Akik nélkül lett punk – A Band Called Death

2013.08.27. 23:39, rerecorder

death.jpg

Videorecorder rovatunk a hétvégén a bátraknak ajánlott egy lejárt szavatosságú, italdiszkó fókusztémánkhoz kapcsolódó filmet (Koktél), most viszont mindenkihez szólunk, aki bírja az erős zenei dokumentumfilmeket és már hallott/még nem hallott a kis túlzással punktörténelemet újraíró Death zenekarról. A DVD-n most megjelent A Band Called Death című film ragyogó!

bandcalleddeath.jpgA Death tagjai 35 évet vártak arra, hogy a világ meghallgassa zenéjüket. A három detroiti testvér akkor (a hetvenes évek első felében) játszott punkot és hard rockot, amikor ezek még vagy nem léteztek, vagy fura dolognak számítottak. Persze, ott volt mellettük a lekvárrúgó MC5 vagy a rémisztően, fertelmesen kőkemény Stooges, de a Death tagjai nem ismerték őket. Ők Queent hallgattak és a Who miatt akartak zenélni. Ja igen, azt mondtam már, hogy feketék voltak? 1974-ben kiadtak egy kislemezt ezzel a névvel, utána megpróbáltak keresztényrockot játszani, a testvértrió tagjai közül a legkreatívabbnak tartott lassan beleőrült, és ténylegesen bele is halt az ismeretlenségbe, a másik kettő pedig reggae-bandával járt hippifesztiválokra. A Death még lábjegyzet sem lett volna az amerikai rocktörténelemben, ha történetesen pár zenebuzi nem dönt úgy, hogy a ‘74-es kislemez az egyik legkeresettebb darab lesz lemezgyűjtő körökben. A hájp felmagasztalta az együttest. Három fekete srác punkot játszott Detroitban és egy darab hétinches kislemezt adtak ki? Akkor biztos baromi jó lehetett! 800 dollárért árulják a lemezt az eBayen? Akkor ez a világ legjobb bandája! A Drag City-nek sikerült megtalálnia az eredeti masztereket és kiadták majdnem 35 év késéssel a Death első albumát.

Ez egy nagyon jól hangzó mese, ami történetesen igaz. Zenészek milliói ölni tudnának egy ilyen háttérsztoriért, a Death tagjai viszont átélték az egészet, az A Band Called Death pedig elég sok emberi részlettel tölti fel a világ legtökéletesebb sajtóanyagát, megmutatja azokat a részleteket, ahogy egyáltalán a Hackney-fivérek létrehozhatták ezt a zenekart, majd ahogy a bukás miatt tovább kellett lépniük. Ez mindenkinek többé-kevésbé sikerült, kivéve annak a Davidnek, aki már sajnos nem vehetett részt a film készítéseiben. Ő grundolta az elejétől kezdve a bandát, ő szőtt köré spirituális üzenetet, és ő volt az, akinek a makacssága végül a bukásukat okozta. Az ő jelenléte a legerősebb egy olyan filmben, aminek a készítésében részt sem vehetett.

Klág Dávid


ABandCalledDeath_Still06.jpg(Az A Band Called Death megvásárolható online a drafthouse.com oldalon 13 dollárért, DVD-n augusztusban jelent meg.)

A Band Called Death
(Haven Entertainment)
rendezte: Mark Covino és Jeff Howlett
96 perc
2012



az A Band Called Death hivatalos előzetese:


ez pedig a Death elveszett 1975-ös lemezanyaga:

https://recorder.blog.hu/2013/08/27/akik_nelkul_lett_punk_a_band_called_death
Akik nélkül lett punk – A Band Called Death
süti beállítások módosítása