Kiosztották a 2011-es Grammy-díjakat

2011.02.14. 10:29, -recorder-

Az 53. Grammy-gálát vasárnap este tartották a Los Angeles-i Staples Centerben. A díjkiosztó legnagyobb nyertese egy country zenekar volt, de legjobban egy afrofrizurás dzsesszbőgős-énekesnő és a képünkön látható Black Keys garázs-blues-rock duó profilját dobták meg a díjak. Az Arcade Fire-é lett az év albuma (The Suburbs), Win Butlerék két dalt is előadtak róla a fináléban. A mostanában sokat betegeskedő Aretha Franklin előtt több sztárénekesnő – köztük brit kakukktojásként Florence Welch is – tisztelgett, de a több tucatnyi fellépő között bemutatta vadonatúj dalát Lady Gaga (Born This Way), illetve Dr.Dre, Eminem és Skylar Grey is (I Need A Doctor), bár a tévéközvetítés során Skylar egyetlen közeli képet sem kapott. A napokban feloszlott White Stripes képviseletében Jack White-nak is jutott díj egy különleges kategóriában.
 
Az év felvétele és az év dala a Need You Now című szerzemény lett a Lady Antebellumtól, mely a legjobb country együttes, a legjobb country dal és a legjobb country album díját is elnyerte (a lemez is a Need You Now címet viseli). Az év albuma az Arcade Fire-féle The Suburbs lett, a legjobb új előadó pedig a 2009-ben Budapesten is fellépett fekete dzsesszbőgős-énekesnő, Esperanza Spalding (aki nem is annyira új felfedezett, hiszen 2006-ban jelentette meg első albumát és azóta már a harmadiknál tart).


 
A legjobb rockzenekari teljesítményt Dan Auerbach és Patrick Carney, azaz a Black Keys duó nyújtotta a Tighten Up című dallal, az azt tartalmazó Brothers (Fivérek) című lemez lett a legjobb alternatív album, sőt a dobos fivérét, Michael Carney-t is díjazták a korong minimalista borítójának és csomagolásának megtervezésért, de nagyrészt a Tighten Upnak köszönhető az is, hogy az év producere díját Danger Mouse kapta meg (akinek nevezésében a Black Keys mellett a Dark Night Of The Soul és Broken Bells albumok is közrejátszottak – lásd: 2010 legjobb albumai a Recorder szerint).
 
Lady Gaga lett a legjobb popénekesnő, ahogy övé lett a legjobb popalbum (The Fame Monster) és a legjobb klip is (Bad Romance, rendezte: Francis Lawrence). A többszörösen díjazottak közül kiemelkedett még John Legend és a Roots közös produkciója: a legjobb tradicionális R&B előadónak járó díj mellett övék lett a legjobb R&B dal (Shine) és a legjobb R&B album (Wake Up!). Jay-Z szintén triplázott: mind a rap, mind az énekes+rap kollaborációkban érintett volt a Swizz Beatzzel közös On To The Next One, illetve az Alicia Keys társaságban rögzített Empire State Of Mind duett révén, sőt ez utóbbi a legjobb rap szám díját is elnyerte.
 
A rap kategóriában Eminem lett a legjobb előadó, a Recovery pedig a legjobb album. A R&B-ben a legjobb zenekari teljesítményt Sade és azonos nevű együttese nyújtotta, urban/alternative alkategóriában Cee-Lo Green nyert. A legjobb popénekes Bruno Mars lett, a legjobb dance előadó Rihanna, a legjobb remixer David Guetta, a legjobb elektronikus/dance album pedig a brit La Roux-é.
 
A gitárveterán Jeff Beck mind pop, mind rock kategóriában megkapta a legjobb instrumentális produkcióért járó díjat, míg a döntnökök szerint a legjobb rockénekesi teljesítményt Paul McCartney nyújtotta a 2009-es Good Evening New York City koncertalbumon szereplő Helter Skelter című Beatles-dalban. A legjobb rockdalért járó díjat Neil Young kapta (Le Noise albumának Angry World című számáért), a legjobb album a Muse-é lett (The Resistance), a legjobb hard rock produkcióért a Them Crooked Vultures szupergrupp tagjait, Dave Grohlt, Josh Homme-t és John Paul Jonest jutalmazták, a metálban a legjobb teljesítményt pedig az Iron Maiden nyújtotta. Jack White a White Stripes 2007-ben rögzített koncertanyagának, az Under Great White Northern Lightsnak a díszdobozos kiadásáért kapott díjat, a Green Day-vezér Billie Joe Armstrong az American Idiot album nyomán készült musical lemezéért, de díjazták Tom DiCillo rendező Doors-dokumentumfilmjét is (When You're Strange).
 
A kortárs dzsesszben Stanley Clarke zenekara, kortárs bluesban Buddy Guy, reggae-ben Buju Banton, tradicionális világzenében a néhai Ali Farka Touré és Toumani Diabaté, kortárs world musicban pedig Béla Fleck kapta a legjobb albumnak járó díjat, míg Americana kategóriában a 71 éves gospel-soul énekesnő, Mavis Staples diadalmaskodott a Wilco-frontember Jeff Tweedy produceri irányítása mellett készült lemezével (You Are Not Alone). Az életműdíjasok között – akiket már a gála előestéjén kitüntettek – ott volt a country csalogány Dolly Parton, sőt a Ramones punkzenekar is (ez utóbbinak az alapító felállásából ma már csak a magyar születésű Erdélyi Tamás, a hajdani Tommy Ramone van életben).
 
(Recorder)

 
http://www.grammy.com

mi csak azért is megmutatjuk Skylar Grey-t, aki – Holly Hafferman néven, a Love The Way You Lie című Eminem/Rihanna-duett egyik szerzőjeként – az év dala kategóriában volt esélyes Grammy-díjra:


 

https://recorder.blog.hu/2011/02/14/kiosztottak_grammy_dijakat
Kiosztották a 2011-es Grammy-díjakat
süti beállítások módosítása