis ízelítő. Kiss Tibor énekes-gitáros és Varga Livius ütőhangszeres könyvhöz készített fotója és rövid bemutatása után íme Mikuli Ferenc basszusgitáros és Balanyi Szilárd billentyűs portrérészlete.

Mikuli Ferenc

quimby_portre-05351 fefe_1.jpg

1. Mikuli Ferenc 1970. november 15-én született Budapesten, de Sárbogárdon nőtt fel. 

2. Kétlaki, de jellemzően Dunaújvárosban él kézműves feleségével, Mariannával és tízéves, Hanna nevű lányával, a könyv írásakor várták második lányukat.

3. Sokféle zenét szeret a Led Zeppelintől a Level 42-n át a Weather Reportig.

4. Ő a zenekar szerelője, kézügyessége miatt mindig hozzá fordulnak a többiek, ha valami elromlik, és ő a dokumentátor, mindent rögzít és katalogizál.

5. Szívember, aki nagyon szerény is.

Minden futballcsapatnak vagy zenekarnak kell legyen egy embere, akiről nagyon kevés szó esik, ám csendes, de kitartó munkájával összetartja és előreviszi a közösséget. Ha egy kívülállót kérdeznénk, hogy ki a Quimby motorja, biztosan nem Fefe nevét vágná rá. A Quimby-tagok viszont igen: Fefe a csapatban az az ember, aki nélkül ez a közösség valószínűleg nem működne. Pedig azt nem állíthatjuk, hogy a koncertek a basszusgitárosról szólnának, aki a színpad bal oldalán az egyik lábáról a másikra lépeget, és talán soha nem lopja el a show-t Livius vagy Tibi elől. Lelkiismeretes, alázatos, szerény – ezeket a társai mondják Feféről, akit igazi szívembernek tartanak. A zenekartagok közti beszélgetéseken és vitákon gyakran kialakuló hangoskodásnak általában akkor van vége, amikor Fefe szót kér. Akkor történik valami, ezt mindenki tudja.

(A portréfotó helyszínéről: a kultikus dunaújvárosi Kiscsillag hazai pályának számított.)

Balanyi Szilárd

quimby_portre-05110 sziszi.jpg

1. Balanyi Szilárd 1974. október 19-én született Veszprémben, Balatonfüreden nőtt fel.

2. A zenekarból utolsóként nősült, feleségével, Ritával Budán laknak, a könyv írásakor született meg első gyerekük.

3. Ő járta ki a Quimby első lemezszerződését, a leginkább gyakolatias zenekartag.

4. A többiek szerint rendmániás, szerinte csak egy átlagos rendszerető

5. Gyerekkorában rengeteg rajzversenyt nyert, elveszett benne egy képzőművész.

Szilárd nyolcévesen fülig pirult, amikor édesanyja rajtakapta, hogy hallgatja a családi magnót: akkortól lehetett sejteni, hogy a zene az életében mindent visz. A Quimby legfiatalabb tagja 1994-ben csatlakozott az akkor már tisztes kocsmaklubkedvencnek számító társasághoz. Gyorsan megtalálta helyét a bandában, majd a zenekarból egyedüliként kezdett szólókarriert. A többiektől talán leginkább elütő zenei ízléséből táplálkozó hangszeres ötletei ugyanúgy elengedhetetlen részét képezik a Quimby-nagyképnek, mint a zenekarhoz hozzáadott egyéb értékei, menedzseri tevékenysége, stúdiótechnikai, zeneszerkesztői ismeretei, precízitása, jószándékúsága, optimizmusa és Tibi által is kihangsúlyozott „jó fejformája”.

(A portréfotó helyszínéről: a Benczúr utcai Postás zeneiskolában választották ki Szilárdot a Quimby billentyűsének.)

szöveg: Dömötör Endre
fotók: Valuska Gábor


részletek a Miklya Anna és Dömötör Endre Quimby című könyvéből (Bookline, 2013, 320 oldal)

www.bookline.hu/quimby

https://recorder.blog.hu/2013/08/14/portrefotok_es_portrereszletek_a_most_megjelent_quimby-konyvbol_2_resz_fefe_szilard
Portréfotók és portrérészletek a most megjelent Quimby-könyvből (2. rész: Fefe, Szilárd)
süti beállítások módosítása