„A Hangmás úgy jó, ahogy van” – Minda Endre és Minda Kriszti

2012.02.10. 14:15, rerecorder

A Recorder magazin negyedik számát ünneplő szombati Recorder Party fellépői közt (lásd: körkérdéseink első, második, harmadik részét) főhelyen szereplő Hangmás egy igazi premierrel készül a koncertre. A tavaly őszi Ragadozó című harmadik sorlemezen vokalistaként és a borító címlaplányaként debütált az énekes, Minda Endre húga – az Endrénél pont tíz évvel fiatalabb, 20 esztendős – Minda Kriszti, akinek a szombati buli lesz az első színpadi szereplése a zenekarral, a Luna című, hamarosan videót is kapó slágerdal pedig először ekkor hallható élőben úgy, Kriszti vokáljával, ahogyan a lemezen is megszólal. A különleges koncert előtt Endrének és az első online zenei interjúját adó Krisztinek tettünk fel kérdéseket, válaszaik után pedig a teljes Ragadozó album meghallgatható.

 

- Honnan jött az ötlet, hogy a húgod énekeljen a harmadik Hangmás-albumon?

- Amikor a Lunát megírtuk, beugrott, hogy milyen jó lenne bele egy női háttérvokál. Egy magas, szinti-szerű elfolyós énekhang, ami ellensúlyozna engem, és belevinne valami nőiességet a dalba. Mivel Kriszti ír otthon dalokat zongorán és hallottam már énekelni, rögtön eszembe jutott, hogy ő tökéletes lenne.

- A szombati lesz Kriszti színpadi premierje zenekarral, érzel felelősséget, hogy elindítod egy lehetséges pályán?

- A vokálozás egy jó lehetőség arra, hogy lássa, hogyan működik egy zenekar, és ha tetszik neki, és szeretné csinálni, akkor segítek ebben. Stílus szempontjából viszont nem akarnám befolyásolni, amúgy is kicsit más az ízlésünk. Kriszti inkább a soulos singer-songwriter dolgokat szereti, de bőven van ideje, hogy kitalálja a stílusát.

- Elképzelhetőnek tartod, hogy a jövőben még több Hangmás-dalban is együttműködjetek?

- Igen, ha lesz megint olyan dalunk, ami igényli a női vokált, vagy akár önálló női énekhangot, akkor számítunk rá.

- Hogy áll a Luna című dalotokhoz tervezett klip? Elkezdtétek már a megvalósítását?

- A klipet az Anormal Sessions csapattal fogjuk elkészíteni, érdekessége, hogy élőben fogjuk feljátszani a dalt, ráadásul szabadtéri helyszínen. Emiatt meg kell várnunk, hogy enyhüljön a tél, a forgatás így március elejére várható. A klip másik – számomra még izgalmasabb része – hogy cselekménye is lesz, de hogy mi, azt nem lövöm le. Elég annyi, hogy 100%-osan hangmásos lesz.
 

Innentől pedig következzék Minda Kriszti első interjúja:

- Milyen érzés viszontlátni magad egy lemezborítóról?

- Elképesztő! Nagyon örültem a felkérésnek és annak pedig külön, hogy egy démon bőrébe bújhattam.

- A szombati lesz a színpadi premiered egy zenekarral, ki a példaképed színpadi megjelenés tekintetében?

- Elsőként Oh Land ugrott be. Ő eredetileg táncosnak készült és ez érezhető színpadon, hiszen nagyon erős a jelenléte és nem fél kísérletezni például tánc koreográfiákkal, szimfonikus zenekarral, különféle installációkkal. Gimnáziumban drámatagozatra jártam, szóval szintén szeretek játszani, kapcsolatot teremteni a közönséggel. A színpad számomra egy nagyon kedves hely.

- Milyen zenei világba sorolnád a saját dalaidat?

- Amelie-hangulat soulos vokállal. De mivel egyelőre csak én vagyok meg a zongora, ez még alakulni fog, főleg, ha mondjuk összeáll egy zenekar.

- Szeretnél egyszer egy saját zenekart, vagy inkább szólókarriert tudsz elképzelni, netán megpróbálod bejátszani magad a Hangmásba?

- Jó kérdés... Ha belegondolok minden példaképem szólókarriert futott be, de én saját zenekart szeretnék, mert szeretem a közös munka és zenélés élményét. Amikor valamit együtt raktok össze és a tiétek és mindenki belead magából egy keveset és ettől sokkal színesebb, változatosabb a dolog. Ha a bejátszani magad alatt azt érted, beépülni, azt mondom, hogy nem fogok, mert a Hangmás úgy jó, ahogy van, de remélem, hogy továbbra is lesznek dalok, amikbe én is beletehetek egy kicsit magamból.

interjú: Dömötör Endre

www.hangmas.hu

a Hangmás harmadik albuma, a Ragadozó itt teljes egészében meghallgatható:

 

(X) A február 11-ei Recorder 004 Party minden 25. belépőjegyéhez ajándékba adjuk Lana Del Rey új CD-jét, a Born To Die albumot!

A helyszínen mindenki beszerezheti az ingyenes Recorder magazin 2012. január-februári számát.

a rendezvény Facebook-eseményoldala:

http://www.facebook.com/events/313426545359965

https://recorder.blog.hu/2012/02/10/minda_endre_es_minda_krisztina
„A Hangmás úgy jó, ahogy van” – Minda Endre és Minda Kriszti
süti beállítások módosítása