„A dalaim leginkább élethelyzetek” – ByeAlex (interjú)

2013.03.03. 16:17, rerecorder

byealex.jpg

(X) ByeAlex az élelmes rádióhallgatók számára eddig sem volt ismeretlen, a nagyközönség elé azonban Kedvesem című dalával állt ki, amely A Dal elődöntőjéből a közönségszavazatok alapján jutott tovább, a döntőt pedig egyenesen megnyerte – szintén a közönség szavazataival –, így ő fogja képviselni Magyarországot az Eurovíziós Dalversenyen Malmőben.

ByeAlex-ESC-2013.jpg- Mikor kerültél először kapcsolatba a zenével?

- Kisgyerekkorom óta foglalkoztat a zene, mindig is gyűjtöttem, hallgattam, elemeztem magamban, milyen a popzene itthon vagy külföldön. Sokáig zenei újságíró voltam, így mindig az életem része volt.

- Milyen zenék vannak rád hatással?

- Az elvetemült brutál-metáltól kezdve egészen a popzenéig mindenféle típusú zenét hallgatok, mert aki zenével foglakozik, annak szerintem kötelessége járatosnak lennie az összes műfajban. Szerencsére fogékony is vagyok erre, így mindenben megtalálom a kedvenceimet.

- Metálban kik azok?

- Ősi kedvencem a Korn, nem tudok rájuk haragudni így sem, hogy kiadták zsinórban a harmadik rossz lemezüket. A rockzene új hullámából pedig a Bring Me The Horizon csapatát emelném ki, de szeretem a Parkway Drive-ot is és az Emmure-t is.

- Akkor jól láttam, hogy a Láttamoztam klipjében Blind Myself Gergő szerepel?

- Igen, én őt egyrészt nagyon nagy formának tartom, egy igazi underground személyiség, tiszteletreméltó a pályájuk. Másrészt nagyon kedvelem a Blind Myselfet, szerintem megint sikerült felülmúlniuk önmagukat a legutóbbi lemezükkel, ezért megtisztelő volt, hogy Gergő azonnal igent mondott arra, hogy az én klipemben szerepeljen.

- Az, hogy filozófiát tanultál, van bármiféle hatással a szövegeidre?

- Megtanítottak minket fogalmazni, a magyar nyelvvel bánni, lehet, hogy nem ilyen szövegeket írnék, ha nem tanultam volna. A dalaim leginkább élethelyzetek, a saját élményeim lenyomatait próbálom zenébe foglalni.

- Aktív vagy a Facebookon. Miért tartod fontosnak, hogy közvetlen legyél a rajongóiddal?

IMG_6848-copy-600x390.jpg- Ha ők egyszer megtisztelnek azzal, hogy elmondják az érzéseiket, gondolataikat a zenémmel kapcsolatban, nagyképűség nem reagálni. Én is egyre több levelet kapok, és nehéz mindegyikre válaszolni, de igyekszem. Azért azt elhiszem, hogy egy világsztár esetében ez már nem működik, de itthon ennek így kellene mennie.

- Mennyire érzed azt, hogy te egy alternatívabb vonalat képviselsz a többi versenyzőhöz képest A Dalban?

- Ha meghallgatjuk a jelöltek zenéjét, akkor az enyém kicsit kilóg a sorból. Nem azért, mert jobb vagy rosszabb, csak egyszerűen más.

(Az interjú a CLS Music felkérésére készült, a Recorder magazin kilencedik számában jelent meg, még A Dal döntője előtt.)

fotók: Nagyistók Máté

FIGYELJ, ÖCSI! EGY MÁSIK SZEMÜVEGES GITÁROS-DALSZERZŐ, HÓ MÁRTON FOUND ART DALA.

Íme a győztes dal, a Kedvesem eredeti verzióban, klippel:


Az interjúban szóba került Láttamoztam videója a Blind Myself-es Tóth Gergővel:

https://recorder.blog.hu/2013/03/03/_a_dalaim_leginkabb_elethelyzetek_byealex_interju
„A dalaim leginkább élethelyzetek” – ByeAlex (interjú)
süti beállítások módosítása