Friss magyar kiadványok – Broken Cups, Fancy Dress Party, Nouvelle Phénoméne

2012.08.24. 17:30, rerecorder

bro.jpgA Rec006 lemezkritikái között külön írtunk röviden a nyár legjobb magyar lemezeiről, most ez a három recenzió következik, főképp annak apropóján, hogy a négyszámos EP-vel bemutatkozó Nouvelle Phénoméne duó a hétvégén élőben is debütálni fog, a Küss Mich által szervezett amerikai Martial Canterel fellépése előtt a Toldi Klubban augusztus 25-én. A pazar pastiche szintipop-italodiszkó duó mellett két további fiatal formáció is lemezzel jelentkezett júliusban: a Fancy Dress Party Fülöp Pétert takarja, a (nyitóképen is szereplő) Broken Cups pedig már tavalyi hálószobapop színtértörténetünkben és mixtape-ünkön is szerepelt és szintén nemrégiben, a Rakéta fesztiválon lépett először színpadra.

cover.jpgBroken Cups: Slaves Of The Grave (magánkiadás, 2012)

Az elmúlt bő egy évben egyre hangosabban szólnak a frissen feltűnt zenekarok. Ha valaki még nem vette volna észre, éppen átrajzolódik a popzenei térkép. Az új együttesek – szó szerint is – az egyik leghangosabbika a lemezét még trióban (Fekete Dávid énekes, Horváth Szilveszter Gergely szintis-gitáros és Horváth Zoltán gitáros-basszusos) rögzítő Broken Cups, mely első ígéretes dalait is felülmúlta az elmúlt időszak egyik legerősebb bemutatkozó albumával. A Slaves Of The Grave szintis-punkos lo-fi darkwave-je nem csak magyar viszonylatban elsőosztályú – na és a lendületes dalokról ordít, hogy a zenekarnak van merre továbbindulnia. (DE)


Fancy Dress Party - Letting Things Go - cover.jpgFancy Dress Party: Letting Things Go (magánkiadás, 2012)

Tavaly a lo-fi hálószobapop volt a menő, idén pedig egy ideig úgy tűnt, a nyolcvanas-kilencvenes évek érzékeny énekes-dalszerzői előtt tisztelgő sickpop lesz az új hívószó; szerencsére egyre kevésbé szükséges a folytonos skatulyázgatás, főleg, ha olyan kortalan és kiemelkedő színvonalú lemezekkel van dolgunk, amilyen Fülöp Péter egyszemélyes projektje, a Fancy Dress Party új albuma, a Letting Things Go, egy klasszikus szerzői kiadvány, amiről egyszerre juthat eszünkbe Evan Dando, Daniel Johnston és az álomszerű új-zélandi kiwi pop. (SzB)

nouvelle_gloryofrom_prev.jpgNouvelle Phénoméne: Glory Of Romance EP (magánkiadás, 2012)

Bárcsak minden történet így végződne. Dziba Zsolt a nyolcvanas évek óta imádja a new romantic/italo disco/szintipop háromszögébe beszorítható zenéket, a kilencvenes évek óta gyűjti a hangszereket és bontogatja zeneszerzői szárnyait és az elmúlt egy-két évben sokadik körben megtalálta a dalaihoz passzoló énekesnőt Sánta Angéla személyében. Aztán elkészült a Nouvelle Phénoméne bemutatkozó négyszámos EP-je, az ember pedig nem hiszi el, hogy ilyen hátborzongató, tökéletes, letisztult anyag egyszercsak a semmiből felbukkan Magyarországon. Az angol és francia nyelvű, minimal wave-et is megidéző szintis-diszkós popcsodák a nyolcvanas években is helyt álltak volna, ma is teljesen korszerűek és. És nincs mit mondani, csak remélni lehet, hogy ez a történet nem így végződött, hanem még nagyon is az eleje. (DE)


http://brokencups.bandcamp.com/
http://fancydressparty.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/pages/nouvelle-ph%C3%A9nom%C3%A8ne/178707915570852

a Broken Cups Slaves Of The Grave című lemeze teljes egészében:


a Fancy Dress Party Letting Things Go című lemeze teljes egészében:


a Nouvelle Phénoméne és az Au Fond De Mon Coeur:

https://recorder.blog.hu/2012/08/24/friss_magyar_kiadvanyok_broken_cups_fancy_dress_party_nouvelle_phenomene
Friss magyar kiadványok – Broken Cups, Fancy Dress Party, Nouvelle Phénoméne
süti beállítások módosítása