„Szeretnénk kielégíteni a tömegigényt – ahogy a Bizottság” – Itt A Gecó és a Fa koncertlemeze, a Duplájv

2024.10.06. 09:58, srecorder

330631628_519395273651541_1846882741908033139_n.jpg

A Gecó és a Fa a (halál;orgazmus)-frontember Pintér Gergő és a Lajkó Félixszel vagy épp ZÓRA-val is zenélő Kertész Endre csellópunk duója. Utcai dalperformanszok és kocsmaklipek után most kiadták első lemezüket, amely élő és rögtön dupla is. Duplájv-premier!

A Gecó és a Fa Ozorán találkozott. Azóta nincs Ozora.” Ez volt a covid utánig a Gecó és a Fa Facebook-oldalán, de valójában így indult A Gecó és a Fa története: „2020 tavaszán kezdtünk zenekarrá válni, írtunk dalokat: az első a Zénon paradoxonok volt, amit az ELTE gazdasági szakok analízis órájára írtunk bevezetőnek a deriváláshoz, és ott elő is adtuk, ez volt az első koncertünk. De ennek akkor már jelentős előjelei voltak, a Fa meghívta a Gecót a Programozott Sejthalálba, mert az igazi énekesük éppen nászúton volt, de azt nem mondták meg, hogy mit kell csinálnia ebben a zenekarban. Olyan is volt, hogy a Gecó elindult egy fotókiállítást megnyitni, összefutott a Fával, épp nála volt a csellója (micsoda véletlen), úgyhogy ő is ment vele megnyitni.”

a-geco-es-a-fa-3.jpgA Gecó és a Fa és Dió. Fotó: Déri Miklós.

„Akkoriban sok parlagon heverő dalszövege volt a Gecónak, mert a (halál;orgazmus) már nem működött, a Kronoszinklasztikus Infundibulum éppen csak megalakult, úgyhogy dalperformanszokat tartott. Ilyen volt például a Furcsa lény születése c. műsor az utcán és a Babicskában, amibe beszállt a Fa. Ez azért is volt szép tőle, mert ő aznap amúgy a Romano (vagy Andro?) Drom születésnapi koncertjén játszott, de csak az első pár számban, úgyhogy utána kisomfordált, és a Gecóhoz meg be. Ez az esemény meg is örökült:

„2020 augusztus végén a Kő Fesztivált elmosó vihar után másnapra két szék maradt a templom előtt. Úgy gondoltuk, ezeket nekünk tették oda, és a délután során megírtuk a műsorunkat az aznap esti koncertünkre: a Máriaremetei Kegytemplom, a Taktikai Pisi, a Seggbekúr az úr akkor és ott ömlöttek formába” – meséli a duó, akik „megdolgozásokat, ferdítéseket és sajátos szerzeményeket” játszanak. Van Queen-magyarításuk, Máté Péter-korrekciójuk, énekelnek népdalt, és néhány kulcsfontosságú (halál;orgazmus)-számot is a műsorra tűztek. 

A Máté Pétert a Fa volt oly kedves korrektálni, mert a Gecó ráparázott az eredeti verzió átkaira: „Most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát!”. A Fa sokkal kedvesebbre csinálta, így a Gecó már nem fél tőle, önfeledten énekli. De minden benne van ám, tessék csak csekkolni!”

A Gecó és a Fa most kijön első lemezével, ami ráadásul rögtön dupla és élő is. Az egyik koncertet a Három Hollóban, a másikat a Zsírban – a Hét Hat Club-frontember Kjartan Code folkkocsmájában – vették fel. A teljes, vágatlan koncertek kazettán lesznek elérhetőek, de a dalok a YouTube után most felkerültek Spotify-ra is. Lemezbemutató koncert ma, október 6-án, 16 órakor lesz a Járda Fesztiválon, a Tolnai Lajos utca és Népszínház utca sarkán. Facebook-esemény itt. A felvételeket Varga Bence keverte, a lemezborítót Sulyok Annamária készítette.

„Két koncertet tekintettünk méltónak arra, hogy beírjuk magunkat az örökkévalóságba. Vagyis a Fa inkább a pillanat embere, de Gecó az iktatásoké, komoly egyetemi előadó! Tulajdonképp nem tudtak választani, hogy melyik, ezért lett dupla. Az egyik egészen akusztik, kisebb térben, a másik effektes, looperes, kihangosítós, morajló arénában. De mindkettő hangulata jogerős. YouTube-on Todoroff Lázár révén már egy jó ideje fenn vagyunk, de a közvélemény a Spotify-t is követelte. „Szeretnénk kielégíteni a tömegigényt” – ahogy a Bizottság.”

a-geco-es-a-fa.jpg

„A 3 Hollós koncerten 3szor alsónadrágot cseréltünk számok közben – kíváncsi vagyok, kitalálják-e majd a hallgatók, melyik az a 3. Érdekes módon mindkét koncert prímszámú dátumon hangzott el és egyik koncerten sem voltak bokononisták – ezt Fa azért sajnálta. Gecó könnyekig hatódott egy bansuri szólón, amit a Zsíros koncert előtt két nappal hallott, de másnap elrontotta a gyomrát – azóta sem értjük, mivel. Fa, amit csak tud, evőpálcikával eszik és a zsíros koncin majdnem volt egy szám, amit a bal pálcikával tolt le, mert hirtelen nem találta a vonóját. Volt egy pillanat a hollós koncerten, ami mindkettőnket váratlanul ért, de elmúlt az is. Gecó többször belevetette magát a közönségbe, a közönség meg a Gecóba és ebből nagyon érdekes térformációk alakultak ki – sajnos ez a felvételen kevésbé jön át. Ezért is érdemes ott lenni inkább. Mindenhol! A Gecó és a Fa valójában omnipotencia-növelő!”

„De még ezeken kívül is rengeteg emlékezetes emlékünk van ezekről a koncertekről, amik felvillannak a lemezen is. A Zsírban teltház volt, már nélkülünk is, hiszen ez egy kocsma, ahol általában teltház van. A békésen kocsmázgató emberek nem is tudtak róla, hogy koncert lesz, ennek ellenére egészen megértően viselték ezt a másfél órát, már-már lelkesen. A ránk érkező közönségnek többnyire a lépcsőn jutott hely. Somló Dávid a pultnál csilingelt örömében, ez is hallható a lemezen, azt hiszem, erre mondják azt, hogy exkluzív. Valaki beszorult a wc-be, neki küldtük a Taktikai pisit, ki is jutott hamar. Tehát minden olyan pont jól megtörténte magát, reméljük, ez átjön a lemezről is. Szinte mindent eljátszottunk, ami akkoriban a műsorunkon volt, néhány ritkább darabtól eltekintve: Halott ember, Semmelweis-Pilátus, König.”

geco-es-a-fa-kazettak.jpgFotó: Séra Norbert.

„A háromhollós egy rövidebb koncertünk volt a Januári Csúcsrevűn, amit mi nyitottunk meg. Mezei Christoph konferált csodálatos tehetséggel. Utánunk újabb csúcsok jöttek: Abszolút Beginners, Újzenekar, Plúto. Akkoriban üzemelte be a Fa a lúperpedálját és büszkén használta is. Szülinapot kívántunk Csernovszky Márknak, akinek egyik régi Szagos Hörigekkók-dalát intrónak tettük az Interferálnak a szerek elé.

Ez egyébként még Kovács Rékusszal közös koncepciója a Gecónak, csak csinálódás közben a Gecó és a Fával valósult meg a Krono helyett. Megemlítendő, hogy e dal refrénjének („Interferálnak a szerek, azok nem jót jelentenek”) mindmáig ismeretlen a társszerzője, a Keleti Blokk illemhelyén történt közös alkotást követően dolgának végeztével kilétére nem derült fény.”

A Gecó és a  Fa lemezbemutató koncert
Helyszín: Járda Fesztivál, Tolnai Lajos utca és Népszínház utca sarka
Időpont: 2024. október 6. (vasárnap) 16.00
Belépő: ingyenes
Facebook-esemény.

 

A Gecó és a Fa Facebooon. Honlap.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/10/06/szeretnenk_kielegiteni_a_tomegigenyt_ahogy_a_bizottsag_itt_a_geco_es_a_fa_koncertlemeze_a_duplajv
„Szeretnénk kielégíteni a tömegigényt – ahogy a Bizottság” – Itt A Gecó és a Fa koncertlemeze, a Duplájv
süti beállítások módosítása