„Mintha egy Hans Zimmer-szerű ritmusszekció csendülne fel” – Loft Session videó a Horváth Gábor Triótól

2024.10.22. 09:07, srecorder

hgt.jpg

A minket körülvevő univerzum a kiindulópontja a Horváth Gábor Trió novemberben megjelenő, Multiverse című albumának, amelyhez egy hatalmas padlástérben forgattak három részből álló Loft Session videósorozatot. A második rész, a Longing filmzenéket idéző balladája most debütál, a lemezt pedig december 5-én mutatják be a Budapest Jazz Clubban.

„A Longing című dalomat hajnali fél 3 körül írtam egy magányos éjszakán. Jellemző rám, hogy általában minden lemezre írok egy himnuszszerű balladát, pedig ez a fajta világ kevésbé van jelen a jazz-zenében. Azt hiszem, ez a nagy filmzene-szeretetemnek köszönhető, ami már gyermekkorom óta rabul ejtett. Szerintem izgalmas dolog ezt a stílust ötvözni a jazz-zenével és az improvizációval. A dal kézi dobolással indul, mintha egy Hans Zimmer-szerű ritmusszekció csendülne fel, persze nem hangzásában, de ritmusképletében igen, és úgy is végződik, ezzel keretbe foglalva a dalt...”  – meséli Horváth „Tojás” Gábor, akit a James Webb teleszkóp megjelenése után intenzíven elkezdett érdekelni a csillagászat. Emiatt és a dalok sokszínű hangzásvilága miatt lett új albumuk címe Multiverse, amelyhez egysnittes, vágás nélküli videósorozatot forgattak Darvas Bence operatőr közreműködésével.

Melyik a kedvenc Galaxisok-számod? Horváth Tojás Gábor válaszol

„Hihetetlen érzékenységgel fogta meg a témát.  A hallgató szemével járt körbe minket. A videók egyetlen kamerával, vágás nélkül készültek. Nagyon tetszett az élő zene ilyen típusú rögzítése, ahol a kamera állandóan mozgásban van a zene flow-jával. Olyan, mintha egy FPS számítógépjátékban lennénk, és a néző, aki játszik és kémlel, lenne benne a negyedik zenekari tag. Mindent csak egyszer játszottunk el, minden pontosan úgy hangzik és látszik a videón, ahogy élesben rögzítve lett, szóval az élő zene varázsára, az adott pillanatban megszülető energiákra, improvizációra fókuszáltunk” – emeli ki Gábor.

Horváth Tojás Gábor jazz-zongorista, zeneszerző, producer és a Bartók Konzervatórium tanára. A hazai jazz szcéna egyik kiemelkedő előadóművésze, a Transform Quintet alapítója és Gereben Zita zenekarának tagja, valamint közös lemezt készített a világhírű jazz-zongoristával, Joey Calderazzoval is. Saját triójával, melynek jelenlegi tagjai Horváth Balázs bőgős és Gálfi Attila dobos, az ötödik lemezét készítette el. A november 15-én megjelenő, Multiverse című albumot december 5-én mutatják be a Budapest Jazz Clubban. 

 

Ez pedig a sorozat első része az új album címadójával:

 

Horváth Tojás Gábor a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Vágó-Máth Szilvia.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/10/22/mintha_egy_hans_zimmer-szeru_ritmusszekcio_csendulne_fel_loft_session_video_a_horvath_gabor_triotol
„Mintha egy Hans Zimmer-szerű ritmusszekció csendülne fel” – Loft Session videó a Horváth Gábor Triótól
süti beállítások módosítása